Az amerikai szépség

  • - sam - / PORT.hu

Adott egy átlagos amerikai család, ők Hooverék. Az apa előadásokat tart arról, hogyan lehet valaki sikeres, mi az a kilenc lépés, ami a karrier előrelendítéséhez elengedhetetlenül szükséges. Bár papírforma szerint kitűnően ért a dologhoz, valójában ő már a képzeletbeli listájának első pontjánál megakadt. Egy helyben toporogva várja, hogy remek elmélete működésbe lépjen, és ő is lehessen valaki. Felesége rég távolódófélben él tőle, emésztik idegeit a családi gondok, s a gyerekek. Fia ugyanis hallgatási fogadalmat tett, addig nem beszél, míg fel nem veszik az akadémiára, hogy repülőpilóta lehessen. Épp most engedték ki testvérét a kórházból, Frank ugyanis öngyilkosságot akart elkövetni. Mellesleg ő a legjobb Proust szakértő, aki valaha is élt és nem mellesleg a fiatal fiúkhoz vonzódik. Ráadásként ott a trágár nagypapa, aki egyetlen mondatot sem képes úgy kiejteni a száján, hogy az ne káromkodásnak hasson, és aki jelenleg azért dekkol a fiáéknál, mert drogfüggősége miatt az öregek otthonából kirúgták. A család egyetlen kiegyensúlyozott tagja a picit pocakos, hatalmas szemüvegű csúnyácska kislány, aki épp arra készül, hogy megnyerje következő szépségversenyét. Mert egyen már túljutott, így részt vehet a kaliforniai Little Miss Sunshine gálán. A család felkerekedik, hogy legalább egyikük álma ne váljon tökéletesen köddé.

Olive (Abigail Breslin), a hét éves kicsi lány nagyapjával (Alan Arkin) gyakorolja naphosszat azt a számot, amivel majd tehetségét mutatja be a versenybirák előtt. Csendben elvonulva, kettesben alkotnak, a család még azt sem tudja mi lesz a produkció. Mindketten roppant lelkesek, még vacsorázni is alig hajlandóak ha a próbáról van szó. A jelmezek, ruhák megvannak, az önbizalom nem kevésbé, hiszen csak az nyerhet, aki elhiszi önmagáról, hogy nyertes. Ha pedig legalább egyikük elhiszi magáról, hogy az már nem kis dolog. Izgalmas road-movie veszi kezdetét a lepukkant kis sárga buszban, hogy végül bebizonyosodjon az, amit mindenki sejtett és tudott.

Egy sárga kisbusz a történések helyszine. Itt zajlanak a pazázs viták, itt születnek a világmegváltó ötletek, itt lesz végre hosszú idő után újra család az eddig egymás mellett élő, cinikus emberekből. Kedves és szórakoztató történet a család erejéről, az összetartozásról. Arról, hogyan tanulják meg végül, hogy túlzó vágyainkat lehetetlen összhangba hozni a valósággal, és, hogy mindezt belátjuk, még nem jelenti céljaink feladását. Egy kislány képes gyermeki naivitásával - én nem mellékesen a nagypapa szarkazmusával - ráébreszteni őket arra, mennyire másfelé kalandoznak és mást várnak ha a családról van szó. Kacagtató jeleneteken keresztül olyan oldalukról ismerik meg egymást, melyről talán soha nem akarták. Az egymásra utaltság azonban képes azt is kihozni belőlük, amit legszivesebben eltitkolnának a másik elől.

Látszólag drámának induló történet, mely lassan igazi komédiáva fajul, hogy aztán újra és újra megzavarja a nézőt. Már az első pillanattól kezdve a rendezőpáros tudatosan játszik azzal, hogy a nézői elvárások ellen cselekedjen. Filmjük olyan mint az élet, kiszámithatatlan, mégis ismerős, vidáman szomorú és kellemesen szórakoztató. Igazi kincs.