Darules és tökfesztivál: szuper őszi programok a hazai nemzeti parkokban

Nemcsak a nyár a szabadtéri programoké, a hazai erdők, tavak és rétek ősszel is rengeteg gyönyörű látnivalót tartogatnak. A nemzeti parkok pedig sok-sok programmal segítik, hogy részesüljünk a természet szépségeiben az őszi szarvasbőgéstől a darvak vonulásáig.

Darules, Hortobágyi Nemzeti Park

Ősszel a darvak vonulása kitüntetett látványosság, és ha komolyan gondoljuk a romantikus madárlest az alkonyatban, akkor vezetett túrán is részt vehetünk a Hortobágyon, csak előre be kell jelentkeznünk. Egyébként pedig október 20 és 22. között a Darufesztiválon a darvak világát bemutató kiállítással, táncházzal és kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket. Október 7-én pedig a Magyar Szürke Bikák Vásárán a fajta legszebbjei vonulnak fel a hortobágyi gulyások kíséretében.

Szarvasbőgés és töklámpás faragás, Duna-Dráva Nemzeti Park

Az ősz nemcsak szemmel látható változásokat hoz az erdeinkben, de a szarvasbikák bőgését is megfigyelhetjük, ha jókor járunk jó helyen. Ebben segítenek nekünk a Duna-Dráva Nemzeti Parkban, ahol megismerhetjük a szarvasok életmódját, a bőgőkürtöt, majd valódi szarvasbőgést is hallhatunk szeptember 23-án. Október végén pedig Drávaszentesen faraghatunk töklámpást a gyerekekkel, ami mellé egy kis frissen sült sütőtök is jár.

Pókászat, Bükki Nemzeti Park

Nem mindenki idegenkedik a pókoktól, sőt, egyes természetbúvár gyerekeket kifejezetten érdeklik ezek után a nyolclábú állatok. Nekik szól a Bükki Nemzeti Park pókász túrája, ahol a mikroszkópos bemutatót terepi túra követi, ahol ennek a különös állatcsoportnak a ritka képviselőit derítik fel.

Tökfesztivál, Őrségi Nemzeti Park

A hagyományos Őrségi Tökfesztivál három napig tart szeptember végén. Őriszentpéteren az esti tökkirály megválasztását töklámpás felvonulás követi a Budapest Marching Jazz Band zenéjére. A rengeteg népzenei koncert és gyerekeknek szóló színházi előadás mellett sokféle tökös ételt lehet kóstolni, vagy be is lehet jelentkezni őrségi kerek perecet sütni a helyiekkel.

Encián túra és Szarvasbőgés, Duna-Ipoly Nemzeti Park

A második szeptemberi hétvégén kornistárnicsok, régi nevükön enciánok sokasága nyílik a Göbölyjárási-lápréten. Ezeket a gyönyörű kék virágokat nézhetjük meg egy rövid, két és fél órás túrán. Emellett itt is hallgathatunk szarvasbőgést, a gerecsei éjszakában fülelhetünk és fürkészhetjük a csillagokat a gyerekeknek 12 éves kortól ajánlott programon.

Nemzetközi Madárles, Kiskunsági Nemzeti Park

Szeptemberben különleges apa-fia éjszakai bátorságtúrát szerveznek a Kiskunságban, ahol holdfénynél fedezhetik fel az erdőt a vállalkozó párosok. Ha valaki inkább az édesanyjával vagy a nagymamájával jönne, annak sincsen akadálya. Októberben aztán kacsák, ludak, récék tömegei lepik el a tavakat, és a daru is egyre gyakoribb a Fehér-tón és a Csajtón. A hónap első teljes hétvégéjén tartják a Nemzetközi Madármegfigyelő napokat több helyszínen, ahol hozott távcsővel leshetjük a környéken megforduló fajokat, de október második felében dedikált darufigyelő programokon is részt vehetünk.

Garda-fesztivál és Geotúra Tihanyban, Balaton-Felvidéki Nemzeti Park

A balatoni programok nem állnak meg szeptemberrel, sőt, a geotúra szezon novemberben veszi csak igazán kezdetét. Októberben is részt vehetünk több geotúrán a nemzeti park szervezésében, de akkor az igazi, amikor a lombok takarásától megszabadulnak a sziklafalak, és teljes pompájukban kibontakoznak. A november eleji tihanyi Garda fesztivál idején a délelőttöt rotyogó halászlével teli üstök között tölthetjük, és betérhetünk a Levendula Ház Látogatóközpontba egy levendulateára, majd délután egy rövidebb és egy hosszabb geotúrán is részt vehetünk.

Túratipp 3. Keresd a Lóczy-gejzír sétautat a Tihanyi-félszigeten. ;) Indulj el a tanösvényen és ismerd meg a félsziget k...

Posted by Balaton-felvidéki Nemzeti Park on Sunday, 18 December 2016

Szolár hajóval a Fertőn, Fertő-Hansági Nemzeti Park

Szeptemberben több napon is részt vehetünk hajós kiránduláson a Fertő-tavon, vagy kenuval is nekivághatunk a tájnak. Emellett ebben a nemzeti parkban is indulhatunk szarvasbőgést hallgatni, őszi tárnicsokat csodálni, vagy vonuló madarakat figyelni, geotúrázni és szürkemarhákat látni.