Cate Blanchett saját művészeti galériát épít, még a denevéreknek is lesz helyük

A színésznő angliai birtokán helyezi el műgyűjteményét.

A színésznő még 2015-ben vásárolt egy ingatlant az angliai Kelet-Sussexben. Most, a Crowborough közelében található, Viktória-korabeli Highwell House melléképületei helyébe építtet egy újat, a helyi tanács jóváhagyásával. Az engedélyeztetési folyamat január 7-én zárult le.

Blanchett nagy műgyűjtő, és az új épületben – amelyben helyet kap egy meditációs szoba is – helyezi el gyűjteményét. Ehhez egy pajtát és egy kis házikót kell elbontani, amelyekben védett denevérfajok élnek, de a tervek során körültekintően rájuk is gondoltak, ugyanis úgy alakítják ki a galériát, hogy kedvükre befészkelhessék magukat.

Az építkezést a Rotherfield Parish Council nevű helyi szervezet is jóváhagyta, tervezési és építési bizottságának 2020. december 8-án keltezett jegyzőkönyve szerint az új épület növeli az ingatlan értékét. 

Művészetszeretetéről Blanchett a 2015-ös Manifesztumban is tanúságot adott: a 12, eredetileg múzeumi videoinstallációkból összefűzött filmben jelenetenként más-más karaktert alakít, akik különböző művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolják, újszerű, olykor meghökkentő kontextusban.

(Forrás: The Art Newspaper)