Arnold ivott, de Sonny balhézott – további érdekességek a Ragadozóról

Az csak természetes, hogy a főszereplő izomkolosszusok méregették egymást, de miért távozott van Damme, miért ivott Arnold, miért kellett Landham mellé testőr, és hogy jön ide a Reszkessetek betörők?

Viccnek indult

Ki tudja ki mondta és mikor, de a Rocky filmek sikere kapcsán egy időben szállóigévé vált az a vicces mondat Amerikában, hogy már csak egyvalaki van, akivel Rocky Balboa még nem harcolt, E.T. A földönkívüli. Ez akadt meg valahogy a forgatókönyvíró testvérpár, akik elkezdtek gondolkodni, milyen idegen lénnyel is vehetné fel a harcot egy Rocky szerű izomagy, és kiindulópontként természetesen A bolygó neve: Halál (1986) szolgált. Egy legalább annyira veszélyes rémisztő földönkívülit akartak, mint az Alien, és ezzel már meg is ágyaztak a későbbi "Alien Vs. Predator" crossover képregényeknek, videójátékoknak és akciófiguráknak, illetve a két mozifilmnek is.

Ott volt a pasas!

Azt sokan tudjuk, hogy az új film, a Predator - A ragadozó rendezője, Shane Black is szerepelt az eredeti Ragadozóban, ám azt kevesen tudják, hogy került oda, majd mi lett a sorsa. Merthogy a pályáját színészként kezdő Black ekkorra már ígéretes forgatókönyvírónak számított az első Halálos fegyver film után, és John McTiernan rendező azért csábította a forgatásra Hawkins, a szemüveges csodabogár szerepével, hogy rábírja arra, hogy fussa át, és ha kell és írja át a forgatókönyvet. Black udvariasan utasította el az ajánlatot, mondván, őt színésznek hívták ide és színész gázsit is kap, ez neki nem fér bele, „hálából” ő lett a Ragadozó első áldozata, és mindössze 7 perc játékidőt kapott.

Miért ment el JCVD?

Azt tudjuk, hogy eredetileg a filmbe mindenáron bekerülni akaró Jean-Claude Van Damme kapta a Ragadozó szerepét, miután hetekig nyüstölte Joel Silver producert, és azt is, hogy a belga színész korán távozott a forgatásról, és vagy tucat különböző verzió van arra, miért. Íme a legnépszerűbbek. Túl alacsony volt, kisebb minden színésznél, ami röhejessé tette. Nem bírta ki az eredeti jelmezben, felmondott. Dühében tönkretette az eredeti jelmezt, kitették. Azt akarta, hogy megmutassák az arcát is, ami lehetetlen volt, felmondott. Túl sokszor ájult el a jelmezben, a könyörtelen Silver kirúgta.  Ragaszkodott ahhoz, hogy a Ragadozó harcmodora a kickbox legyen, de nem hagyták, ő meg felállt.

Izmos politikusok

A Ragadozó szereplőgárdáját kifejezetten nagydarab, izmos pasasokból válogatták össze, ahol előny volt az, ha valaki Vietnámban szolgált, esetleg birkózó, pankrátor és/vagy testépítő volt. Ilyen volt Jesse Ventura, és bár Vietnámban nem járt, Arnold Schwarzenegger is, akikben van még egy közös vonás. Merthogy, bár ezt előre senki sem láthatta, mindkét izompacsirtából politikus, sőt, kormányzó lett, Ventura Minnesotában, Schwarzenegger pedig Kaliforniában - és így együtt a Predator szereplőgárdája az Egyesült Államok területének 4%-át uralta. És ez több is lehetett volna, ha a Kentuckyban 2003-ban republikánus színekben induló Sonny Landhamet is megválasztják, de nem tették.

Kinek van nagyobb?

Talán a sok hasonlóság tette, de Jesse Ventura komoly vetélytársának tekintette Arnold Schwarzeneggert – talán azt sem tudva, hogy őt Arnold ajánlotta be a produkciónak. Ahol csak lehetett, cukkolta, például házasságával - Schwarzenegger a forgatás közepén tartotta esküvőjét és mindössze két napos volt a nászútja -, és amikor csak lehetett, beszólt neki, a rendező legnagyobb bosszúságára, mert ezzel több jelenetet is tönkretett. És egy nap Ventura úgy érezte, végképp diadalt arathat az osztrák felett, amikor az öltöztetőtől megtudta, hogy az ő bicepsze egy inch-csel, vagyis két és fél centivel vastagabb, mint Arnoldé. Szaladt is Arnoldhoz, hogy mérjék össze a bickójukat mindenki előtt, a győztes pedig egy üveg drága pezsgőt kap. Arnold belement, és győzött, ugyanis ő vette rá az öltöztetőt, hogy megvezesse Venturát, aki ezután jóval csendesebb volt.

Miért ivott Arnold?

A low budget mexikói forgatás jókora megpróbáltatás volt a színészek számára. Tűzhangyák kígyók, piócák, mérges százlábúak és egyéb apró gyilkosok keserítették meg az életüket, ráadásul elképesztően meleg és nyirkos idő volt. Éjszaka pedig hideg, és ez különösen Arnold Schwarzenegger számára volt rossz hír, amikor a sárral, egész konkrétan agyaggal borított jeleneteit kellett felvenni a forgatás másik felében. A vizes agyag alatt a színész vacogott, még melegíteni sem lehetett, mert akkor megszáradt és megkeményedett volna az agyag. Arnold megoldása a problémára a jó kis hazai jagertee, egy kis meleg teával felütött schnapps, amitől egy kicsit mindig be volt csípve. Gond viszont nem volt vele, annál inkább Sonny Landhammel, aki őrjöngő vadállattá vált, ha ivott – a produkció végül testőrt vett fel mellé., akinek az volt a dolga, hogy távol tartsa a piától és az emberektől.

Seiko!!!

Ez volt zsinórban a harmadik film, amiben Arnold Schwarzenegger ugyanazt a Seiko órát, a H558-5009 sorozatszámú búvárórát hordja. Azóta az egyébként limitált számban gyártott órát csak Az Arnold néven emlegetik, és a gyűjtők imádják. Schwarzenegger  azért választotta ezt, mert a jellegzetes fekete kert és a fém szíj kiemelte izmait, és ma már az eredeti ár akár százszorosát is fizetik érte árveréseken, ha előkerül egy-egy darab. Idehaza lehet belőle még pár felfedezetlen példány, érdemes figyelni rá.

Hogy jön ide a Reszkessetek betőrők!?

Mielőtt sor kerülne a végső leszámolásra Dutch és a Ragadozó között, az előbbi jelentős időt tölt el különböző csapdák felállításával, majd ő az, aki egy csatakiáltással odacsalja ellenfelét. És ellentétben a korábbi csapdákkal, amiket a Ragadozó könnyen észrevett – és amiket egy vaddisznó aktivált- ezek most működnek, a majdnem alulmaradó Dutch pedig legyőzi az űrlényt, aki végül felrobbantja magát – mániákus nevetés kíséretében. És van, aki szerint ez a szorgos csapdaállítás, a ragadozó tőrbecsalása adta a három évvel később, 1990-ben bemutatott Reszkessetek, betörők! alapötletét. És bármekkora marhaságnak is hangzik mindez, valami mégis van benne…