Az ördög maga – Két sztárdudás egy csárdában

Brad Pitt utálta, de a Port olvasói szeretik. Érdekességek Alan J. Pakula utolsó filmjéről.

 • Az alapötlet még a 80-as években pattant ki Lawrence Gordon és Robert F. Colesberry producerek fejéből, akik Kevin Jarre-t kérték fel a szkript megírására.
 • 1990-ben újra fellángolt a konfliktus Észak-Írországban, ezért jelentősen át kellett írni a sztorit. Ironikus módon, mire mozikba került a film, a téma megint elavult, a premier után nem sokkal, 1998 áprilisában pedig megkötötték a békét szavatoló nagypénteki megállapodást.
 • 1991-ben Brad Pitthez is eljutott a forgatókönyv, amely akkor még egy kőkemény, alacsony költségvetésű thrillert ígért, egyetlen főszereplőre koncentrálva. A projekt azonban függőben maradt, mert a karrierje elején tartó Pitt nem volt még elég nagy név.
 • Az Interjú a vámpírral, a Szenvedélyek viharában és a 12 majom siker után már le lehetett porolni a filmtervet, de a producerek még ekkor sem hitték el, hogy Pitt egyedül is elég a sikerhez, ezért Tom O’Meara szerepére is egy sztárt akartak.

 

Port.hu

 

 • Gene Hackman és Sean Connery neve is felmerült, végül Pitt javaslatára Harrison Ford lett a befutó. Pitt 12, Ford pedig 20 milliós gázsit kapott.
 • Ford csatlakozása után a karakterét fel kellett hizlalni, ezért bevontak még két forgatókönyvírót (David Aaron Cohent és Vincent Patricket), hogy dolgozzák át a sztorit.
 • Ford javaslatára kérték fel a producerek Alan J. Pakulát rendezőnek (eredetileg Milcho Manchevski volt a kijelölt direktor), akivel már dolgoztak együtt az 1990-es Ártatlanságra ítélvében. Pitt is igent mondott, így lett Pakula a kompromisszumos jelölt.
 • 1996 februárjában kezdődött a forgatás, de a munkálatokat nemcsak a büdzsé túllépése, hanem a színészek lázadozása is lassította. Egyikük sem volt elégedett a saját szerepével, ezért még két írót, Terry George-ot és Robert Mark Kament is bevonták, hogy javítsák fel a szkriptet. Kamen mindkét színésszel leült, hogy meghallgassa az ötleteiket. (Az író neve a stáblistára végül nem került fel, de a trailerben látható.)

 

Port.hu

 

 • Pitt egy ponton azzal fenyegetőzött, hogy kilép a produkcióból. Az 1997 februári Newsweekben katasztrófának nevezte a filmet és felelőtlennek az alkotókat. Végül maradnia kellett, mert ha távozik, akkor a producerek 63 millió dollárra perelték volna be.
 • Még a film premierje előtt egy hónappal, 1997 februárjában is zajlottak a pótforgatások, mert Pakula elégedetlen volt a fináléval.  A forgatókönyvet végül összesen hétszer kellett újraírni.
 • Pitt sok kritikát kapott az északír akcentusa miatt, és egyszer még fizikai inzultus is érte. Igaz, nem azért, mert túl jó, hanem mert túl hiteles volt. Éppen Nyugat-Belfastban tartózkodott, amikor az akcentust gyakorolta, és a helyiek ezt nem vették jó néven.
 • Van egy kikacsintás a filmben: Bridget szobájában látható egy pillanatra Pitt korábbi filmjének, a Huncut világnak a plakátja.

 

 • Az előzetes tele van olyan pillanatokkal, amelyek a filmbe nem kerültek be, pl. egy gránát felrobbanása, szexjelenet Frankie és Megan közt, vagy amikor Frankie fegyvert fog valakire az ágyban fekve.
 • Nemcsak Pakulának, de Gordon Willis operatőrnek is ez volt az utolsó filmje, a forgatás után nyugdíjba ment.
 • Pakula szerint az volt a probléma a filmmel, hogy kilógott a hagyományos hollywoodi produkciók közül, mert Pitt és Ford a karaktereik saját felfogása és értékrendje szerint egyaránt „jó fiút” játszottak. Ford ezzel együtt elégedett volt a filmmel, és utólag Pitt is megenyhült, jó leckének tartotta az elkészítését, és most már szereti is a végeredményt.

 

A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu