Csubakka büdös, mint az ázott kutya

Jól néznek ki a vásznon, de kényelmetlenek, sőt, némelyik egyenesen életveszélyes - bemutatunk néhány jelmezt, ami pokollá tette a viselője életét.

Csubakka, a büdös 

A Csubakkát alakító Peter Mayhew életét alaposan megkeserítette a jakszőrből és moherből készült jelmez. Nem elég, hogy elviselhetetlenül meleg volt, George Lucas A Birodalom visszavág Hothon játszódó jeleneteinek forgatásán még meg is hemperegtette a vukit a hóban. Amikor a hó olvadni kezdett, szegény Csubakkának olyan szaga lett, mint az ázott kutyának. A Csillagok háborúja szemétzúzós jelenetében is azért tapad rá olyan kétségbeesetten a falra, hogy a lehetőségekhez képest ne merüljön el a vízzel és olajból kevert trutymóban.

 

Az Alien életveszélyes szkafanderei

A nyolcadik utas: a Halál egyik leghátborzongatóbb jelenete, amikor a Nostromo felderítői behatolnak az idegen űrhajóba, és a tojások mellett megtalálják a hatalmas Space Jockey (Tervező, ehh...) holttestét. A film finanszírozói ki akarták húzatni ezt a részt a forgatókönyvből, mert értelmetlennek és fölösleges pénzköltésnek találták, ám Ridley Scott nagyon helyesen ragaszkodott hozzá, és úgy döntött, hogy kisebb méretben építteti meg a H.R. Giger tervezte biomechanikus lidércnyomást. Hogy a díszlet a grandiózusság illúzióját keltse, gyerekeket öltöztettek szkafanderbe, köztük a rendező két fiát, Jake-et és Luke-ot. A jelmezek azonban nejlonból készültek, nem szellőztek, a díszletet bevilágító lámpák forrósága miatt alig lehetett bennük levegőt kapni, és az is előfordult, hogy a színész elájult, amikor viselte. Oxigénpalackokat kellett kéznél tartani, hogy életre pofozzák a szerencsétleneket.

 

A Bosszúállók jelmezei

Hiába, a szuperhősködésért komolyan meg kell szenvedni: a Bosszúállók jelmezeiben ugyanis elevenen meg lehet főni. Chris Hemsworthnek egy pici hűtőszerkezetet beépítettek a páncélja alá, de Scarlett Johannson testhezálló bőrcuccával ezt nem tehették meg. A színésznő még az alsónemű viseléséről is lemondott, annyira melege volt az öltözékében, sőt, egy intenzív harcjelenet forgatása közben szabályosan hallucinálni kezdett a forróságtól. A csapó után már rohant is, hogy lehámozhassa magáról a ruhát.

Forrás: Marvel / Disney

 

Tini Nindzsa Teknőcök

Alacsony költségvetéssel gazdálkodhattak a teknőcök 1990-es élőszereplős filmjének alkotói, és ezt a címszereplők is megsínylették. A jelmezben a színészek alig tudták kontrollálni a mozgásukat, így jobbára az animatronikus részeket mozgató bábosokra kellett hagyatkozniuk. Mindemellett iszonyú nehéz és meleg volt a teknőcruha - a viselőik szó szerint lefogytak a folyamatos izzadástól. Segített volna rajtuk, ha olykor leveszik a fejüket, de olyan sokáig tartott volna, hogy inkább tovább főttek a jelmez alatt - ami beitta az izzadtságot, így még nehezebb lett. Ehhez jött még a klausztrofóbia: a Raphaelt alakító színész olykor bepánikolt, és azt követelte, hogy vegyék le róla a teknőcfejet.

(Forrás: Cracked)