Csak ne mondd el apának!

Itt (is) egy film, aminek a magyar címe alapján biztosan nem ülnék be a moziba. Mégis mit akartak kifejezni, amikor a "fine"-t "megvan"-ra fordították. Bár az angol cím se sokat mondó, mégis egy (pici) pozitív jelentéssel bír, ami az egész film vázát képezi.

Arra gondoltam most nem olvasom el a külföldi kritikákat a filmről mielőtt megírom ezt a cikket, de mivel a Közellenségeknél is (egy kicsit) mellélőttem, gondoltam most kivételt teszek. A Rotten Tomatoes 5, míg az IMDb 7 pontot adott a filmre. Igaz az előbbi forrást szoktam mérvadóbbnak tartani, mert azt filmkritikusok értékelései alapján állítják össze, most biztosan állíthatom nagyon mellélőttek. A Mindenki megvan egy jó film!

Kezdjük egyből a szereplőknél, ahol megtaláljuk a sztárok színe-javát: Robert De Niro, Drew Barrymore, Kate Beckinsale és Sam Rockwell játssza a főszerepeket, de a többi szereplő is nagyon alaposan lett kiválogatva. Szereposztásból tehát nem lehet panasz.

A történet már húzósabb, ugyanis ennél a filmnél nem a szórakoztatáson, mindinkább az elgondolkozáson (beismerésen) van a hangsúly. Természetesen szórakoztatás is van benne, de nem ez a lényeges eleme. Ezt sokan nem is bírják, de ők már az első fél órában kimennek a teremből. Ehhez a filmhez ugyanis kell egy fajta érettség, nyitottság és az se árt ha férfi az illető. Azért, mert Robert De Niro Frank Goode szerepében egy özvegy férfit játszik, aki a férfiak nagy kérdésére keresi a választ. Mit érünk nő nélkül? Frank egy dologra koncentrált az életben. Arra, hogy keressen elég pénzt, hogy a gyerekei sokra vigyék. Ennek érdekében persze rengeteget dolgozott és kellően szigorú is volt velük. Azt hogy ezt a gyerekek, hogy élték meg talán sok embernek el se jut a tudatáig. Robert viszont olyan mázlista, hogy felesége halála után felcsillan a szeme és rájön, valamit nagyon elszúrt az életben.

A film már első nézésre is nagyon érzékenyen érint(het) és második nézésre se veszti el ezt a jó tulajdonságát. Ez a film azoknak készült, akiket az élet apróbb mozzanatai is megfognak.
Talán ezt nem érezték át a kritikusok, amikor ennyire negatívan értékelték. Ez a filmet ugyanis csak ajánlani tudom, de csak 24-es karikával.

9/10 pont