Ajánlatok péntekre

Egyre több az újranyitó hely és ezzel egyre több program közül választhatunk. Online és már közönséget is fogadó programok péntekre.

Képekben gondolkodnak | Filmesek fotói

Műcsarnok, május 7-től

Filmesek fotói? Miért lehet bemutatásra érdemes egy filmes fotója? A mozgókép voltaképpen állóképek sorozata, így a film(kép) esztétikája hasonlít a fotó esztétikájához. Csakhogy éppen a sejtelmes „hasonlít” rejti magában az eltérést, miszerint a film nem fotó, hiszen lényege a mozgás, aminek következményeként az állókép formai adottságai folyamatosan megváltozhatnak.

Zonazine dokumentumfilmek online - A Malagai Filmfesztivál dokumentumfilmjei a Cervantes Intézetben

Online, május 7-30.

A Zonazine, dokumentumfilmek spanyolul online ciklus egy hónappal a XIV. Malagai Filmfesztivál előtt négy olyan dokumentfilmet mutat be a Cervantes Intézet Vimeo csatornáján, amelyek a fesztivál különböző kategóriáiban szerepeltek 2019-ben.

Zubornyák Zoltán: El nem mesélt történetek

Online, május 7., 17:00

Zubornyák Zoltán úgy lett színházi ember, hogy játszott, rendezett, igazgatott, menedzselt, írt és olvasott. Ezzel a könyvvel pedig megköszön és igazságot szolgáltat. Titkos színészeknek, akiket felfalt a pálya, nagy tudású rendezőknek, akik rosszkor voltak sehol, és áldozatkész színházi embereknek, akik nélkül nem működött volna egyetlen színház sem, soha. A kreativitás prédáinak.
És a lista jó hosszú és nagyon beszédes! A könyvet a szerző közreműködésével Sándor Erzsi újságíró mutatja be, közönség nélkül a Kossuth Kiadói Csoport Facebook-oldalán!

Mucsi Zoltán – Bérczes László: A beszélgetőkönyvön innen és túl

Online, május 7., péntek, 18:00

„Érzékeny és bizalmas beszélgetés életről, színészetről. […] Aki felnyitja ezt a könyvet, nem pusztán egy beszélgetésbe, hanem egy sorsba lép. Egy férfi sorsába, egy színész sorsába, egy apa sorsába. Aki felnyitja ezt a könyvet, ajtót nyit a saját sorsára is” – olvasható a tavaly megjelent Mucsi Zoltán – Bérczes László beszélgetőkönyve fedőlapján. Aki forgatta már a különleges kötetet, pontosan tudja, miféle dinamika működik Mucsi Zoltán, Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész és jó barátja, Bérczes László, Jászai Mari-díjas rendező, szerkesztő, dramaturg között.

Völgyhíd

Online, május 7., péntek, 18:00

A középiskolás Péter kollégista Veszprémben. Apja üzletember - a fiú nyaranként a vállalkozásaiban segédkezik -, anyja háziasszony. Jó tanuló, szófogadó gyerek, aki nem osztja barátja, Deda mindennel szemben ellenséges, lázadó, lázító véleménynyilvánításait. Szerelme, Zsófi társaságához a lány szerint már-már túlontúl ragaszkodik. Mindig előbb érkezik a találkozókra, és vár.

Jazz-Különc: Trio Squelini és Rohmann Ditta

Különc Kávézó és Játékbolt, Alsógöd, május 7., péntek, 18:30

A Gödi Jazz Napok keretén belül JAZZ-KÜLÖNC címen egy új, experimentális vonallal ismerkedhetünk meg. A jazz legkülönbözőbb irányzatai lesznek hallhatók a legkísérletezőbb szellemű magyar jazz-zenészek előadásában a Különc Kávézó és Játékbolt előadótermében. Az esemény a fönnálló korlátozások és a férőhelyek limitált száma miatt regisztrációhoz kötött. Jelentkezés: info@kulonc.hu

La Mancha lovagja

Online, május 7., péntek, 19:00

Vajon tényleg be vagyunk zárva saját elménk, gondolatainknak börtönébe? Színházunk legújabb nagyszínpadi előadása elgondolkodtat mindezen, miközben szórakoztat. Az abszurd közegben megelevenedő mese Don Quijotéról, a búsképű lovagról szól, aki addig álmodozott egy szebb és jobb világról, amíg elhitte, hogy valóban létezik. Az első európai bemutatót Madridban tartották, de ami még ennél is fontosabb, hogy a magyar ősbemutatót a Budapesti Operettszínházban tartották, Darvas Ivánnal a címszerepben! 

Second Life, avagy Kétéletem

Online, május 7., péntek, 19:00

Nincs olyan ember, aki ne játszana el a gondolattal, mi lett volna belőle, ha valami vagy ha minden másképp alakul az életében. Az előadás alkotói ezúttal ezt a játékot veszik komolyan és ezen keresztül vallanak magukról, tévedéseikről és vágyaikról. Öt fiktív élettörténet jelenik meg, és ezekben találkoznak egymással az alkotók valós vagy elképzelt alteregói.

XENOTOPIA lapszámbemutató a KAJET és a ŠUM folyóiratok szerkesztőivel

Online, május 7., péntek, 19:00

A rendezvény során bemutatásra kerül a Berlin-Budapest székhelyű Technologie und das Unheimliche (T+U) művészeti kollektíva és kiadói projekt legújabb, az OFF-Biennále Budapest 2021 felkérésére készült Xenotopia című kiadványa.

Bartók Tavasz - Nemzetközi Művészeti Hetek

Online, május 7., péntek, 19:30-tól

Különleges összművészeti eseménysorozat indul útjára 2021 tavaszán, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek ráadásul rendhagyó formátummal készül erre a rendhagyó évre: május 7. és 24. között ingyenesen elérhető, online koncertek várják a kultúrarajongókat, hazai és külföldi sztárokkal és korszakalkotó művekkel.

Szalonklára

Online, május 7., péntek, 19:30

Adott egy történelmi idő: 20. század. Adott egy nehézség: zsidó származás. Adott egy apa: szabómester. Adott egy név: Rotschild. Minden adott körülmény ellenére Rotschild Klára nem az az ember volt, aki hagyta volna, hogy ez az összes tényező megkösse a kezét, sőt. Divat nagyasszony. Kelet Chanelje. Felnőni egy híres szabómester mellett. Bíróság. Megnyitni egy saját üzletet. Sikeressé válni. Ez az igaz történetek által inspirált fiktív dráma egy alternatív olvasatot mutat a divatnagyasszony életéről. Rotschild Klára: Rotschild Klára. A Gólem Színház előadása.

A Táncház Napja

Online, május 7., 19:30

Az első magyarországi városi táncház évfordulóján ünnepeljük országszerte – immár hagyományosan – a Táncház Napját. Az idei évben online koncertközvetítést biztosít a Zeneakadémia, az ünnepi népzenei koncert a Hagyományok Házával közös szervezésben valósul meg. Ezen az eseményen adják át a Halmos Béla-vándordíjat és a Halmos Béla-emlékérmet is.

Harmónia Jazzműhely: Lakatos Ágnes Special Zone

Online, május 7., péntek, 19:50

Az új formáció muzsikáját az izgalmas basszusritmikára, új utakat kereső modern - és ugyanakkor letisztult, klasszikus zenei hatásokat is magába foglaló - harmóniákra épülő melodikus dallamvezetés jellemzi. Mindezt Lakatos Ágnes színes ének- és improvizációs technikája, Pozsár Máté szabad zongorajátéka és Pusztai Gábor plasztikus ütő kísérete teszi teljesen egyedivé. Főleg a nagybőgős, Csuhaj-Barna Tibor kompozícióira épülő műsoruk szövegeit Enyedi Sugárka írta.

Kutya-macska barátság

Budapesti Távmozi, május 7., péntek, 20:00

Janusz Kondratiuk filmje a családi viszonyok édes-keserű képe, amelynek egy igaz történet az alapja. Egy nem hétköznapi család (mindkét testvér híres filmrendező volt) ironikus humorral fűszerezett ábrázolása, konfliktusaival és harcaival, amely viszont megható pillanatoktól és igazi közelségtől sem mentes.

Apalánya

Online, május 7., péntek, 20:00

"Olvastam egy cikket Irena Sendlerről és az általa megmentett gyerekekről, akik “meghaltak azért, hogy utána újra élhessenek”. A történelem olyan lehetetlen helyzetbe sodorta ezt a nőt, hogy emberek sorsáról kellett döntenie, konkrétan arról, hogy meddig tetszhalottak a kicsik, és mikor lesznek újra élők. Tulajdonképpen ez maga a bábművészet: mozgatok egy figurát, aztán amikor elengedem, akkor pontosan úgy néz ki, mintha semmi élet nem lenne benne, de aztán csak rajtam áll, hogy mikor nyúlok hozzá, mikor mozdítom meg újra."  - Hoffer Károly

A gesztenyeerdők meséi

Budapesti Távmozi, május 7., péntek,  20:30

Valahol az olasz és jugoszláv határ környékén egy magányos özvegy férfi él, aki egy nap találkozik egy fiatal nővel. A férfi elhatározza, hogy segít a nőnek átkelni az óceánon, hogy új életet kezdhessen.