Benny Hill: amit nem tudtál az angol humoristáról

Ma lenne 94 éves Benny Hill, az egyik első nagy tévés humorista, akinek állítólag Chaplin is rajongója volt. Ennek ellenére magányosan halt meg, miután az általa képviselt humort meghaladta a korszellem. Bár itthon szinte mindenki ismeri a nevét, az életéről szinte alig tudunk valamit.

94 évvel ezelőtt ezen a napon született Benny Hill, akkor még Alfred Hawthorn Hill néven Southamptonban. Tizenéves korában többek között tejkihordóként keresett pénzt, és később sok ihletet merített innen, az egyszerű, hétköznapi emberek világából. Az édesapja és a nagyapja mindketten cirkuszi bohócok voltak ifjabb korukban, és maga is humorával szeretett volna érvényesülni. Bár édesapja, akit a család csak kapitánynak szólított, értékelte humorát, az megrémisztette, hogy ebből akar megélni.

Benny Hill 17 évesen elindult Londonba, hogy a színházi világban próbáljon szerencsét. A színpad viszont nem szerette őt, ahogy az ottani közönség sem. Rettenetes lámpalázzal küzdött, és a stand-up műfaj sem feküdt neki, így tíz évig bukdácsolt ebben a közegben, míg meg nem mentette a televízió, ahol elbújhatott a maga által kiagyalt karakterek bőrében, és ha hibázott, azt bármikor ki lehetett javítani.

 

Hazájában ő volt az első humorista, aki kihasználta a tévé adta lehetőségeket, és egészen Mr Bean megjelenéséig nem is tudta senki ezt az előnyt ledolgozni. Amikor még csak minden huszadik háztartásban volt tévé, ő megszimatolta, hogy ebben lesz a jövő. 1955-ben indult el a saját műsora, a Benny Hill Show a BBC-n, és nemcsak a forgatókönyvet, de a zenék nagy részét is maga írta. Kivéve azt a dallamot, amit világhírűvé tett, és az internet korában mémmé is vált. Ezt eredetileg egy Nashville-i szaxofonos, Boots Randolph szerezte, de igazán Benny Hill tette híressé, és azóta bármilyen felgyorsított videó alá kerül be ez a zene a Godzillától a fociközvetítésig, az azonnal viccessé válik. Ennek a műveletnek a leegyszerűsítésére egy külön weboldal is létrejött, a forradalmi Benny Hill This!.



Saját hazájában a hetvenes években ért a csúcsra, a tévéműsora az egyik legsikeresebb volt akkoriban, és állítólag maga Chaplin is egy külön polcra valót tartott a műveiből. A nyolcvanas években viszont otthon leáldozott az általa képviselt humornak, hirtelen szexistának és politikailag inkorrektnek kezdték tekinteni, ezért Nagy Britanniában levették a műsorról. Eközben a világ többi részén épp ekkorra terjedtek el igazán a műsorai, amit nyilván az is segített, hogy sokszor szinkronizálni sem kellett a szkeccsfilmjeit. A kilencvenes évekre közel száz tévécsatorna adta a műsorát a világ minden táján, állítólag az oroszok annak idején azt gondolták, hogy a brit titkosszolgálatok megbízásából a műsoraival ásta alá a kommunizmust.

Magyarországon Gálvölgyi János követte a Benny Hill-i iskolát, a hetvenes években indult a Gálvölgyi Show, ami egy szerkesztőnek köszönhetően sok elemet emelt át a Benny Hill Show-ból. A nagyközönség csak később találkozott a brit humorista nevével, amikor például a Szeszélyes évszakokban szerepelt rendszeresen Mr Bean mellett. Egy magyar származású újságíró, aki nem messze lakott Londonban Benny Hilltől, meg is mutatta neki Gálvölgyi műsorát, és a magyar humorista ezután rengeteg dedikált fotót és egy kedves levelet kapott a brit kollégától, aki tréfásan tanítómesterének nevezte Gálvölgyit.

Benny Hill rettentő egyszerű életet élt, és nagyon ritkán adott interjút, ezért rengeteg furcsa pletyka keringett róla. Többek között azt beszélték, hogy meleg lehet, mivel végül sosem házasodott meg, és gyereke sem született. Általában olyan nőket üldözött a szerelmével, akik nem vették komolyan, hiszen nem volt egy daliás alkat. Ő akkor is metróval járt be a tévébe, amikor az átlagfizetés harmincszorosát vitte haza, és egész életében egyszerű, bérelt lakásokban lakott. A tévéjét leszámítva a halálakor sem sok személyes tárgya volt, még az étkészlet és a falon lógó képek is a főbérlője tulajdonát képezték.

 

Végül a tévé előtt ülve halt meg 68 évesen, és mivel nem írt végrendeletet, hatalmas vagyonát az unokatestvérei örökölték, akikkel életében alig találkozott. Az azóta eltelt időben újra elkezdték elismerni és a legnagyobb humoristák között számon tartani, főleg a korai, úttörő tévés munkáinak köszönhetően. Néhány emléktáblát leszámítva viszont még nem igazán állították neki emléket több mint 25 évvel a halála után sem. Egy szoborra már elindult a gyűjtés egy évvel ezelőtt, és talán 2018-ben fel is állíthatják a humorista szülővárosában.