Csütörtökre

Töltődj fel kultúrával! Ezeket a programokat válogattuk hozzá a mai napra!

Csillagtánc

Fővárosi Nagycirkusz, november  25., 11h, 14h

Annyiféle csillag van, ahány ember. Vagy annyiféle, ahány érzelem. Mindennek és mindenkinek megvan a maga választott csillaga, amely mutatja neki az utat, reménnyel tölti el, bevilágítja az éjszaka vagy a rosszkedv sötétségét. Nézz az artisták csillagszemébe, és válassz magadnak cirkuszi csillagot! Olyan csillagod lesz, amilyen senki másnak nincsen!

Holle anyó

Budapest Bábszínház, november  25., 15h

Holle anyó nem csupán a hóesésért, de az évszakok változásáért is felel: különös öregasszony, félig tündér, félig boszorkány, aki az idők kezdete óta őrködik a természet fölött. A Grimm testvérek klasszikus meséjében először egy szorgalmas árva lány, később pedig annak lusta mostohatestvére szegődik el hozzá. Mindketten végigjárják a mesebeli másik világba vezető utat, találkoznak a Kemencével és az Almafával, hogy végül mindketten elnyerjék méltó jutalmukat vagy büntetésüket.

És még mentes is

Örkény István Könyvesbolt, november  25., 17h

Finom falatokkal megspékelt beszélgetés Módos Anikóval az És még mentes is című könyvről, és a receptekhez fűződő élményekről. Az est házigazdája Nemes Nóra, aki korábban a nosalty.hu újságírója volt, jelenleg a We Love Budapest munkatársa.

Bán András: Horváth Péter Szabad szemmel

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, november  25., 17h

Résztvevők: Horváth Péter fotográfus, Bán András műkritikus, a kötet szerzője, Kőnig Frigyes festőművész. Moderátor: Fejérvári Gergely, a kötet felelős szerkesztője.

Tárgy-beszélgetések // „...költőien lakozik az ember…”

Petőfi Irodalmi Múzeum - PIM, november  25., 17h

Rendhagyó beszélgetések nem csak az Édes Annáról. A fordítás költői és szakmai rejtélye jóval izgalmasabb, mint talán elsőre sejtenénk. Mi a kapcsolat egy szöveg és egy film világa között? Hogyan lehet egy regényt megfilmesíteni? S hogyan lehet egy másik kulturális hagyomány jelrendszerébe fordítani?  A „fordító” – legyen filmrendező vagy idegen nyelvek ismerője – izgalmas új világokat teremt, a beszélgetés pedig az „átültetés” sokrétű folyamataiba enged bepillantást.

Nóra

Katona József Színház, november  25., 19h

Minden házasságban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a dolgok a legrosszabbra fordulhatnak. Ami ezután következik, az vagy a túlélés vagy ez elválás játszmája. A Nóra befejezése 1879-ben hatalmas botrányt robbantott ki: egy nő elhagyja a férjét és a gyerekeit. 2016-ra új, alapvető kérdések fogalmazódtak meg a házasság és a család intézményével kapcsolatban.

Az analóg reneszánsza // Kerekasztal-beszélgetés

Magvető Café, november  25., 19h

Az anno21ben projekt célja felderíteni, a fiatal generáció mennyire vonzódik digitális mindennapjai mellett az analóg tevékenységekhez. Vajon már egy posztdigitális korban élünk? Mindenkit, akit érdekel, milyen szerepet töltenek be ma az analóg tevékenységek az életünkben, és milyen jövőt jósolhatunk neki, várnak szeretettel ingyenes rendezvényükre!

Gloria

Radnóti Tesla Labor, november  25., 19h

A Gloria című szatíra egy sikeres New York-i magazin irodájában játszódik, ahol az asszisztensek igyekeznek mindent megtenni azért, hogy önmagukat a vállalati hierarchiában jó helyre pozicionálják – és hétköznapi csatáik közepette nem veszik észre, hogy démonokat teremtenek maguk között. A darab a húszas-harmincas generáció aktuális témáit járja körül.

Maszkura és Tasnádi Bence estje

Esernyős, november  25., 19h

A magyar irodalomtörténet legnagyobb költőinek zeneisége összhangban a mai kor emberével. A műsor egyaránt szól minden erre kíváncsi szemnek-fülnek és mindazoknak, akik szeretik a verset megzenésített formában is! Leginkább Ady Endre, József Attila, Arany János, Petőfi Sándor versek hallhatóak egy Poétás est folyamán!

Illatszertár

Thália Színház, november  25., 19h

A belvárosi butikban mindent lehet kapni. Parfüm, púder, fogkefe, vagy tornacipő – csak egyet pislog a vevő és tele a kosara piperékkel, ráadásul, ha nem figyel, a lelkiismeretes kollégák még a tíz százalék kedvezményt is kifizettetik vele. Vágyak, remények, pletykák, félreértések és két idegen titokzatos szerelmi levelezése, akik egy véletlen folytán nagyon is közel kerülnek egymáshoz.

The Southern Oracle "Exodus Aesthetic" lemezbemutató | Lightchaser & The Sexy Wild East

Dürer Kert, november  25., 19h

A este igen csak színes lesz, hiszen a nyitó banda a brit The Sexy Wild East lesz, akiknek ez a debütáló koncertjük. Utánuk pedig következik a dorogi hardcore brigád, a Lightchaser, akik az új kislemezükkel érkeznek.

Nagy zenészek, nagy szerelmek #Chopin

Óbudai Társaskör, november  25., 19h

Bősze Ádám előadássorozata. A zenetörténet legismertebb zeneszerzői és az ő szerelmi életük. Illetve nem is: a legvonzóbb nők és férfiak, akikbe a legnagyobb zeneszerzők lettek szerelmesek. Wagner, Mendelssohn, Puccini, Mozart, Brahms, Schumann, Britten, Liszt, Mahler és Beethoven – lehetnének ezek akár a főszereplők nevei is, de most csupán vezetéknevek, hiszen az általuk legvonzóbbnak tartott hölgyeken és férfiakon keresztül mutatja be Bősze Ádám a zenerajongók által oly kedvelt komponisták néha egyáltalán nem vonzó tulajdonságait.

Szakácskönyv a túlélésért

Gólem Színház, november  25., 19.30h

Előadásukban a XX. század magyar történelmét recepteken keresztül mutatják be. Hédike/Hédi/Hédi néni konyhája eleinte játékokból, a táborban töltött hónapokban képzeletbeli eszközökből és alapanyagokból, az azt követő években ételjegyekből, majd a Magyar Szocialista Népköztársaság termékeiből, végül ’89 után igazi magyar hozzávalókból állt.

Frankl Péter (zongora), Kelemen Kvartett

Zeneakadémia, november  25., 19.30h

Kvartetthez a világ zenei életének egyik doyenje, a Zeneakadémián még Kodály Zoltánnál és Weiner Leónál is tanult Frankl Péter csatlakozik. Előadásukban a zongoraötös-irodalom két ékköve, Brahms és Franck ugyanazon hangnemben íródott és hasonló érzelmi hullámokon mozgó alkotása csendül fel.

Halper Hendrix Experiment feat. Ric Toldon (USA)

Budapest Jazz Club, november  25., 20h

Halper 2012-ben, a Müpában nagyszabású koncerttel tisztelgett Jimi Hendrix emléke előtt, a gitárvirtuóz születésének hetvenedik évfordulója alkalmából. Ezen az esten két világsztár, a dobos Steve Gadd és a bőgős Eddie Gomez alkotta a ritmusszekciót és Fekete István játszott trombitán. A koncert felvétele 2013. november 27-én (Hendrix születésnapján) jelent meg CD-n, Electric Angelland címmel.

Sasa Lele "Murmurations" lemezbemutató, vendég: Folksteps

Instant-Fogasház, november  25., 20h

A Sasa Lele mindenkit vár sok szeretettel első lemezük bemutató koncertjére! A srácok egy fesztivállal teli nyár (Bánkitó, Campus, SZIN) és egy előzenekaros ősz (Platon Karataev, Fran Palermo, Ivan and the Parazol) után önálló estét tartanak az Instantban, ahol bemutatják a “Murmurations” című nagylemezüket, valamint több olyan számot is eljátszanak amit már a második lemezre terveznek.

Egyedi Péter - Mmamt II lemezbemutató // vendég: boebeck

A38 Hajó, november  25., 20.30h

Az év elején megjelent Mmamt II dalait Egyedi Péter és hat fős zenekara bemutatja a közönségnek az A38 színpadán. Közreműködő zenészek: Boros Levente, Egyedi Péter, Hegyi Áron, Jancsovics Máté, Lee Olivér, Örményi Ákos.

A Hendrix Project bemutatja: Hendrix 79

Muzikum Klub & Bisztró, november  25., 20.30h

A Hendrix Project 2013-ban kezdett el Hendrix-műsort játszani, de együttműködésük már 2 évvel korábban kezdődött. Mindhármuk számára meghatározó hatás Jimi Hendrix változatos zenei világa, így hát igen hamar kiderült a közös nevező. Ezen az estén Jimi Hendrix 79. születésnapját ünneplik, és immár hatodik éve rendezik meg a számukra nagyon fontos eseményt.