Abszolút péntek

Kattintsatok és nézzétek meg, hogy milyen programokat válogattunk a mai napra!

Emelem kalapom!

Magyar Nemzeti Galéria, január 21., 16:00

Virág-Eglesz Anna kalapkészítő rendhagyó tárlatvezetése. Sétáljatok végig Szinyei Merse Pál színpompás festményei között, és mélyedjetek el a kalapok, valamint a kalapkészítés rejtelmeiben. Ki is valójában a lila ruhás hölgy? Miből készült a kalapja? Vajon ki varrhatta?

Ősi múltunk lenyomatai a kortárs művészetben

Online, január 21., 18:00

A program első részében az emberiség és a zene viszonyáról tudhattok meg többet. A második részben a projekt keretében készített, elektronikus és akusztikus elemeket is használó zenébe hallgathattok bele, lehetőség lesz kipróbálni őskori hangszereket külön-külön, és együtt, kamarazene formában is, majd 19:00-tól Nikolić kerekasztal beszélgetésben folytatja a téma kibontását a vendégekkel.

Téli gyöngyszemek: Uránusz, Fiastyúk és Tengericsillag halmaz

Svábhegyi Csillagvizsgáló, január 21., 18:00

Az újév első bemutatóján, tiszta, csillagfényes téli esténken először a türkizkék bolygóóriás, az Uránusz nyomába eredünk. Ezután a téli égbolt leggyönyörűbb csillaghalmazát, a Fiastyúkot kapjuk távcsővégre. A fészekalja csillag kékesfehér, fényes óriásai egy mini Göncölszekeret formáznak. Nagyobb távcsővel a halmaz halványabb tagjai is előbukkannak, mint az Alcyone körüli négyescsillag, vagy a halmaz szélén levő hatos csillaglánc. Végezetül egy kompaktabb, de annál szebb csillaghalmazt keresünk fel a szekeres csillagképben: Az M38 katalógusszámú Tengericsillag halmazt.

Jean-Philippe Gross (FR), Bali János, Kamon Kardamom - Variációk elektronikus improvizációra

Francia Intézet, január 21., 18:00

Az elektronikus zenei improvizáció mind eszközeit, mind pedig jellegét tekintve széles skálán mozoghat – a koncert különlegessége, hogy a három fellépő e skála tekintélyes részét lefedi. Jean-Philippe Gross eszköztára a field recordingtól a Serge moduláris szintetizátorig terjed, így egyesítve a korai elektronikus zene francia és német iskoláinak esztétikáját. Bali János saját fejlesztésű hangszere a gerjedés akusztikai jelenségére építve varázsol megdöbbentően sokoldalú szintetizátort egy egyszerű furulyából. A Kamon Kardamom pedig, miközben analóg eszközöket és kihangosított tárgyakat is használ, egyedi fejlesztésű szoftverhangszerekkel és sok-sok kontrollerrel teszi teljessé a képet.

DanMark duó

ISON, január 21., 19:00

2022-ben is Simon & Garfunkel dalok minden mennyiségben, Bubnó Márk és Siptár Dániel előadásában két gitárral és sok humorral. Igyatok, egyetek, beszélgessetek jó zene mellett!

Maggi és Lillemor - Mamu alatt izzik a parázs

Pinceszínház, január 21., 19:00

Maggi, az idősotthon alfanősténye új szobatársat kap: Lillemor régivágású úrihölgy, mindenben Maggi ellentéte. Kitör a háború. Határviszály. Öldöklő kézitusa. Félsikerrel kecsegtető sütőcsempészet. Életveszélyes krumplifőzés. És a fegyverletétel előtt feltűnik még Georg, Lillemor örök szerelme, aki most Magginak udvarol… A két csodálatos főszerepet mintha Mertz Tiborra és Bezerédi Zoltánra írták volna. 

A magyar kultúra napja - Ifjú Szívek Autentika

MOM Kulturális Központ - MOMKult, január 21., 19:00

Az Autentika – Saját anyag című táncelőadás a Szlovákia területén élő nemzetiségek hagyományos tánc- és zenekultúrájáról kínál komplex képet a nézőnek. Elemzi, bemutatja és korszerű színpadi eszközök segítségével dolgozza fel hagyományainkat. Az előadás abból az óriási tudásanyagból merít, amely az elmúlt évszázad során, Bartók Béla és Kodály Zoltán első Nyitra-vidéki gyűjtéseitől kezdve napjainkig összegyűlt.

E(gy)P(ercesek) - Esterházy-fragmentumok Máté Gábor előadásában

Katona József Színház, január 21., 19:00

Mottó: "Miről is beszélek? Hagyom magam sodortatni a szavak által. Egy nagynéném – az úgynevezett nagy családokat nem az apák és anyák teszik, hanem a varázslatos nagynénik, nagybácsik, távoli unokaöcsök, -húgok és kuzinok –, egy ilyen távoli, varázslatos tante mondja: Nem olvasok olyan könyvet, amelyet össze lehet foglalni. Én meg nem szeretnék ilyen könyvet írni. És ilyen beszédet sem tartani. Sodornak a szavak." Esterházy Péter

A rózsák királynője

Budapesti Távmozi, január 21., 19:00

Eve egykoron Franciaország legszebb kertészetét igazgatta, ám a cég, mely oly kedves számára, a csőd szélére került. Miután titkárnője három csavargót vesz fel kisegítőnek, akiknek semmiféle gyakorlatuk nincs a kertgondozásban, úgy néz ki, Eve vállalkozásának teljesen befellegzett. Ám ez a különös csapat előáll egy tervvel, ami mindent megváltoztat.

Férjek és feleségek

Belvárosi Színház, január 21., 19:00

Az egyik szakít és új szerelem után néz. A másik ettől sokkot kap, és hirtelen észreveszi, hogy talán új szerelem után kellene nézni... Akkor is együtt, vagy mostantól külön? Mi a jobb, mi az őszintébb, mi az üdvözítőbb? A nagy mulattató, Woody Allen komédiájában két pár kénytelen szembenézni házasságának állapotával. Melyik döntés jelenti a jó megoldást? Egyáltalán létezik mindenki számára jó megoldás? Röhejes helyzetekbe tudjuk hozni magunkat, annyi biztos...

Musiciens Libres & Anima Musicae: Contemporeactions - Concertos

Óbudai Társaskör, január 21., 19:00

Az est különlegessége, hogy feldolgozásaikat maguk a művészek valósítják meg közreműködők, jelen esetben az Anima Musicae Kamarazenekar tagjainak segítségével. A ContempoReactions/Concertos elnevezésű kétrészes előadáson Cser Ádám karmester és zeneszerző, valamint a Bostonban élő, rendkívül tehetséges Karosi Bálint egy-egy zeneműve is felcsendül, utóbbi ősbemutatójának (kettősverseny gitárra és cimbalomra) lehetünk szem- és fültanúi.

A lány, aki hozott lélekből dolgozott

Szkéné Színház, január 21., 19:00

Egy nő története. Egy nő lányának a története. Egy nő anyjának a története. Egy nő apjának a története. Egy kapcsolat története. Egy másik kapcsolat története. Ha mindkét oldalról elveszünk mindent, akkor marad az X. Háy János az illúziókat veszi el, és amit cserébe ad, az az igazság. Hogy ez tetszik-e, avagy sem: az = X

Túlélő – szuicid magánakció

B32 Galéria és Kultúrtér, január 21., 19:00

A Harcosok klubja szerzőjének, színpadra eddig még sosem adoptált, újabb horror-szatírája. A Túlélő főhőse egy zuhanó repülőgép pilótafülkéjében meséli el történetét a fekete doboznak. A „Lenni vagy nem lenni” kérdéskör sajátos körbejárása. Egy féktelen, szuicid akció, melyhez a fogyasztói társadalom, a tömegkultúra, a vallási biznisz és a civilizáció összes agyréme vezetett. Varga Ádám monodrámája Chuck Palahniuk Túlélő című könyve nyomán.

Vera

Thália Színház - Arizóna Stúdió, január 21., 19:30

Egy kislány a nyolcvanas évek Magyarországán. Figyel, tanul. Tanulja a világot, aminek a megértése bármikor nagy feladat lenne, de ebben az évtizedben különösen is az. Tanulja a többi gyereket, hogy miben olyan, és miben más, mint azok. Tanulja a felnőtteket, akikkel (egyre inkább úgy érzi) nem stimmel valami. És ahogy elmerül a sok kis részletben, szépen lassan világossá válik számára: a körülötte lévők nem mondanak igazat.

Aranyakkord, vendég: A Bence kalandjai

A38 Hajó, január 21., 19:30

Az Aranyakkord formációt Kiss Tibor (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) hozta létre, majd csatlakozott Gábor Andor „UFO”, aki mágikus ütőhangszeres játékával színesíti a produkciót. Koncertjeik szobazene hangulatot idéznek, ahol a közönség közelebb kerülhet a dalok gyökeréhez.

Lucas Debargue, Takács-Nagy Gábor és a Concerto Budapest

Müpa, január 21., 19:30

A Concerto Budapest soron következő hangversenyén a közönség két késő romantikus ritkasággal találkozhat, mindkettőben népi, sőt egzotikus ízekkel, hiszen Dvořák Hazám-nyitánya cseh dallamokat idéz meg, Saint-Saëns „egyiptomi” ragadványnévvel emlegetett zongoraversenyére pedig nemcsak a szerző luxori téli vakációja, de jávai, spanyol és közel-keleti zenék is hatottak. A koncerten közelebbi ismerősünk Schumann Negyedik szimfóniája lesz, valamint a mindig energikus és lelkesítő karmester, Takács-Nagy Gábor.