Ahogy azt Angelina elképzeli

A balkáni Rómeó és Júlia jó eséllyel pályázik az év legnagyobb csalódása címre.

Megváltani a világot

Nem volt ennek semmi előjele. Sőt hány és hány olyan esetet láttunk, amikor celebek, szépfiúk és széplányok idővel kinőtték a tinik falán lógó sztár státuszát, nekiálltak egyre drámaibb szerepeket vállalni, hovatovább maguk is rendezésre adták a fejüket és akkor csodálkoztunk csak el igazán, mi is rejlik bennük valójában. Itt áll a küszöbön a szenzáció, hogy állítólag még a Robert Pattison is színész! Angelina Jolie pedig, aki ENSZ-nagykövetként minden földrészről örökbe fogadott már egy nehéz sorsú gyermeket, ételt oszt Afrikában és felemeli a hangját emberi jogok sértése ellen, egy a délszláv válság idején játszódó szerelmi történet forgatására adta a fejét, mert be akarta bizonyítani, benne is több van, mint amit a vörös szőnyegen villant. Az eredmény csúnya bukás.

A mennyiség imádata

[img id=355976 instance=1 align=left img]Ha menteni akarom a menthetetlent, akkor megvizsgálom, hogy milyen környezetből jött Jolie, nem csak társadalmi, de kulturális értelemben, s így igazolva látom, hogy az a hollywoodi szocializáció, amelyben az értéket tényleg kilóra, dollárra, puskagolyóra stb. mérik, talán okolható mindezért. Legalábbis szeretném ezt hinni. A vér és méz földjén bűnrossz, de talán mégis érdemes róla értekezni. Hogy miért is lett az. Valójában azt egyáltalán nem lehet ráfogni, hogy hollywoodi klisékkel dolgozna, a hiba máshol bukik ki, épp az ellenkezőjében. Hogy Angelina Jolie-nak kábé ez jött le abból, mi az hogy európai, hogy dráma, hogy művész. Ezek azok a kulcsszavak a szótárában, amelyek valami olyasmit jelölnek, mint tabudöntés, agónia, őszinteség, ellenben a kommerszfilmek álságos, szégyenlős és semmi kockázatot nem vállaló, a közönséget kizárólag szórakoztatni akaró mentalitásával. Igen ám, de Jolie úgy próbált nem elhallgatni szörnyűségeket, hogy még fel sem ocsúdunk az egyikből, már az arcunkba tol egy másikat. És itt van az ő sajnálatos tévedése, a mennyiség mindenhatóságának feltételezése, ezt ugyanis nem tudta levetkőzni. A szerb katonák állati módon erőszakolták meg a muzulmán nőket mindenki szeme láttára? Erőszakoljanak meg tízpercenként egyet! Ok nélkül fejbe lőtték az idős asszonyokat? Lőjenek fejbe húszat a játékidő alatt! És amikor talán mégis megérzi, hogy most már valami újat kellene mutatni, akkor nosza, kidob egy csecsemőt az ablakon.

Kevés a kétely

Nem az a baj, hogy a szerb színészekre ráerőltetik ezt a jól ismert, fülsértően kemény ká-európai akcentust, ami James Bond-gonoszok epizódszerepeiben banális, több mint két órán keresztül hallgatni viszont vallatás. (Van szerb nyelvű változata is a filmnek, nálunk nem az megy.) Még az se, hogy miután Zana Marjanovic hetek óta ugyanabban a ruhában raboskodik, blúza hófehér, mintha Perwollal mosná. Azt is elengedem, hogy elfogatja magát, csak hogy kémkedhessen, pedig kíváncsi volnék, mi volt a terve, twitter híján miként juttatja el az információkat az övéinek. Sőt megkockáztatom, még olyan pillanata is akad a filmnek, amikor tényleg jól látszik, vékony határ húzódik az otromba giccs és egy művészi igénnyel megkomponált beállítás között. Vessetek a Brad Pitt elé, de nekem kifejezetten tetszett, amikor a lány meztelenül, a férfi egyenruhában táncol az üres szobában. De a film döntő többsége sajnos nem hagy kételyt afelől, melyik irányba billen a mérleg nyelve. A kevesebb több lett volna közhelye sosem volt még ennyire helyénvaló, bár nem esküszöm rá, hogy ezzel ki is húzta volna a probléma méregfogát. Mindenesetre elviselhetőbbé tette volna a kezelést. Így viszont ha inkább azt vette volna fel, ahogy tompa botot szúrnak egy csecsemő szemébe és két órán át forgatják, ugyanott vagyunk. Nem kellett volna elmenni se Pestig, se Esztergomig. De akárhogy is, nagyon messze került attól, hogy egy ennyire érzékeny témáról befogadhatóan értekezzen, ez így ugyanis nem más, mint amilyennek a világ egy Dolce & Gabbana napszemcsin keresztül látszik. Sajnos.

Kinek ajánljuk?
- Budapesti helyszínekre vadászóknak.
- Angelina Jolie feltétel nélküli rajongóinak.
- Erős gyomrú háború-fetisisztáknak.

Kinek nem?
- Akik szeretnének elkerülni egy nagy csalódást.
- Akik örömmel néznek népirtást.
- Szerbeknek.

4/10