Ajánlatok hétfőre

Hahóó, emberek, még mindig van online szórakozás! - figyelmezteti az álcázott monitor felett lakókat Szabolcs, a közösségi felelős. Igaza van, hiszen, bár bőszen szabadulnak a nyílt térbe a programok, azért az elmúlt időszakan megizmosodott fotelkultúra még helyt követel magának az események palettáján, teljes joggal. Aki hozzászokott a kényelembe oltott pszeudokimozduláshoz, ne változtasson túl hamar!

16. Magyar Táncfesztivál & 6. Gyermek Táncfesztivál

Online, Győr, június 14., 07:00

A „remény” sajtótájékoztatóján jelentette be Velekei László, a Győri Balett igazgatója és Kiss János, fesztiváligazgató, hogy egy év kihagyás után Győr idén ismét a tánc fővárosa lesz a nyár elején. Online és szabadtéri közösségi vetítések – közönségtalálkozók mellett 3 nagyszabású produkciót is tartanak a város szívében.

Harisnyás Pippi

Online, június 14., 08:00

Ki ne ismerné a svéd írónő copfos bajkeverőjét, az örök rebellis, neveletlen Pippit? Mellette nem lehet unatkozni, mert ő az, akivel mindig történik valami, de akinek mindig helyén az esze és a szíve. Pippi kalandjai Novák Eszter rendezésében elevenednek meg a Nagyszínpadon.

Mizue Fukushima MA orgona diplomakoncertje

Online, június 14., 14:30

Liszt: Fantázia és fúga az Ad nos, ad salutarem undam című korálra. Élő közvetítés a  Zeneakadémia Online Koncertterem oldalán és YouTube csatornáján.

Élő könyvbemutató / Madarász Éva: Hullámvasút és Gáspár András Gáspár: Héjnélküli

Online, június 14., 17:00

Madarász Évával és Gáspár András Gáspárral Veiszer Alinda beszélget most megjelenő könyveikről!
A könyvbemutató június 14-én, hétfőn, élőben nézhető a Líra Könyv és a Móra Könyvkiadó Facebook-oldalának hírfolyamán!

Kubík Tamás MA orgona diplomakoncertje

Online, június 14., 18:00

Reger: Korálfantázia a Halleluja! Gott zu loben kezdetű korálra. Élő közvetítés a  Zeneakadémia Online Koncertterem oldalán és YouTube csatornáján.

Hamarits Zsolt: Posztamentumok

Online, június 14., 18:00

Tárgyak egy fekete dobozra helyezve. De nem akármilyen tárgyak ezek: egyrészt személyes emlékek, másrészről viszont egyszerű szimbólumok. Olyan dolgok szimbólumai, mint a gyermekkor, a játék, a tudás, a zene, a látás, a gondolkodás, a sport, a szerelem és még folytathatnám a sort.

Anna Mark gyűjtői és barátai

FUGA, június 14., 18:00

Anna Mark (Márkus Anna, 1928 Budapest) olyan környezetben nevelkedett, amelyben a zene, a művészet és az irodalom szerves részét képezte a mindennapoknak. Érettségi után, 1946-ban beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolákra, ahol Berény Róbert lett a mestere. Nem tartozott az Európai Iskolához (már csak fiatal koránál fogva sem), de – Mándy Stefánia kezdeményezésére – barátaival rendszeresen látogatta a csoport festőinek műtermét.

Beszélgetés Nyári Barbarával a komplex poszttraumás stressz szindrómáról

Online, június 14., 19:00

Nyári Barbara a CPTSD napló blog alapítója, szerzője, pszichológus hallgató. Arról beszélgetnek majd, hogy mi is a CPTSD, avagy komplex poszttraumás stressz szindróma, hogyan ismerhető fel, hogyan lehet vele együtt élni és miért csak most kerül a köztudatba hazánkban?

Kardos-Horváth János

TRIP (Terasz), június 14., 19:00

Kardos-Horváth János dalszerző. Pontos szövegei jól tükrözik a világot. A Kaukázus zenekar frontembere a magyar beat hagyományokat követve, a könnyűzenét, mint kommunikációs teret használva dokumentálja korunkat. Ebbe az érzelmek, a globkrit, a közélet ugyanúgy benne van, mint a személyes kételkedés, keresés.

ZENEBU@IK - Janklovics Péter és Elek Péter

Dumaszínház - Kompót bisztró, június 14., 19:00

Zenebuzik avagy zenetörténeti stand-up sok zenével az őskortól (vagy még régebbtől) Avici haláláig (vagy még tovább). Belegondoltak már abba, hogy a zene mennyire meghatározó az életünkben? Hogy milyen sok helyen, és mennyi élethelyzetben hallgatunk zenét? Hogy hogyan születtek a legprimitívebb slágerek? Vagy éppen a legösszetettebb zeneművek? Hogy vajon mi ihlette a A „” A Bulibáró, Jódli dili, vagy éppen Bahama mama megszületését?

Müpa Home LIVE – Michael Volle dalestje

Online, június 14., 19:30

Az utóbbi években új színnel gazdagodott a Budapesti Wagner-napok eseménysorozata: a színpadi művek mellett dalestet is hallhatnak az érdeklődők, természetesen mindig olyan énekestől, aki pályafutásával és munkásságával kapcsolódik a Wagner-repertoárhoz; olyan műsorral, amely hasonlóképpen illik a nagy német zenés színpadi szerző életművéhez. 

Ketten az úton - Aranyosi Péter és Dombóvári István

Dumaszínház, június 14., 19:30

Aranyosi Péter és Dombóvári István évek óta utazgat a világban. Élménybeszámolóik után szem nem marad szárazon. Ez a két dudás mindig megfér egy csárdában sőt még a nézőket is bevonja a kalandokba. Közös estjükön állandó témáik is előtérbe kerülnek.

Diplomácia

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, június 14., 19:30

Párizs, 1944. augusztus 25. A „fény városa” felett még horogkeresztes zászló. Németország ugyanakkor már minden fronton vesztésre áll. Harmincezer fős francia felszabadító hadosztály közeledik. Von Choltitz tábornok csapdába kerül. Mindössze kétezer katonája van, ám ha elveszíti Párizst, a háborút is elveszíti. Hitler parancsba adja neki: aknázza alá és robbantsa fel a francia fővárost. Kétmillió civil élete a tét.

Komolyan röhejes vagyok

Trafó, június 14., 21:00

Egy szórakozóhely, a szórakozni vágyók és egy eltévedt ember. Meg egy leláncolt bicikli. Főleg a bicikli, ami rengeteg kérdést vet fel. Vajon kié? Mióta lehet itt? És egyáltalán hogyan került ide? Illetve mi lesz ez? Egy dráma, egy krimi, esetleg egy thriller? Ez Horváth Márton számára sem teljesen világos még abban a pillanatban, amikor feleségével való találkozóra indul, de oda soha meg nem érkezik.