Csütörtökre ajánljuk

Január végéhez közeledve is jó pár programot ajánlunk nektek, hogy a mai napon se unatkozzatok!

Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza

Kolibri Fészek, január 27., 15h

Császármorzsa király lányát, a finom Csokis Minyont elrabolja a gonosz Vérpuding. A kiszabadítására jelentkező nyalánk vitézek mind megfutamodnak a feladat nehézségei elől. Ekkor jelentkezik a királynál Csücsök, a kis kiflivég. Kalandos útja során találkozik a Rémsütikkel, a Bundáskenyérrel, a Vattacukorral, a Diós kalácsokkal és a bátor Marcipánegérrel.

Bognár Péter: Hajózni kell, élni nem kell

Magvető Café, január 27., 17h

Bognár Péterrel Turi Tímea beszélget a Hajózni kell, élni nem kell című regényről. A könyvből Katona László olvas fel részleteket. A költőként elismert Bognár Péter első regénye bravúros nyelven megírt történet, amelynek elementáris humorában mesteri módon keveredik életöröm és melankólia.

Ferentz Anna-Kata: Nyúlcipő

Írók Boltja, január 27., 17h

A szerzővel Németh Gábor Dávid beszélget, majd Kiss György Ádám és az Üveggyöngyjáték Playback Közösségi Színház segítségével életre kel az alkotás folyamata és egy személyes olvasói élmény - legyen ez a tied!

PetersPlanet Könyvklub - Kolumbia

Jókai Anna Szalon, január 27., 18h

A januári PetersPlanet Könyvklub Kolumbiába invitál, mégpedig Gabriel García Márquez regényeinek helyszíneire. Szűcs Péter vendége ezúttal Vörös Eszter, A Nagy Parranda - Történetek Gabriel García Márquezről című dokumentumfilm készítője lesz.

Puskás, a musical

Erkel Színház, január 27., 19h

A Puskás musical a legismertebb magyar ember - és minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapata, az Aranycsapat - történetét dolgozza fel és állít nekik méltó emléket! A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplői egykor létező emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt.

Nagy Zenészek, Nagy Szerelmek #Richard Strauss

Óbudai Társaskör, január 27., 19h

Bősze Ádám előadássorozata. A zenetörténet legismertebb zeneszerzői és az ő szerelmi életük. Illetve nem is: a legvonzóbb nők és férfiak, akikbe a legnagyobb zeneszerzők lettek szerelmesek. Wagner, Mendelssohn, Puccini, Mozart, Brahms, Schumann, Britten, Liszt, Mahler és Beethoven – lehetnének ezek akár a főszereplők nevei is, de most csupán vezetéknevek, hiszen az általuk legvonzóbbnak tartott hölgyeken és férfiakon keresztül mutatja be Bősze Ádám a zenerajongók által oly kedvelt komponisták néha egyáltalán nem vonzó tulajdonságait.

Rejtélyes Történelem - Rejtélyek az orosz történelemben - nyugat és kelet határán

Várkert Bazár, január 27., 19h

A Rejtélyes Történelem című művelődéstörténeti sorozatban minden hónap utolsó csütörtökén olyan titkokra, talányokra derül fény, amelyek nemcsak a történészeket foglalkoztatják régóta, hanem a közvéleményt is. A magyar- és a világtörténelem rejtélyeiről Csorba László történész beszélget meghívott vendégeivel, a témák kiemelkedő szakértőivel.

Egy csepp méz

Radnóti  Színház, január 27., 19h

Shelagh Delaney hősei marginalizált alakok. A szegénység, a másság, a kirekesztett lét fojtogató közegében próbálnak boldogulni – ki hogyan tud. Jo fiatalsága minden erejével és romlatlanságával élni akar, alkotni, szeretni. Anyja, Helen cinikus és kiábrándult; ő már elrontotta az életét, de kétségbeesetten kapkod a boldogság illúziója után. Mindenki hajt valamit, mindenki menekül valami elől. 

Vázsonyi-Dely duó

IF Cafe, január 27., 19.30h

Vázsonyi János és Dely Robi még a Dzsessz-Tanszakos évekből ismerik egymást, majd húsz év elteltével egyszer csak elkezdtek újra együtt zenélni, dzsessz-sztenderdeket, latin zenét és saját számokat játszanak egy looper pedál segítségével. Ha nagyon szépen megkéritek őket, egy szám erejéig még hangszert is cserélnek akár.

Black Bartók, DLRM

A38 Hajó, január 27., 19.30h

A Black Bartók gyökereit a korai punkban, újhullámban, illetve bluesban és elektronikában érdemes keresni, míg a DLRM szabad, jamközpontú, törzsi stoner hangulatot idéz meg.

Alice Sara Ott zongoraestje

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem), január 27., 19.30h

Nem mindennapi sztárvendéggel nyitja meg a 2022-es évet az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat január 27-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Alice Sara Ott szólóestjén bemutatja a Deutsche Grammophon gondozásában megjelent új albumát, az „Echoes Of Life”-ot. Nem ritkaság, hogy egy muzsikus turnén népszerűsíti új lemezét.

Intim vallomások

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, január 27., 19.30h

Az Intim vallomások egy nagy játszma, szerzője szerint: érzelmes thriller. Nem tudni, ki irányítja a helyzeteket. A két főszereplőnek újabb és újabb ajtót kell kinyitniuk, hogy feltárhassák minden örömüket, fájdalmukat, kétségbeesésüket, elfojtásaikat, rettegéseiket, szorongásaikat, és ki-ki megszabaduljon a családi zsarnokaitól. Végigveszik az életüket anélkül, hogy tudnák, hová vezet mindez.

MOZART + Martin Fröst és a Svéd Kamarazenekar

Zeneakadémia, január 27., 19.30h

 1787-ben keletkezett a szoprán hangra írt Bella fiamma kezdetű koncertária, míg a Klarinétverseny baráti címzettje, Anton Stadler 1791-ben szintén Prágában adta elő első ízben e pompás versenyművet. Az utóbbi mű hangszeres szólistája ezen a koncerten a Svéd Kamarazenekart vezénylő és 2019 óta irányító Martin Fröst lesz, akinek muzsikusi sokoldalúsága éppoly imponáló, akárcsak művészi aktivitása vagy épp érdeklődésének széles horizontja.

Zsoldos Béla: Prémium

Müpa (Fesztivál Színház), január 27., 20h

Kinek jár prémium? Aki hetvenedik születésnapjához közeledve, onnan visszatekintve elmondhatja, hogy rengeteg értékkel gazdagította a magyar zenei életet, ráadásul több különböző szerepben tette ezt. Annak is jár, aki kíváncsi a Budapest Jazz Orchestra által nyújtott kikezdhetetlen nagyzenekari hangzásra, Dés László művészi hangszerszólóira, Borlai Gergő zseniális dobolására és a Zsoldos családban fellelhető további zenei értékekre. Zsoldos Béla ütőhangszeres Prémiuma minden zenerajongónak jár.

Kamaracsütörtök: Orbay Lilla Quintet

Fonó Budai Zeneház, január 27., 20h

A nyáron alakult zenekar repertoárját nagyrészt jazz-standardek és groove-os feldolgozások teszik ki, könnyed, ugyanakkor izgalmas hangzásvilágunkkal kiegészülve, újragondolva és átkomponálva. Közreműködik: Orbay Lilla (ének), Sebestyén Patrik (trombita), Stummer Márton (gitár), Orbán György (bőgő), Richter Ambrus (dob).

Gyémánt Bálint Trio

Budapest Jazz Club, január 27., 20h

Hazánk egyik legismertebb jazzgitárosa, Gyémánt Bálint fiatal zenésztársakkal újította meg trióját. A csapat közös munkájának fő vezérelvei a szabadság, a kísérletezés és az új lehetőségek keresése, amelyek mindig is a jazz alapkoncepciójához tartoztak. A trió hangzásának különlegességét az adja, hogy az akusztikus dob mellett elektromos hangszínek is megszólalnak.

Friss Folk| Helka Banda

BMC - Opus Jazz Club, január 27., 20h

Tabudöntögetés, női energiák, megalkuvást nem ismerő őszinteség, zenei fúziók és egy jó adag báj jellemzi a 2021-ben alakult Helka Bandát. A zenekar nagy részét erős lelki kötődés és szakmai múlt fűzi a népzenéhez, ez az autentikus zenei világ keveredik a jazzből, klasszikus zenéből hozott elemekkel, így alkotva egy egyedi hangzásvilágot.

Dürer Quiz Night • Metál és rock történelem, vendég: Vörös András

Dürer Kert, január 27., 20h

Haverok toborzása, együttes megindulás a Dürer Kertbe és közös alámerülés a rock & metál történelmébe… Nem-nem, most sem egy koncertet írunk körbÉrkezik a következő Quiz Night a metál és rock világ legmeghatározóbb pillanataival, úgyhogy itt az idő kamatoztatni a sok-sok éves koncertekre járást! Ki más lehetne a moderátor legjobb segítője és a kérdések tökéletes kiegészítője, mint Vörös András, a hazai rock/metál színtér egyik legkarizmatikusabb frontembere (Ørdøg zenekar) és nem mellesleg a Lángoló Gitárok fő embere!