Chewie, hazaértünk! – Star Wars: Az ébredő Erő

Alig több mint három hónap nap van hátra a 2015-ös év legjobban várt filmje, a Star Wars: Az ébredő Erő bemutatójáig, amellyel kezdetét veszi a filmtörténelem legnépszerűbb sci-fi eposzának egy újabb korszaka. Lássuk mit tudunk eddig az erő világos és sötét oldaláról!

Miután néhány éve George Lucas dollár milliárdokért eladta a Star Wars-filmek jogait a Disney filmstúdiónak, borítékolható volt a sorozat folytatása, aminek híre felmérhetetlen izgalommal töltötte el a rajongókat, különösen amikor kiderült, hogy az új epizódot az a J.J. Abrams fogja rendezni, aki a Super 8-cal és az új Star Trek-filmekkel már bizonyította, hogy magabiztosan mozog a sci-fi műfaj világában. Hozzá társult Lawrence Kasdan, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér forgatókönyvírója, és ha mindez nem lett volna elég, hamar napvilágra került, hogy a hetedik részre, az új szereplők mellett, visszatérnek a klasszikus trilógia hősei, így Luke (Mark Hamill), Leia (Carrie Fisher), Han Solo (Harrison Ford) és persze az elnyűhetetlen droidok (C-3PO, R2-D2), valamint Chewbacca is.

Annál többet, hogy Star Wars: Az ébredő Erő története harminc évvel A Jedi visszatér után fog játszódni, nem nagyon lehetett tudni, ugyanakkor a találgatások egyre sokasodtak, főképp, mikor tavaly novemberben felkerült az első előzetes, melynek kapcsán rögtön el lehetett töprengeni, hogy ki lehet a rémült rohamosztagos fiú a sivatagban, vagy ki az a figura, kinek a háromágú, vörös színű fénykard villan a kezében. Az idén áprilisban bemutatott újabb előzetes sem bővelkedett túl sok új információban, de egy valamihez nem fér kétség: az eddig látottak alapján nyugodtan kijelenthető, hogy az új fejezet – az első három rész, főképp a Baljós árnyak gyermekded, egyesek által szentségtörőnek kikiáltott fejezetei után – méltó folytatása lehet a trilógiának. Úgy tűnik, a rajongók legnagyobb örömére Abramsnek sikerült tiszteletben tartania a klasszikus részek szellemiségét, atmoszféráját, ugyanakkor ahol lehetett, nélkülözte a CGI használatát (lásd a valóban megalkotott, mozgó ún. „focilabda droid”). Az ébredő Erő reklámkampánya tanítanivaló. Apró cseppenként adagolják az újabb információkat (forgatási fényképek, tv-spotok), hogy a Star Wars-láz egy pillanatra se csituljon. Noha a komplett történetet még mindig homály fedi, az eddig napvilágra került apró részletek alapján már körvonalazódik (figyelem, spoilerveszély!), hogy a porrá zúzott Galaktikus Birodalom, élén Snoke Nagyúrral (Andy Serkis) és vörös fénykarddal felbukkanó tanítványával, Kylo Rennel (Adam Driver) – és ezen a fénykar markolatán csámcsogott hetekig az internet népe - Első Rend néven szerveződik újjá. Velük szemben az első trailer riadt fiúja, Finn (John Boyega), Rey (Daisy Ridley), aki a pletykák szerint Han és Leia lánya, valamint egy X-szárnyú vadászgép pilótája, Poe Dameron (Oscar Isaac) veszi fel a harcot.

Alighogy az új epizód mozikba kerül, a rajongók rögtön melegíthetnek a folytatásokra, ugyanis nemcsak a következő, nyolcadik epizód előkészületei zajlanak, hanem az ún. spinoff részeké is, melyek különálló filmek lesznek, de szorosan kapcsolódnak a szériához. Javában forog a harmadik és negyedik epizód között játszódó Rouge One (az eddig kiszivárgott jelenetek alapján mindenképpen izgalmas, sötét tónusú műnek ígérkezik), és számíthatunk Boba Fett, illetve a fiatal Han Solo kalandjait bemutató darabokra is.

Az Erő sokáig velünk lesz!

A hivatalos Star Wars oldal: www.starwars.com