Atomcsapda

Harrison Ford és Liam Neeson, mint a szépemlékű szovjet tengeralattjáró flotta rettenthetetlen szuperhéroszai? A jelek szerint Hollywood prominensei ráuntak arra, hogy csillagos-sávos pelenkában nevelkedett hősök színes és szélesvásznú hőstetteivel melengessék a jenkiszíveket, és hamarjában egzotikusabb téma után néztek: egy muszka atomtengeralattjáró balesetének igaz történetét vitték vászonra.

"Nélkülem maguk semmit sem érnek, de én sem érek semmit maguk nélkül" - hangzik Alekszej Vosztrikov kapitány (Harrison Ford) matrózaihoz intézett dörgedelmes szózata a szovjet szupertengerelattjáró, a K-19 vízrebocsátásának alkalmából megrendezett veresabroszos, prémiumvodkás, pionírkórusos ünnepségen.

1961-et írunk, a világ két mindenható atomhatalma, az Egyesült Államok és a Szovjetúnió évtizedeket átívelő, arctalan tusakodásban fonódik össze - tombol a hidegháború. Vosztrikov kapitány nem mindennapi odüsszeiára vállakozik, az ő tisztsége, hogy első próbaútján a célterületre, majd egy kísérleti rakéta kilövését követően biztonságos révbe kormányozza a 4000 tonnás, 120 méter hosszú K-19-et.

Nincs könnyű feladata: egy rosszul felkészített hajó hídján kell helytállnia, ráadásul a legénységet sem ismerheti, hiszen az utolsó pillanatban vette át a kormányrudat a tengeralattjáró engedetlenkedő parancsnokától, Mihail Polenyin kapitánytól (Liam Neeson). Meglehetős elszántsággal lát hozzá kockázatos missziója beteljesítéséhez, s miután a K-19-et és a legénység idegi tűrőképességét egyaránt hitelt érdemlően tesztelte, sikerrel teljesíti a rárótt feladatokat.

Ekkor váratlan ukáz érkezik Moszkvából: a K-19-nek ahelyett, hogy hazatérne, megfigyelő pozíciót kell felvennie Washington D.C. és New York között, az USA partjaitól mindössze négyszáz kilométerre.

Az Atomcsapda, bár nagy kedvvel merít a hagyományos amerikai háborús filmek klisétárából, mégsem a megszokott dramaturgiára építkezik. A film az amerikai érdekeket haláluk árán is megvédelmező romantikus cowboykarakterek és a "gonosz ellen" kaptafa-tusakodása helyett az alapvető emberi értékeknek, az ideológiai sallangoktól mentes férfierényeknek - bátorságnak, bajtársiasságnak, kitartásnak, önfeláldozásnak - kíván audiovizuális emléket állítani: néhány egymásra utalt, hazájával szemben végletesen lojális katona mélytengeri canossa-járásának történetét meséli el.

A főszerepeket játszó sztár-páros, Harrison Ford és Liam Neeson rutinos és sikeres színészek, akik minden tapasztalatukat és tehetségüket belevitték aktuális karakterük megformálásába. Mindketten hitelesen és érzékenyen alakítják a rájuk kirótt szerepeket; emlékezetes játékuk nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a film első képkockájától az utolsóig a moziszékhez szegezze a nézőt.