Csütörtöki ON/OFF

A mai programajánlóban is találhattok élő, helyszínes programokat, de az online térben is van miből csemegézni. Kellemes időtöltést!

Rumini

Online, május 20., 8h

A tengerész-kalandregényekből jól ismert Rumini és társai ezúttal ismét nagy bajba keverednek. A vadonatúj, színpadra írt történetben Ferrit-sziget gonosz úrnőjének életveszélyes kelepcéje várja őket, ahonnét csak fortélyok, leleményesség és önfeláldozó bátorság révén lehet szabadulni.

A Magyar Nemzeti Galéria remekművei

Online, május 20., 15h

Munkácsy Mihály, Paul Gauguin, Szinyei-Merse Pál, Claude Monet. Az online tér adta lehetőségekben együtt a festő óriásokkal! A vezetés során beutazhatjátok Magyarországot, Európa egy részét és  egzotikus vidékekre is eljuthattok, mindezt a lehető legbiztonságosabban! A tárlatvezetést tartja: Földváry Piroska.

Körbe-körbe Budapesten 4. rész - Saly Noémi városmeséi

Online, május 20., 18h

Hogy kerültek a fogolyszabadító szerzetesek a Tábor-hegyre, és mi közük volt a tragikus sorsú luxuskurvához, Mágnás Elzához? Miért voltak kiváltságos helyzetben az óbudai zsidók, miért annyira fontos és érdekes épület az óbudai zsinagóga? Hogy lett egy aprócska kékfestő műhelyből hatalmas textilgyár? Mit rejt az Óbudai-sziget a volt Hajógyár épületei alatt? Saly Noémi 4. sétája Óbudára kalauzol.

Toroczkay András: Boldog emberek / Online könyvbemutató

Online, május 20., 18h

A Boldog emberek egy igazán groteszk és szívszorítóan szép regény téves kapcsolásokról és tétova kapcsolatokról. Toroczkay Andrással Szegő János beszélget.

Online Club-est: Berlin és az Olimpiai stadion

Online, május 20., 18h

Berlin, Európa legmenőbb fővárosa, a kortárs művészeti szcéna fellegvára. Vajon mit kezd a totalitárius rendszerek örökségével? Papp Ábris élménybeszámolója.

Szentendrei Építészszalon - Ekler Dezső és meghívott vendégei építészet-hermeneutikai sorozata

Online, május 20., 18h

Ebben az évben is folytatódik Ekler Dezső építész elméleti sorozata Szentendrei Építészszalon címmel. Téma: Bevezetés az építészettörténetbe – Leírható-e nyelvként az építészet története. Tudunk-e koherens leírást adni az építészeti nyelv fejlődéséről? Az eseményt online követhetitek Facebook-oldalukon. 

Az átnevelhetetlen

Online, május 20., 19h

Stefano Massini, a kortárs olasz színház egyik legjelentősebb szerzője nem sokkal Anna Politkovszkaja halála után monodrámát írt az újságírónő cikkei és önéletrajzi feljegyzései alapján. Politkovszkaja utolsó munkája, az Orosz napló, 2018. végén Magyarországon is megjelent. Fullajtár Andrea kelti életre az elszánt és bátor, ám a rezsimmel szemben mégis védtelen újságírónőt, aki hol tárgyilagosan, hol döbbenten, hol humorral és iróniával beszél az általa átéltekről és látottakról.

Pilinszky100 #9. / Jelenits István

Online, május 20., 19h

A centenáriumi sorozat kilenced vendége Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, magyar és hittan szakos tanár. Több évtizedes barátásgukról, Pilinszky János életéről és költészetéről, fontos verseiről és az Új Ember publikációkról, Pilinszky-szövegvilágáról is mesél nektek.

Asztalizene

Online, május 20., 19h

Térey János frivol és szatirikus korrajzot, keserű hangulatjelentést írt a 21. század első évtizedének Budapestjéről. Egy télvégi estén kis társaság gyűlik össze a budai White Box nevű étteremben. Csupa fiatal, sikeres vagy kevésbé sikeres ember: barátok és ellenfelek, szeretők és megcsalt feleségek, törzsvendégek és váratlan látogatók. 

Balkan Fanatik és Ferenczi György online koncertje

Online, május 20., 19h

A 2002-ben alakult producer duó tagjai több évtizedes zenei múlttal a hátuk mögött döntöttek úgy, hogy műfaji és stílusbeli határokat átlépve Balkan Fanatik néven egyesítik zenei elképzeléseiket. A hip-hop-electronica-worldmusic duó (Yorgos és Lepe) a hangfelvételeken és a koncerteken népes előadóművész sereggel egészül ki. Az este vendége Ferenczi György lesz.

BÖBE ft. Gyarmati Fanny akusztik // TRIP Terasz

TRIP (Terasz), május 20., 19h

Szécsi Böbe, a 24 éves budapesti dalszerző közel 10 éve tevékenykedik a hazai könnyűzenei életben. Pályafutása során dolgozott már együtt a Brains-szel, Diazzal és a Halott Pénzzel, valamint közel 5 éve a Belau zenekar élő formációjának állandó énekesnője. 2019 májusában debütált szólóprojektje, ahol BÖBE-ként adja ki saját szerzeményeit.

Dráfi Kálmán zongoraestje

Online, május 20., 19h 

Május 20-án Dráfi Kálmán zongoraestjével folytatódik az MVM Koncertek – A Zongora-sorozat, exkluzív online koncertközvetítéssel Dráfi Kálmán otthonából. A zongoraest vendége Vigh Andrea hárfaművész. Az exkluzív koncerten betekintést kaphattok a művészek ünnepnapjai mellett a hétköznapok világába is.

Gyárfás Trio

IF Cafe, május 20., 19h

Vissza a valóságba! Újra a közönség előtt a legvidámabb jazz trió: Gyafi-Balázs-Zoli! Lesz minden, de főleg jókedv!

Kelemen Kvartett • 2.1

Online, május 20., 19h

Közel három év szünet után, megújult formában lép színpadra a Kelemen Kvartett, bár Kelemen Barnabás és Kokas Katalin az elmúlt időszakban sem fordított hátat a műfajnak. A két frissen csatlakozott taggal, a görög hegedűművésszel, Jonian Ilias Kadeshával és az angol csellistával, Vashti Mimosa Hunterrel kiegészülve hosszú távú közös munkára vállalkoznak, ennek ékes bizonyságául két koncerten Bartók valamennyi vonósnégyesét megszólaltatják.

Révész Richárd Latin Trio

Budapest Jazz Club, május 20., 20h

A dallamos, friss latin jazzt játszó zenekar a hazai jazzélet ismert művészeinek formációja. Repertoárjuk saját szerzeményekre és az afro-cuban zene egy-egy darabjának feldolgozására épül, amelyet a zongorista és egyben a zenekar névadója, Révész Richárd jegyez.

Red Swamp – OMC live session

Online, május 20., 20h

A Red Swamp Magyarország egyetlen szmókermetál zenekara: mocskos déli stoner cuccról van szó, ahol a Pantera súlya keveredik a Down dallamosságával, Sabbathos füstköntösben, Clutchos lendülettel, szóval rohadtul ne hagyjátok ki! A stream ingyenes, csak kattints erre a linkre és már indul is.

Makám: Mamilula

Online, május 20., 20h

A Krulik Zoltán alapította együttes estjén dalok, prózai szövegek és versek révén rajzolódik ki egy történet, mely valamikor a 20. század ötvenes éveiben kezdődött, de átnyúlt a 21. századba is. 
Krulik az elmúlt három és fél évtizedben született személyes töltetű dalokból, Az utolsó papírrepülő című prózakötetből és a Legolcsóbb mozi című verseskötet önéletrajzi ihletésű írásaiból válogatva állította össze a különleges koncert programját.

Táncszínház ON - Batarita Társulat: Indikátor

Online, május 20., 20.30h

A nemzetközi színpadokat bejárt és elismert két művész, Christine Bonansea francia-amerikai alkotó kortárs tánca és Batarita koreográfus butohja kapcsolódik a darabban, átívelve a témát. Az Indikátor című darab megalkotása még 2019. végén megkezdődött, Koreában, Buszanban, de a 2020-ra tervezett és a világjárvány miatt elmaradt bemutató csak most, 2021-ben kapott újra teret.