Álmaimban Amerika

  • TóCsa / PORT.hu

Talán nem szerencsés időzítés pont az Amerikából induló világgazdasági válság idején pont egy amerikai álomról szóló filmmel előállni, de a kialakult helyzetről és a szerencsétlen időzítésről természetesen nem a film készítői tehetnek. A mozi úgyis arról szól, hogy otthon felejtsük a gondjainkat és mindennapi gondolatainkat, és kikapcsolódjunk egy másik világban. Most épp egy képzeletbeli Amerikában.

Simpsonos gyökerek

A Híd Terabithia földjén című gyerek fantasy óta Hollywoodban rendezőként is jegyzett Csupó Gábortól nem lehet elvitatni, hogy annak idején fontos szerepe volt A Simpson család megalkotásában, ami ugyan már jó néhány éve az ő részvétele nélkül fut, de alkotói kvalitásai a Rugrats - Fecsegő tipegőkben is megmutatkoztak. Ezúttal is rajzfilmes területre tévedt és korábbi munkáinak nyomdokain haladva (a rajzokra ránézve le se lehetne tagadni, hogy Csupó műről van szó) egy erősen társadalomkritikus, ugyanakkor vicces és aranyos, főképp felnőtteknek szóló produkciót tett le az asztalra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Immigrants első körben szintén tévésorozatnak készült, de a tévétársaságnál történt változások miatt abban a formájában nem valósulhatott meg. A mozifilm sikere esetén azonban még bármi megtörténhet.

Középúton

A South Park által kitaposott ösvényen ma már meg sem lepődünk azon, ha egy rajzfilm esetleg vulgáris vagy erősen odamondogató stílusú, így csak azon csodálkozunk, hogy az előzmények után az Immigrants humora erősen visszafogott lett, és bár néha tényleg betalál bizonyos társadalmi rétegeknek, alapvetően inkább az aranyos vonalra fekszik rá. Az Amerikába bevándorló kelet európai idegenek hányattatásai során igazából magát az USA-t mutatja be az idegenek nézőpontjából, így érthető, hogy a nyugati parton divatos fitness mozgalom meglehetősen viccesnek tűnik egy vodkapusztító ruszki szemszögéből. A lusta magyar Jóska és a minden rosszra kapható Vlad tényleg eltalált és jól kidolgozott figurák, érződik, hogy egy teljes sorozatot akartak elvinni a vállukon.

Summa

A sorozatjellegnek sajnos nem csak előnyei, hanem hátrányai is vannak. Ahelyett, hogy egy másfél órás kerek történetnek lehetnénk szemtanúi, inkább csak nagyon lazán összefűzött epizódokat láthatunk egymás után, márpedig a South Park is megviseli az embert (mármint a többséget), ha egymás után két epizódnál többet kell végignéznie. Szerencsére a dolog attól válik mégis fogyaszthatóvá, hogy az alkotók a második/harmadik történetfonalnál találnak rá a történetre igazán, és ekkor már a poénok is ütősebbek. A sztárvilágban forgolódás is jó ötlet, és akad is egy-két valóban eltalált momentum, viszont csúnyán árulkodó a keletkezés korát illetően, hogy Brad Pitt-et még Jennifer Aniston oldalán mutogatják.

Kinek ajánljuk?
- Akik unják már a South Park 500. ismétlését és valami újra vágynak.
- Az Amerikába veszettül vágyó honfitársainknak.

Kinek nem?
- 15 éven aluliaknak.
- Akik szerint a rajzfilmek csak gyerekeknek valók.

7/10