Amerikai taxi

A rendőrőrs leglúzerebb zsaruja újabb peches napra ébred: elcseszi a fontos melót, szem elől téveszti a legveszélyesebb bűnözőket és bebukja a randiprojektet a csinos főnöknőnél. A bajból egy taxisofőr rángatja ki, akinek segítségével végre felgöngyölődik a rejtélyes bankrablás-sorozat ügye.

Béna zsaru, laza sofőr, rafkós bűnözők és irdatlan mennyiségű autósüldözés városszerte. Úgy rémlik, már láthattunk ilyet a francia Riviérán? A tengerentúlon számos európai film remake-je látott napvilágot, az pedig kétségtelen, hogy a mozivásznon a legtöbb alkalommal amerikanizált francia sikermozik bukkantak fel, több-kevesebb sikert aratva odaát. Ezúttal a tengerentúlon is megbecsülésnek örvendő Luc Besson adta el pörgős taxis mozijának első epizódját, amit betűről betűre, képről képre lemásoltak a sikergyárosok pedáns rabszolga-művészei, így született meg az Amerikai taxi, mely címében is hűen tükrözi a tényt, mely szerint ez a sztori teljesen ugyanaz, némileg amerikai néző-kompatibilissé formálva. Az eredeti filmben a nyársat nyelt halvérű német profigyilkosok helyett brazil szupermodellek bűnöznek, a franciák és németek közt hol lappangó, hol nyíltan folyó viszály és odamondogatás célközönsége pedig valóban nem lehet az európai történelemben mérsékelten jártas átlagamerikai. A brazil csajok izgalmasabbak, ami nem csupán vitathatatlanul tökéletes megjelenésüknek (a bandafőnököt a Leonardo DiCaprio barátnőjeként elhíresült Giselle Bundchen szupermodell adja), hanem származásuknak is köszönhető, ami dramaturgiai fogás a dél- kontra észak-amerikai viszályt hivatott megjeleníteni.

Hogy a felejthetetlen arcú Samy Naceri által alakított taxis figuráját miért Queen Latifah afroamerikai énekes-színésznő kapta, erre is van politikailag és boxoffice-szempontból korrekt magyarázat: egy színesbőrű feltétlenül kötelező ma már szinte minden amerikai moziban, és mert a csaj elméletileg tényleg vicces és szórakoztató. A többi figura viszont teljesen stimmel, az eleje, a vége, a béna zsaru mamája de még az utolsó zúzós autósüldözős jelenet is teljesen hűen kopírozza az eredetit. Az eredeti ütősebb, azonban a brazil csajok miatt valószínűleg sokak szemében az Amerikai taxinak is jár egy-két jó pont.