Bear Grylls tudja, ha nincs víz, jó a húgy is

Bear Grylls már kismillió sorozatot legyártott már a túlélésről. Sőt! Ezekről könyvet is írt. Így a lakás négy fala között ülve akár csak a tévé bámulásával is egy rahedli tapasztalatot szerezhetünk a mestertől, ha esetleg egy kósza hétköznapon rossz irányba fordulnánk és eltévednénk a sivatagban vagy a dzsungelben. Összeszedtünk pár életbevágó tippet.

Ami mozog, azt meg lehet enni


Egy darab korhadt fa is mennyei lakomát rejthet magában. Persze az apró ízeltlábú állatok pontos ismerete nélkül félő bármire ráharapni, hogy aztán a csirkés ízvilágú taknyos genny szétolvadjon az ember szájában. Ha nincs nálunk egy biosz könyv, akkor sokkal jobb egy döglött tetemre ráugrani, amit szénnésütve már bátran fogyasztható is.

Hidratálni bármi áron


Víz nélkül nagyjából három napig bírja az ember, ezért ez a kérdés mindennél fontosabb. Nehéz ívókutat szerválni egy sivatag közepén. Ilyenkor improvizálni kel. Ha nincs más, akkor a saját vizeletünket kell többszöri alapos átszűréssel elfogyasztani. Még véletlenül sem szabad kiváló minőségű h2o-ra számítani, elvégre ez húgy, de az élvezet helyett a túlélés a lényeg, így a folyadékpótlás a lényeg. Könnyebb ha esőerdőben téved el az ember vagy bárhol, ahol akad egy tócsa, amit aztán csak fel kell forralni - a baktériumok miatt - és már lehet is inni.

Táborhely és tűz
Az otthon megszokott igényeket alaposan le kell adni, hisz a kényelmes franciaágy nem terem csak úgy magától. Olyan helyet kell találni, ami rövidtávon azért megfelel a kényes ízlésnek, mondjuk az álmokat ne szabja szét egy vadállat. Védjük be magunkat minden oldalról, aludjunk egy fán stb. De ha belebotlunk egy döglött tevébe, akkor az is megteszi, ha instant sátrat akar az ember, ami megvédi széltől, esőtől, mindentől.

A megelőzés persze mindegyik túlélési tanácsnál jobb. Egyszerűbb nem eltévedni, mint nyakig a slamasztikában összeenni és összeinni minden mocskot, csak hogy kimaxoljuk a túlélést. Vannak akik még fizetnek is azért, hogy ezt megtapasztalják, elmennek csoportosan túlélni egy szervezett út keretein belül, ahol aztán szintén nem lesz sült csirke és kaviáros falatkák pezsgővel leöblítve, de még Visu leves sem.