Aquaman – Minden, amit nem tudtál a DC legsikeresebb filmjéről

Mostanában leginkább Amber Heard karriercsúcsaként kerül szóba az atlantiszi szuperhős eredettörténete, pedig ennél érdekesebb dolgok is vannak benne.

 • Aquaman első önálló filmjét elsősorban Geoff Johns képregénysorozata ihlette, de leginkább az Atlantisz trónja című 2011-es történet, amelyben Orm király háborút hirdet a felszíni világ ellen, és Arthurnak kell a tervét megakadályoznia. A különbség annyi, hogy a képregényben a háború az egész világra kihat, és az Igazság Ligájának is be kell avatkoznia, illetve a szálakat a háttérből Vulko mozgatja.
 • Még mielőtt James Wanra esett volna a választás, Jeff Nichols és Noam Murro neve is szóba került rendezőként. Még korábban Peter Jacksont is megkeresték a producerek, de ő világosan jelezte, hogy nem érdekli a szuperhősfilm műfaja.
 • Wan inspirációs forrásként Az elveszett frigyláda fosztogatóit (1981) és A smaragd románcát (1984) is megjelölte, illetve az ároklakó szörnyeket A fekete lagúna szörnye inspirálta. Bizonyíték? Ricou király a nevét Ricou Browning kaszkadőr és búvár után kapta, aki az 1954-es filmben a fekete lagúna szörnyét alakította.
 • Az emberevő halemberekről és csápos szörnyekről író H.P. Lovecraft hatása is kimutatható a filmen. Arthur apjának, Tom Currynek látható is egy Lovecraft-regény a házában, sőt idéz is egy mondatot a Cthulhu hívásából.
 • Jules Verne munkásságára is utal a film. A sztori elején Arthur idéz is a francia írótól, később pedig Merával együtt a Föld feltételezett középpontjába utaznak, ahol óriási hegyeket és dinoszauruszokat találnak, pont mint Verne Utazás a Föld középpontja felé című regényében.

 

Forrás: InterCom

 

 • Arthur története komoly hasonlóságot mutat névrokonáéval, Arthur királyéval. Mindkettőjüknek egy legendás fegyvert kell megtalálniuk (a mágikus szigonyt és az Excaliburt), le kell győzniük a gonosz testvérüket (Ormot és Morgana le Fay-t), megmenteni a birodalmukat, miközben bölcs mentorok (Vulko és Merlin) segítik őket.
 • Jason Momoa kérésére kapta meg Arthur apjának szerepét egykori példaképe, Temuera Morrison, aki ráadásul a hawaii születésű Momoához hasonlóan a polinéziai térségből származik (maori nemzetiségű), vagyis passzolt az új koncepcióba, mi szerint a képregényekkel szemben nem szőke és kék szemű emberekként ábrázolják az atlantisziakat.
 • Nicole Kidman elsőre igent mondott Wan felkérésére, amikor megtudta, hogy egy „sellő harcost” alakíthat, és az is motiválta, hogy szülőföldjén, Ausztráliában forgathat.
 • Kidman mindössze hét évvel idősebb a fiát alakító Patrick Wilsonnál, aki viszont öt évvel öregebb, mint Momoa, holott a szerepe szerint ő a fiatalabb testvér.
 • Wilson 9 kiló izmot szedett fel magára, hogy hiteles legyen Momoa karakterének öccseként és riválisaként.
 • Yahya Abdul-Mateen II nem tudott korábban úszni, a film kedvéért kellett megtanulnia.

 

Forrás: Intercom

 

 • Wan szerette volna, ha Aquaman házipolipja, Topo, aki az 1950-es és 60-as évek képregényeiben Arthur bajtársa volt, nagyobb szerepet kap, de végül be kellett érnie egy cameóval. Aquaman és Orm csatája közben Topo egy dobszólót játszik – az ötletet Wannak a Mad Max – A harag útja adta.
 • Nereus király és Mera itt apja és lánya, de a képregényverzióban nem rokonok, hanem jegyesek.
 • A rendező köpenyes kosztümöt képzelt el az atlantisziaknak, de a jelmeztervező felvilágosította, hogy a víz alatt az nem lenne előnyös viselet. Végül abban maradtak, hogy csak az atlantiszi nemesek kapnak köpenyt.
 • A víz alatti jeleneteket valójában nem víz alatt vették fel. A különféle módokon felfüggesztett színészek a levegőben lebegtek, és csak utólag, CGI-technikával varázsolták oda a vizet. A felvétel előtt azért így is le kellett csapatni a színészeket egy slaggal, ami nem volt kellemes élmény a hideg stúdióban.

 

Forrás: InterCom

 

 • A filmben látható víz alatti vízesések léteznek a valóságban is. Az óceánban a meleg, könnyebb víz és a hideg, sűrűbb verziója külön réteget alkotnak, és utóbbi vízesésszerűen zuhan le.
 • Amber Heard egy interjúban elmesélte, hogy a felvételek közt könyvet olvasott, de Momoa szándékosan kitépett belőle oldalakat, hogy inkább rá figyeljen. Végül azt találta ki, hogy a könyveit „zöldhátteres” anyagba csomagolta, így akkor is a keze ügyében lehetett, amikor zöld háttér előtt forgattak.
 • Wan elárulta, hogy az a jelenet, amelyben Arthur és Mera lassított felvételen bukkannak elő az óceánból Pitbull Ocean to Ocean című dalára, tisztelgés a rendező korábbi munkája, a Halálos iramban 7 előtt.
 • Ez az első DCU-film, amelyet teljes egészében digitális kamerákkal forgattak.

 

Forrás: InterCom

 

 • A vizuális effektekért az Industrial Light & Magic felelt. Több mint 200 digitális díszletet kreáltak, benne több mint 7000 építménnyel. A vízalatti járműveket organikus lényekről mintázták, és csak az Atlantisz bejáratánál játszódó jelenetekhez 150 ezer hajót terveztek meg. Az összes állatot CGI-jal hozták létre.
 • 700 olyan snitt van a filmben, ahol hajat vagy testszőrzetet kellett nagy részletgazdagsággal szimulálni. Az ILM kénytelen volt továbbfejleszteni a szimulációs szoftverét, mert a víz alatt teljesen máshogy viselkednek a szőrszálak és a hajak. Összesen 2300 vizuális effektust tartalmazó snitt van a filmben.
 • A 200 millió dolláros költségvetéssel készült film világszerte több mint 1,148 milliárd dolláros bevételt gyűjtött össze, amellyel csúcstartó a DC univerzumban.

 

A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu