Az egynapos hétvége is hétvége, ne hagyjuk magunkat!

Azok a szerencsések, akiknek szombaton nem kell dolgozniuk, már ekkor elkezdhetik a lazulást, hiszen a legjobb programok nincsenek tekintettel a szombati munkanapra. A többieknek még mindig ott a vasárnap, szerencsére ragyogó napsütést ígérnek!

Art Market Budapest 2018 – Millenáris, október 11-14.


A 2011-ben létrejött Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár olyan egyedülálló művészeti kompozíciót mutat be Európa kulturális szempontból egyik legizgalmasabb régiójában és városában, amely kiemelten kezeli az újszerű, inspiráló művészeti tartalmakat, a jövő épp most felemelkedő sztárjait.
Friss művészeti inspirációkra épít, amelyek épp annyira táplálkozhatnak a feltörekvő régiók – kiemelten a posztkommunista kelet-európai országok –, mint a fejlett Nyugat új, progresszív generációjának művészetéből vagy más kontinensek Európában még kevéssé felfedezett művészeti választékából.
Az Art Market Budapest 2018-ban a visegrádi országok, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia különleges képzőművészeti tartalmait helyezi a figyelem középpontjába.

Kürtőskalács Fesztivál 2018 - MOM park (Gesztenyéskert), október 12-14.


2018-ban már hatodik alkalommal rendezik meg a Kürtőskalács Fesztivált, melynek központi témája nevéből adódóan a kürtőskalács, amely egyszerre hagyományos és megújulásra képes modern finomság. Hisz a kürtőskalács több mint 200 éves múltjára való tekintettel mára bekerült a Magyar Nemzeti Értéktárba és már hungarikummá lett nyilvánítva.

Terézvárosi Búcsú - Eötvös utca, október 13-14.


2018. a Családok Éve, ebből az alkalomból a Terézvárosi Búcsú programjában többségében olyan előadók kaptak helyet, akik között rokoni-családi kapcsolat van: testvéreket, házaspárokat, szülőket és gyerekeket láthatunk együtt a színpadon.


Bacon, Freud és a Londoni Iskola - Magyar Nemzeti Galéria, 2018. október 9. - 2019. január 13.


A válogatás a modern brit festészet egyik legjellegzetesebb korszakát mutatja be kulcsfontosságú alkotóinak, mint Lucian Freud, Francis Bacon és mások – művein keresztül, a 20. század elejétől egy évszázadon keresztül kalauzolva a látogatót. A közel kilencven képet bemutató tárlat a 20. századi brit festészet egyik meghatározó vonulatára, a figurális festészet történetére fókuszál, különös tekintettel azon művészek tevékenységére, akiket a szakirodalom gyakran Londoni Iskolának nevez. Olyan kulcsfontosságú alkotók tartoznak e csoporthoz, mint Francis Bacon, Lucian Freud, Frank Auerbach és Leon Kossoff. A kiállítás a Londoni Iskola művészetének első magyarországi tárlata, amely az irányzat legismertebb alkotói mellett a 20. század második felének londoni művészeti színterén kibontakozó művészi párbeszédeket is bemutatja, többek között olyan festők tevékenységét, mint Michael Andrews, R. B. Kitaj, Paula Rego, F. N. Souza és Euan Uglow.

Naturart - 25 év legszebb természetfotói - Magyar Nemzeti Múzeum, szeptember 21. - október 23.


A tárlat a World Press Photo kiállítás kísérő kiállítása. 2018. szeptember 21-től október 23-ig, hétfő kivételével minden nap látogatható.
A Magyar Nemzeti Múzeumban most bemutatott „naturArt – 25 év legszebb természetfotói” kiállítás egy (szubjektív) válogatást nyújt a pályázat és a szövetség tagjainak legjobb munkáiból. Az elmúlt 25 évben „Az év természetfotója” megtisztelő címet elnyert képek mind láthatók a kiállításon; jól bemutatva azt, hogy a természetfotózás milyen változásokon ment keresztül. Ennek egyik leglényegesebb eleme, hogy a digitális fotózás teljesen egyeduralkodóvá vált. Ennek legfőbb oka, hogy a mai digitális gépek olyan rossz fényviszonyok között is (pl. szürkület, alkony, „kék óra”) lehetővé teszik képek elkészítését, ami korábban elképzelhetetlen volt.
A Nemzeti Múzeumban a közönség korábban is láthatott kiemelkedő és korszakos fotókat – gondoljunk csak a Robert Capa- vagy Keleti Éva-kiállításokra, valamint a Sajtófotó-pályázatok természetfotó kategóriájára –, de önálló természetfotós kiállítás most először mutatkozik be e patinás falak között.
A tárlaton olyan képek is láthatók, amelyek a világ nagy pályázatain is nyertek, közülük is kiemelkedik Máté Bence: Árnyjáték című alkotása, ami a világ legjobb természetfotója lett 2010-ben, Londonban.

Webber 70! - Papp László Budapest Sportaréna, október 12. 20h


Az idén 70. születésnapját ünneplő Andrew Lloyd Webbert a Madách Színház egy fantasztikus születésnapi gálával köszönti, méghozzá Budapest legnagyobb színpadán a Papp László Sportarénában. A gálán a Madách Színház új Webber bemutatójából a Rocksuliból és a Madách Színházban játszott Webber musicalekből csendülnek fel részletek. A gála különlegessége lesz még az is, hogy a magyar nyelven még be nem mutatott Starlight Express, Love Never Dies és Sunset Boulevard musicalek dalait is hallhatja a közönség.

3. Európai Art Mozi Nap – Országszerte, október 14.


Október 14-én Európa újra mozizni megy! Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas harmadik alkalommal rendezi meg az Európai Art Mozi Napot, hogy ezzel hívja fel a figyelmet az európai film sokféleségére és a művészmozik, mint kulturális és közösségi terek fontosságára. Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos filmes programokkal, premier előtti vetítésekkel, beszélgetésekkel és további kísérőprogramokkal várják a közönséget. Idén 34 ország több mint 1000 mozija csatlakozott az eseményhez, köztük az Art Mozi Egyesület tagságából is számos magyarországi művészmozi is. Hazánkban három új európai koprodukció és három magyar alkotás – köztük egy felújított filmklasszikus – köré épülnek a programok, a mozik ezekből válogatva alakították ki műsorukat, esetenként kiegészítve további európai filmalkotásokkal.

Őszi Kertészeti Napok - SZIE Budai Campus, október 12-14.


A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dísznövénytermesztési és Dendrológiai Tanszéke, a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete, valamint a Magyar Díszkertészek Szövetsége támogatásával, 2018 őszén újra megrendezi a szakképző intézmények tanulóinak Országos Ifjúsági Kegyeleti és Őszi Virágkötészeti Versenyét és szakmai találkozóját. A verseny mellett idén is kertészeti cégek és intézmények sorakoznak fel áruikkal, teljessé téve a bemutatott képet, az Egyetem Budai Campusának központi parkolójában és a 'K' épületben – az elmúlt évekhez hasonlóan – kertészeti szakkiállítást és vásárt rendeznek.