Be happy!

ImageRoddy a luxusegér luxusketrecébol nem lát semmit a világból egészen addig, amíg a Kensington Park roadra be nem robban Sid, a vagány patkány, aki lehúzza az angolvécén, s innentől kezdve sosemlátott kalandokat él át. Példának okáért kettőt pislant, és már rosszarcú patkányok üldözik turmixgépen?

Henry Anderson, Dawid Bowers és Sam Fell új computer-animációs filmje egy London utcái alatt játszódó komédia. A hármas legutóbbi mozija, a Csibefutam is már ezzel a számítógép-animációs technikával készült, s nem véletlenül lett nagy siker még a kritikusok között is. Most újfent a Dreamworks karolta fel őket az Elvitte a víz erejéig.

Az Oscar-díjas gárda filmjének nem feltétlenül a forgatókönyv az erőssége: a történet halad a ? természetesen ? boldog vég felé, némi bakugrással ugyan, de úgyis tudjuk, mi lesz a vége. Személy szerint nekem a részletek ennél többet nyújtanak: apró nüánszoktól lesz a film zseniális. Például olyan képsoroktól, amelyekben a meztelen csigák "rohannak" a háttérben, miközben az előtérben elharapódzik a cselekmény. Vagy az olyan kicsi dolgok is fel tudják dobni az embert, mint hogy miből mi lesz: turmixgépből jetski, piros színű gombból piros gomb, amit csak életveszély esetén lehet megnyomni, kiégett villanyégőből szkafander, fél olvasószemüvegből búvárszemüveg, szakadt filmnegatívból napszemüveg, margarinos pohárból halászhajó, dugóhúzóból kémény, és így tovább, érdemes odafigyelni!

A film másik nagy "találmánya" a zene: Harry Gregson-Williams saját hangjegyei mellé olyan sztárok slágereiből válogatott, mint Tom Jones vagy Bobby McFerrin, de hallhatunk jazzsztenderdeket, rock'n rollt és ál-sanzont is That's not Rice You are eating címmel.

Tom Jones hangja egyébként többször is felhangzik a filmben, nem véletlenül: Roddy életét többször is megmenti a hátányos helyzetű Rita, akinek nagyija szemüveg híján a híres énekesnek nézi a városi ficsúrt...

A történetben feltűnik a patkányellenes Varangy, akinek "segítségei" együtt sem adnak ki annyi észt, amennyi egy átlagos féléves gyermeknek adatott. Így a francia kapcsolatot kell igénybe venni Le Béka és idióta társai személyében, akik persze mindent összezavarnak, s nem oldanak meg semmit. Így Varangy világuralmi tervei ? a nagy tárlókban nevelgetett, pólyával felszerelt ebihalhadsereg ellenére is ? fuccsba mennek. Rita és Roddy kiszabadul, ám Roddy rájön, hogy az aranyketrec hiába van aranyból, mégiscsak ketrec, ahol magányosan él.

A film azon kevés mozik közé tartozik, amelyek nem kezelik a gyereket lekezelően, nem gügyög, nem finomkodik, miközben a szülőknek is szinte kivétel nélkül csak kellemes perceket okoz.
Rajongóknak feltétlenül ajánlom a film eredeti honlapját, ahol vég nélkül hallgathatják, ahogy a meztelencsigák visítoznak, sőt, még a kulisszák mögé is bepillanthatnak: Roddy animálásának lépéseit, vagy Varangy kifogástalan ruhatárának tervezését is figyelemmel kísérhetik.