Csütörtökre ajánljuk

Programajánlónkkal ezúttal sem okozunk csalódást nektek, lesz miből válogatni ma is.

Holdbeli csónakos

Budapest Bábszínház, május 12., 15:00

Weöres Sándor költői mesejátéka a szó legmélyebb, legnemesebb értelmében mese is, játék is. A vásári bábhagyomány humorát és szabadságát ötvözi a klasszikus népmesék felnőtté válásról szóló történeteivel, darabjában egyszerre van jelen a bábjáték könnyedsége és az élet komolysága. Varázslatos mű, amely a család minden tagjához szól. - Hoffer Károly rendező.

Lazarvs, support: The Southern Oracle, Stubborn

Budapest Park, május 12., 18:00

A korábban Apey & the Pea néven ismertté vált formáció az elmúlt években a hazai metálszíntér megkerülhetetlen zenekarává avanzsált. Atmoszférikus hangzásuk, sötét hangulatú előadásmódjuk miatt hamar kiemelkedtek, és a közönség mellett a szakma is több Fonogram-díjjal ismerte el munkásságukat. Május 12-én tehát árnyékba borul a Park, színpadon a Lazarvs!

Az öreg hölgy látogatása

Vígszínház, május 12., 19:00

Egy kisváros valahol Európa közepén a csőd szélén áll. A gyárak bezártak, az üdülőközpont pang az ürességtől, a polgárok munkanélküli segélyből vegetálnak, miközben az ország és egész Európa virágzik. A kilátástalanságban egyetlen szalmaszál marad, amibe meg lehet kapaszkodni: Claire Zachanassian, a milliárdosnő, aki a város szülötte, és most hosszú idő után először látogatóba érkezik.

Akvárium Petőfi200 Terasz: Járai Márk

Akvárium Klub (Terasz), május 12., 19:00

Az Akvárium Klub legújabb programsorozatának keretein belül április 19-től szeptember 28-ig minden kedden és szerdán hazai zenészek koncertjei a teraszon! Az esemény a Petőfi 200 Emlékév keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Kölcsönlakás

Játékszín, május 12., 19:00

Az elegáns londoni emeleti lakás Philipé és Johannáé. Hetek óta tart a renoválás, nagy a felfordulás. Philip és Henry sikeres gyermekkönyv-kiadók, irodájuk a földszinten található. Henry nagy nőcsábász. Amíg Philip a feleségével vendégségbe készül, addig Henry egy hölgy ismerősével randizna társa lakásában. Nem tudja, hogy felesége is erre készül újdonsült lovagjával. Van, amiről egyikük sem tud: a felújításon dolgozó belsőépítész is épp szerelmi légyottra készül a szobalánnyal. 

Valami csaj(ok)

Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, május 12., 19:30

Neil Labute 2005-ben írt Valami csajok című komédiáját még abban az évben bemutatták Londonban, 2013-ban pedig film készült belőle. Magyar nyelven játszották Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Temesváron. Magyarországon a Rózsavölgyi Szalonban látható először. Az előadás különlegessége lesz, hogy a komédia négy különböző női karakterét ugyanaz a színésznő, Pokorny Lia játssza.

O'Sullivan, Cz.K Sebő band, Amelie Siba (CZ)

A38 Hajó (Tetőterasz), május 12., 19:30

Álomszerű együttállás O'Sullivan, Cz.K Sebő band és Amelie Siba (CZ) az A38 tetőn.

Boy Harsher, HIDE // Dürer Kert

Akvárium Klub (NagyHall),  május 12., 19:30

A Fekete Zaj Fesztivál bemutatja: Boy Harsher (USA), HIDE (USA).

Nemzeti Filharmonikus Zenekar: Beethoven / Brahms

Müpa (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem),  május 12., 19:30

Közreműködik: Pusker Júlia (hegedű), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar, vezényel: Keri-Lynn Wilson. Pusker Júlia a londoni Royal Academy of Music neveltje, többek közt Pauk György tanítványa, a koncert karmestere, Keri-Lynn Wilson pedig Kanada büszkesége, aki hajdan a New York-i Juilliard School of Music falai között szerezte tudását. Mára Amerikán kívül Európában is megbecsült interpretátora mind a koncertrepertoár, mind pedig az operairodalom remekeinek.

Ana Alcaide – Sephardic Moon

Magyar Zene Háza,  május 12., 20:00

Ana Alcaide zenéjét Toledo háttérzenéjének is nevezik. Dalai kedvenc városából inspirálódnak, merítenek a szefárdi zsidók bujdosásának történetéből és a mediterrán Európa hagyományaiból, s mindezt a svéd „billentyűs hárfán”, nyckelharpán kíséri. Május 12-én a művésznő Sephardic Moon formációja vezeti majd a Zene Háza közönségét egy különleges világba, saját alternatív történelmébe, földöntúli zenéjébe. A koncert a Magyar Zene Háza és a Hangvető közös szervezésében valósul meg.

Koreai Jazz Napok | Cho Yoonseung Trio Feat. Lee Seunghee (KR)

BMC - Opus Jazz Club,  május 12., 20:00

A kizárólag szuperlatívuszokkal illetett koreai triót a nemzetközi hírű és sokoldalú zongorista, Cho Yooonseung vezeti, aki a nagy presztízsű jazzintézmény, a korábbi Thelonius Monk Intézetben (ma: Hancock Institute of Jazz) tanult Herbie Hancock jóvoltából. Zenésztársai, a bőgős Hwang Hogye, valamint a dobos Shin Dongjin hozzá hasonlóan a műfaj élvonalába sorolható előadók.

William Duvall of Alice in Chains

Akvárium Klub (KisHall),  május 12., 20:00

William DuVall, az Alice In Chains énekes-gitárosa szólóban is bemutatkozik a magyar közönségnek. Egy bensőséges hangulatú koncerten mutatja be az Akvárium Klubban a ’One Alone’ című szólóalbumát. A koncertre korábban már megváltott jegyek automatikusan érvényes az új időpontra.

Gyárfás - Premecz Organ Trio

IF Cafe,  május 12., 20:00

Közreműködik: Gyárfás István (gitár), Oláh Zoltán (dob), Jeszenszky György (dr). A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Budapest Brand közreműködésével valósul meg.

Gyémánt Bálint Trio

Budapest Jazz Club,  május 12., 20:00

Hazánk egyik legismertebb jazzgitárosa, Gyémánt Bálint fiatal zenésztársakkal újította meg trióját. A csapat közös munkájának fő vezérelvei a szabadság, a kísérletezés és az új lehetőségek keresése, amelyek mindig is a jazz alapkoncepciójához tartoztak.

The Pastorz

Lumen Kávézó,  május 12., 20:30

Free jazz és dadaizmus, poétika és cirkusz. A változó tagságú zenekar a Lumen több, mint 10 éves történetének egyik első állandó fellépője volt...

Alaitner Incorporation

Muzikum Klub & Bisztró,  május 12., 20:30

Az ALAITNER Incorporation a magyar könnyűzene palettáján egy izgalmas színfolt. A zenekar műfaját tekintve instrumentális rockzenét játszik. A dalok dinamikusak és sodró hangvételűek.

Az Oroszlán sörénye és a Hold különleges krátercsodái. Holdfotózással!

Svábhegyi Csillagvizsgáló,  május 12., 21:15

Süllyedés, zsugorodás, feltöltés és becsapódás. A Hold nyugati pereméhez közeli holdkráterek vizsgálata közben, saját szemével ismerkedhettek meg e fogalmakkal. Sőt, előtte egy szoros kettőscsillag elbűvölő látványával élesítik szemeiteket! 

Budapest100 Fesztivál

Budapest, KÉK - Kortárs Építészeti Központ,  május 12-15.

A Budapest100 a KÉK szervezésében egy rendhagyó, az egész várost megmozgató esemény, amely hagyományteremtő szándékkal indult. A Budapest100 építészeti-kulturális fesztivál, a közösségek és a város ünnepe, egy hétvége, ami közelebb hozza egymáshoz a városlakókat és a szomszédokat, és felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő építészeti értékekre. A város szellemét a házak őrzik – a történeteket a lakók tudják továbbadni, és erre mindig jó alkalom a Budapest100 hétvégéje.