Az Aranyélet színésznője és a Radnóti Színház művésze a Junior Prima-díjazottak között

Szeptember 22-én a Haris Parkban hat fiatal művész vehette át a Junior Prima díjat a színház- és filmművészet kategóriában, köztük Waskovics Andrea és Sodró Eliza színésznők.

A Prima Primissima díj „kistestvérével” azokat a harminc év alatti művészeket jutalmazzák, akik korosztályuk legjobbjai. Idén a Radnótiban játszó Sodrón és a többek közt az Aranyélet 2. évadában szerepelt Waskovicson kívül Kelemen Kristóf író, dramaturg, rendező, Kis Hajni filmrendező (Szép alak, Last Call), Pallag Márton színművész és Szenteczki Zita rendező érdemelte ki az elismerést. A díjazottakat hatvankét jelölt közül választották ki.

Arról, hogy a hatvankét jelöltből ki legyen a „legjobb a legjobbak között”, öttagú szakmai zsűri: Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer, filmügyi kormánybiztos és Rudolf Péter színész, a Vígszínház igazgatója döntött.

Waskovics Andrea az Aranyélet 2. évadában. Forrás: HBO

 

A Prima Primissima életre hívói 2007-ben döntöttek úgy, hogy önálló díjjal jutalmazzák azokat a fiatal, harminc év alatti tehetségeket, akik korosztályukon belül a jók között is a legjobbak. A Junior Prima díjnak öt társalapítója van, mindegyikük egy-egy önálló kategória mecénási feladatait vállalta fel. A Magyar Fejlesztési Bank a tudomány, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a zene, a Docler Holding Kft. a népművészet, a KAVOSZ Zrt. a sajtó, a Takarék Csoport pedig a színház- és filmművészet terén kiemelkedő fiatal tehetségeket támogatja.

A színház- és filmművészet kategória díjait idén tizenharmadik alkalommal adták át, így az idei jutalmazottakkal együtt már 95 fiatal magyar tehetség kapta meg az elismerést. Korábban olyan művészeknek ítéltek színészi/filmes Junior Primát, mint Hámori Gabriella, Jordán Adél, Keresztes Tamás, Tenki Réka, Tompos Kátya, Tóth Orsi, Rév Marcell, Szabó Kimmel Tamás, Molnár Áron (noÁR), Trokán Nóra vagy Zomborácz Virág.


(via Pressinform)