Csütörtöki programok

Számos izgalmas programot válogattunk össze nektek, hogy a mai napon biztosan ne unatkozzatok! Lássuk a kínálatot!

5. Magyar Klipszemle

Akvárium Klub, október 14-15.

Magyarországon hetente több tucat olyan videoklip készül, amely még egy kiemelkedő online megtekintési szám elérése mellett sem kap kellő figyelmet. A hazai zenei videók ötödik alkalommal megrendezett országos szemléjén a szakmai zsűrin kívül a közönség is szavaz. A cél pedig ugyanaz, mint korábban: legyen egy platform a hazai zenei videók számára, legyen tétje jó klipet csinálni, hadd nézzék meg őket egyszer szélesvásznon!

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Várkert Bazár, október 14-17.

Az idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár az újdonságokkal jelentkező hazai szerzőkön kívül olyan rangos külföldi alkotókat lát vendégül, mint az Unortodox című, nagy sikerrel megfilmesített könyv írója, Deborah Feldman, a Menny és Pokol-trilógia szerzője, Jón Kalman Stefánsson, a New York Times-bestsellert író Jennifer Teege, az év svéd könyvét jegyző Alex Schulman, az Európai Unió díját elnyerő francia Gaëlle Josse vagy a fiatal katalán irodalom legfontosabb alakja, Irene Solà.

Mire gondol Alma?

Budapest Bábszínház, október 14., 10h

Csukd be a szemed, és gondolj egy kockára. Hopp, már ott is van! Most gondolj egy gömbre. Látod? Már gurul is. Most gondolj egy… mi ez? Hát ezt meg ki kérte? Honnan jött? Miért van itt? Legkisebb nézőinket utazásra hívják saját elméjükbe, ahol mindegyik zugban ötletek és problémák várják őket.

Futrinka - workshop - Felfedezők Mozgásos alkotófoglalkozás

Trafó, október 14., 17h

Lenne kedved tengerre szállni és új szigeteket felfedezni? Szívesen utaznál az óriásteknős hátán és merülnél bele a korallzátonyok káprázatos világába? Balról beúszik egy nagy szem - a bölcs bálnáé. Ha elég bátor vagy, elmondja titkát. Jobbról világító medúzák hívnak táncolni - kövesd őket a Kincses szigetre! A tízalkalmas workshop sorozaton a tengerek világával, a szigetekkel és a nagy felfedezőkkel foglalkoznak.

Múzeum+ Ferenczy

Magyar Nemzeti Galéria, október 14., 18h

Október 14-én izgalmas programokat kínál a Magyar Nemzeti Galéria az idei év első élő Múzeum+ estjén: kiállítások, tárlatvezetések, előadás, workshop, élő zene, bor és finom falatok várják a közönséget. Az októberi rendezvény témája Ferenczy Károly, a nagybányai művészek vezetője s a modern magyar festészet egyik úttörője.

Quimby - Plusz-Mínusz

Budapest Park, október 14., 18h

A Quimby zenekar az elmúlt időszakban sok kihívással volt kénytelen megküzdeni. A világjárvány és a frontemberünk időszakos hiánya duplán feladta a leckét. A kezdeti bénultság idővel alkotó energiává alakult, hiszen borzasztóan hiányzik a zenekarnak a közönségük és az a rengeteg pozitív energia, ami az elmúlt 30 évben zúdul rájuk az irányotokból. Érezték, hogy lépniük kell és Tibit közösen várva össze kell tartaniuk. Így jött létre a Quimby Plusz-Mínusz koncertfilm, amelyet 2021. október 14-én a Budapest Parkkal közösen visznek színpadra.

Egy apró kérés

Belvárosi Színház, október 14., 19h

Arnold sikeres építész. Megkapta élete legnagyobb felkérését: tervezzen látványos toronyházat Párizs közepére. Minden oka megvan az ünneplésre, erre is készül feleségével és legjobb barátaival. Kathrin azonban váratlan hírrel érkezik haza; egy pillanat alatt az összes közép- és hosszabb távú tervük új megvilágításba kerül. A két házaspár olyan meglepő komikus játszmák és szópárbajok közepén találja magát, amelyeknek egyikük sem sejti a kimenetelét.

Zuboly // Duckshell // Zajnal

A38 (Koncertterem), október 14., 19h

Designer folk, multilingvisztikus sunshine punk, agrár hip hop. Ezekre mindenképp lehet számítani a három zenekar első közös buliján, „a hajón”. Ebből a három műfaji meghatározásból is sejthető, hogy mindhárom zenekart jellemzi a kísérletezés, a műfajokon átívelő stílus. Egy biztos, a hangulat forró lesz, még a hűvös októberi őszben is, ráadásul ez lesz az Zajnal új lemezének bemutatója is! Ott tali!

Jézus Krisztus szupersztár

Madách Színház, október 14., 19h

A zenés színház történetének egyik legjelentősebb darabja tér vissza a budapesti közönség elé. Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperája forradalmasította a zenés színházat, és olyan kérdéseket vetett fel, amelyek mindmáig érvényesek. Főhőse nem csak a címszereplő Jézus, egyenrangú társa Júdás, aki kétségbeesett igyekezettel próbálja megérteni barátja cselekedeteit, de mindhiába.

Hogyan értsük félre a nőket? - Csányi Sándor színházi estje

MOM Kulturális Központ - MOMKult, október 14., 19h

Mi a teendő abban az esetben, ha az ember a szülőszoba ajtajában döbben rá arra, hogy nemcsak a gyerekekkel nem tud bánni, a nőkkel sem? Miért a mi hibánk, ha Ők rosszat álmodnak? Miért baj, ha őszintén válaszolunk arra kérdésre, hogy fogytam-e? Érdemes-e, a friss jogosítvánnyal vezető feleségünknek tanácsokat osztogatni a forgalomban? Eljön-e az a pillanat egy nő életében, amikor azt mondja: Köszönöm, van elég cipőm, nem kell több...

MÁV Szimfonikus Zenekar, vez.: Conrad van Alphen

Zeneakadémia (Nagyterem), október 14., 19h

A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye felér egy világutazással. A zongoraszólista nevét még nem is tudhatjuk, hiszen őt egy nagy nemzetközi versenyen nyújtott kimagasló teljesítménye alapján hívja majd meg az együttes. Conrad van Alphen karmester a Dél-Afrikai Köztársaságban született, tanulmányait Hollandiában végezte. Alexey Shor zeneszerző Kijevben született, onnan Izraelbe, majd az Egyesült Államokba költözött; szoros kapcsolatban áll a Máltai Filharmonikus Zenekarral és Örményország zenekaraival is. Zenéje tonális, a romantika harmónia- és hangszínvilágát hozza vissza. 

Elektroakusztika 2020

Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, október 14., 19.30h

Izgalmas éjszakai koncert keretében ismerkedhetnek meg hat, a Müpa Zeneműpályázatán díjazott elektroakusztikus kompozícióval. A felhangzó művek érzékletes képet festenek arról, hogy ez a nagyközönség számára még mindig ismeretlen műfaj milyen sokféle technológia és esztétikai megközelítés számára kínál kísérleti terepet.

Az Őrült Nők Ketrece

Átrium, október 14., 19.30h

Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te - és ketten együtt.

Fókuszban Georges Aperghis

BMC Koncertterem, október 14., 19.30h

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány koncertje. Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány karmestereket és zeneszerzőket támogató idei mentorprogramjának egyik központi műve Richard Strauss fiatalkori darabja, a tizenhét évesen írt Fúvósszerenád: a zeneszerzők, Kecskés D. Balázs és Francisco Domínguez a mentorálás idején a Szerenáddal azonos apparátusra komponálják legújabb művüket.

Heuréka koncert

Gödör, október 14., 20h

Heuréka az új Gödörben!

Vibratone Quartet feat. Soso Lakatos Sándor

Budapest Jazz Club, október 14., 20h

A zenekar megalapításának gondolata régi vágya volt a zenekarvezetőnek, sőt az egész zenekarnak. A pandémiás időszak alatt meg is született az új formáció teljes zenei anyaga, melyet első ízben a Budapest Jazz Clubban hallhat a közönség.

Vive le Jazz! - Pronto!

BMC - Opus Jazz Club, október 14., 20h

A formáció zenészei rengeteg tapasztalattal a hátuk mögött is folyton folyvást keresik az újabb és újabb emberi és zenei találkozások lehetőségét – ennek bizonyítéka ez a zenekar. A Pronto! jelentése ’Kész!’. Késznek lenni valamire, ugrásra késznek, gyorsnak és serénynek. Késznek lenni megélni a jelen pillanatot, annak teljes intenzitásában. Mindez egyben annak tudatosítását is feltételezi, hogy egyensúlyi ponton vagyunk, egy különleges momentumban, amikor úgy érezzük, hogy teljes mértékben belefeledkezhetünk a zenébe és az életbe.

Magashegyi Underground

Várkert Bazár, október 14., 20.30h

A Magashegyi Undergroundtól sosem állt messze a költészet világa: bár az "átlag hallgató" fülbe tapadó, karakteres rádió-slágereikről ismerheti őket másfél évtizede, a csapat a kezdetek óta műsoron tart számos versfeldolgozást. A csapat Bocskor Bíborka egyéves szülési szabadsága után néhány hete kipihenten, újult energiákkal tért vissza a koncertszínpadokra, a rajongók legnagyobb örömére. A Margó Fesztivál felkérésére a műsor gerincét a már említett versfeldolgozások adják, emellett elhangoznak a Magashegyi Underground tizenöt éves karrierjének legismertebb dalai is.