A zűrhajó

Az Enterprise? pardon a Suprise űrhajó legénysége valahol az űrben kevereg, utasai, Kork kapitány, Schrotty és a vulkáni Mr. Spuck épp egy szépségversenyre készül a legnagyobb nyugalomban a világűr egy eldugott pontján. A méltán mellőzött meleg trió senkinek sem hiányzik, míg egy nap veszélybe kerül a Föld, tudniillik Marsra költözött gyarmatosítók támadják meg hirtelen. A Föld lakóinak egy reménysége marad - a Surprise elcseszett legénysége, akik a múltba - vagyis 2004-be - visszatérve próbálják helyreállítani az alapszituácót. A kavarodást még az is tetézi, hogy hőseinket a világ megmentésénél már csak a szépségverseny érdekli jobban, amin hőstettek után részt kívánnak venni, de szerencséjükre velük tart Till Schweiger, a német Brad Pitt, s segítségével csak jól kerülhetnek ki a slamasztikából.

A sci-fit, mint filmes műfaj paródiáját nem a német filmesek hazájukban kultstátuszt élvező csapata kezdte el - a Star Trek sorozaton alapuló vígjátékot sem olyan rég mutatták be. Michael Herbig német rendező-színész munkájában a Galaxy Questhez képest nincs sok újdonság, talán csak annyi, hogy Spock és társai ezúttal melegként kavarnak az űrben. Hogy ez mennyire vicces, azt leginkább a német közönségen lehet lemérni: a Manitu bocskorát is jegyző stáb Németországban hatalmas népszerűségnek örvend, s míg odaát kellemes nosztalgiával nyugtázzák a jól ismert csapat legújabb projektjét, addig európa német importmozira éhes nézői csak csodálkoznak, hogy hol itt a vicc.

Ízlések és pofonok, német humorok - azért azt kénytelen elismerni a legszkeptikusabb antiparódiafan is, hogy látvány tekintetében semmi ok a panaszra, az látszik, hogy német barátainknál nem az Űrgammák típusú tudományosnak álcázott fantasztikum dívik, így le a kalappal, de tényleg.