Az ekho segíthet a művészeken? Itt a matek

Megoldást jelenthet-e a kata megszűnése után, az az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást (ekho)? Hipotetikus ekhós matek a Bukszától.

Az biztos, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adójának (katának) szigorítása számos területet, köztük a művészeti életet negatívan érinti, hiszen nagyon sokan választották ezt az adózási formát. A kata nemcsak az alacsony adóterhek, hanem a vele járó egyszerűsített adminisztráció miatt is vonzó volt. Az érintettek számára a Pénzügymisztérium korábban az átalányadózást javasolta, persze emellett van más megoldás is, de ez mind jóval költségesebb és bonyolultabb megoldás a katánál. Ugyanakkor mentöv lehet, hogy a kedden módosították az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásra (ekho) vonatkozó szabályokat az ősz első napjáról kezdődően - írja a Napi.hu blogja a Buksza.

Az új szabályozásnak köszönhetően a művészeknek az ekho lehet a legjobb választás. Tavaly még mintegy 41 ezren ekhóztak, de szeptembertől ez a szám jelentősen megnőhet. Szeptember 1-től ugyanis csak 15 százalék lesz a fizetendő ekho mértéke, ugyanis megszűnik a 13 százalékpontos kifizetői ekho megszűnik.

Így az íróknak, az újságíróknak, az előadóknak, a művészeknek, illetve az előadásokban segédkező szakmák képviselőinek (például hangmérnökök, díszletezők, statiszták, sminkesek, jelmezkészítők) megéri az ekhót választani

- írta kedden a PM. 

Ki Ekhózhat?

Az ekhót csak meghatározott munkakörök esetében lehet alkalmazni. Többek között az írók, újságírók, művészek, előadásokban segítő dolgozók grafikusok és a multimédia-tervezők. Ide tartoznak a filmszövegfordítók, lírai művek fordítója, műfordító, prózai és drámai művek fordítója is.  

Mennyi?

A Buksza hipotetikusan, de kiszámolta, hogy mennyi az annyi vagyis egy korábban katás adozó, hogy maradhat pénzénél, ha - a munkáltatójával - az ekhót választja. A részleteket itt olvashatja el.