B-kategóriás szuperhősök

Vannak a nagyfiúk, mint Batman, a Pókember, Superman és társaik, és vannak a képregények világának kedvelt, de kevésbé fajsúlyos alakjai, akiknek néha jut egy lehetőség, hogy megmutassák, mit tudnak, mint a héten Deadpool és az őt játszó Ryan Reynolds, és még néhányan mások.

A megtorló (2004)

A Marvel univerzumhoz tartozó veterán katona, Frank Castle akkor válik A megtorlóvá, amikor a maffia lemészárolja a családját, ő pedig könyörtelen hadjáratba kezd a bűnözés ellen. A karakter annyiban szokatlan, hogy keveset habozik, ha erőszakot kell alkalmaznia, talán még élvezi is, és jóval sötétebb világot képvisel, mint például a Pókember, noha elsőként pont egy Pókember képregényben jelent meg. A figurát először Dolph Lundgren keltette életre 1989-ben, de nézhető filmet Thomas Jane-nel készítettek vele, akinek John Travolta lett az ellenfele, a segítője pedig a dögös Rebecca Romijn. Ekkor még úgy nézett ki, hogy a remek logóval is rendelkező Megtorló több részt is kap, de ebből nem lett semmi, bár készült egy felejthető munka A Megtorló - Háborús övezet (2008) címmel a teljesen ismeretlen Ray Stevenson főszereplésével, és a Daredevil tévésorozatban is láthatjuk majd a jellegzetes pólót, ami Jon Bernthal vesz majd fel.

Penge (1998)

Penge szinte a Marvel istálló hőse, de szemben a Megtorlóval, neki valóban vannak szuperképességei, hiszen félig ember, félig vámpír – várandós anyját harapta meg annak idején egy vérszívó -, ezért erős és gyorsan gyógyul a sebe, tud a fényben is járni. Ő a kulcs és a kiválasztott a két faj között. Barátjával, Whistlerrel a vámpírok ellen harcol gyerekkora óta, és az első részben a vérszomjas, átalakult Stephen Dorff ellen kellett harcolnia. Penge 2 -őt már Guillermo Del Toro rendezte, ami látszott is a látványvilágon, a Penge: Szentháromságban (2004) pedig hősünk már Jessica Biel és Ryan Reynolds társaságában küzd az ősvámpír ellen. A Penge széria meglepően sikeres volt, elsősorban a szűkszavú Wesley Snipes-nak köszönhetően, akinek hanyatlása után a karakterről sem esett sok szó – őt ugyanis nehéz lenne helyettesíteni – pár a színész nemrég elkottyantotta, hogy a Marvel megkereste a lehetséges folytatás ügyében.

Zöld Lámpás (2011)

Ki hinné, de a Zöld Lámpás képregények az 1940-es elejétől jelennek meg folyamatosan, és talán ennek is köszönhető, hogy ez a világ ma már kissé naivnak és elavultnak tűnik, pedig az évtizedek során sokan és sokat dolgoztak a DC Comicsnál azon, hogy modernné tegyék. A Zöld Lámpás Alakulat tagjainak feladata egyébként a világűr békéjének őrzése, különleges gyűrűt viselnek, mely különleges képességeket biztosít számukra, de eddig nem szolgált köztük hús-vér ember, Hal Jordan berepülő-pilóta pedig akaratán kívül kerül a gyűrű birtokába, hogy aztán egyszerre küzdjön meg egy vízfejű őrült tudóssal és egy rettentő bolygóközi veszéllyel, a tét pedig az univerzum léte és gyerekkori szerelmének szíve. Ryan Reynolds ma már csak rosszakat mond a szerepről, sőt, a Deadpoolban is poénkodik a rovására, pedig sokat jópofizhatott itt, a partnere pedig a gyönyörű Blake Lively volt.

A galaxis őrzői (2014)

Ez volt a 2014-es év legkellemesebb meglepetése, hiszen egyrészt egy kevésbé ismert képregény folyamhoz nyúlt hozzá a korábban főleg horrorban és vígjátékban utazó James Gunn – mi gyakorlatilag SOSEM hallottunk róla korábban -, másrészt Chris Pratt személyében egy teljesen kipróbálatlan színészt tettek meg főszereplőnek. Pratt jópofa fickó, szerettük a Városfejlesztési osztályban is, de nem gondoltuk volna, hogy a piti tolvaj Peter Quill/Űrlord szerepében ekkorát dobnak vele, ahogy arra sem számítottunk, hogy egy rakétavetővel felfegyverzett mosómedve és egy élő fa lesznek az év legszórakoztatóbb karakterei – persze van még egy zöld bőrszínű bérgyilkosnő és egy dühös izomember is velük. Garantáltan lesz folytatás, és nyilván ez is nagyon vicces lesz, egy kis retrohangulattal, új válogatás kazettával. 

A Hangya (2015)

Szuperhősöknél alapkövetelmény, hogy komolyan vegyük őket, még akkor is, ha jól szórakozunk rajtuk, márpedig egy hangya méretű hőst nehéz respektálni. Ekkora lesz az a szebb napokat látott, alapvetően jellemes besurranó tolvaj, aki bejut a titkos hangyapáncél feltalálójának otthonába – és maga sem sejt, hogy nem véletlenül került oda. A speciális hangya páncélra ugyanis gonosz erők vetettek szemet, hősünknek pedig a feltaláló útmutatásával meg kell akadályozni, hogy a különleges öltözet rossz kezekbe kerüljön. A Hangya nagyon viccesre sikerült, hisz a főszereplő a remek komikus Paul Rudd, ugyanakkor kissé túl könnyed és családbarát lett, de később még fejlődhet a karakter, hiszen a Marvel fonódó moziuniverzumában még többször is fel fog tűnni saját filmmel és mások történetében is.