Decemberi gyerekmozi!

A december a gyerekfilmek igazi szezonja: a hideg és az iskolai szünet mind a mozik felé terelik a kicsiket, és a szülők is megengedőbbek, mint máskor, ráadásul itt az új, egészestés Snoopy film, egy megbízható Pixar produkció, Blinky Bill, a kola mozis kalandja és egy szláv kalandregény farkasokkal, hiénákkal és egy gaz háromfejű majomkirálynővel. Tessék tobzódni!

Snoopy és Charlie Brown - A Peanuts film

Hát igen, erre vártunk, és mindenki, akinek kisgyereke van, szintén erre várt, mert, ha van olyan rajzfilmkarakter, akit mindenki, de tényleg mindenki imád, az Snoopy és Charlie Brow! Charles M. Schulz csodás teremtményein generációk nőttek fel, és ki hinné, hogy az eredeti képregény már 65 éves, a rajzfilm pedig 50, és ezek a kerek évfordulók bőven adtak apropót egy egészestés filmhez. Annyit azért megjegyeznénk, hogy Charlie Brown legújabb kalandjai már CGI technikával, vagyis számítógépes animációval készültek, ami kisebb szentségtörés, de a történet megőrizte az eredeti szellemiséget, amire garancia, hogy többek között Schulz fia és az unokája írta a filmet és még producerkednek is benne. A történetről elég annyi, hogy Charlie az iskolában találkozik egyre több nehézséggel, Snoopy pedig leszámolásra készül régi ellenségével, a Vörös Báróval.

Dínó tesó

A Pixar legújabb animációs alkotása a Dinó tesó arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi történt volna, ha a dinoszauruszok pusztulását okozó aszteroida elkerüli a Földet és a gigantikus állatok a mai napig életben maradtak volna. A nagy kaland középpontjában egy Arlo nevű apatoszaurusz áll, aki különös emberi barátra tesz szert – kicsit úgy, mint az állatok a Jégkorszak első részében. Miközben egy titokzatos és zord vidéken vándorolnak, Arlo megismeri a félelmeivel való szembenézés erejét és megtudhatja, hogy mire képes valójában. Mivel a Pixarban és filmjeiben még sosem csalódtunk, és már az első képeken is látszik, hogy ha a történet nem is lesz a legeredetibb, a történelem hajnala csodálatosan fog kinézni – és a dinókról is tanulhatunk egyesmást


 

Blinky Bill - A film 

Blinky Bill a legmenőbb és legvagányabb koala az egész vadonban, aki arról álmodozik, hogy felfedező édesapja nyomdokaiba lépve egyszer majd elhagyja szülőföldjét, Zöld Völgyet, és bejárja a vadregényes ausztrál vidék különleges teremtményekkel teli világát. Blinky az egyetlen, aki hisz abban, hogy megtalálhatja Bill papát, aki a Fehér Sárkányok tengerét kutatva tűnt el a Sivatagban. A tettre kész Blinky egy nap rejtélyes jelre bukkan, ami az első nyom lehet elveszettnek hitt édesapjához. Maga mögött hagyja a biztonságot nyújtó Zöld Völgyet, és nekivág az ismeretlen Sivatagnak. Útja során megismerkedik az állatkertben nevelkedett, kissé félénk koalalánnyal, Mogyorócskával és a nagy dumájú galléros gyíkkal, Jackóval. A kis csapatnak nemcsak a hatalmas ausztrál vadon minden veszélyével kell szembenéznie, de még egy könyörtelen vadmacska bosszújával is meg kell birkóznia.

Száva - A szív harcosa

Annyi év után visszatértek az orosz rajzfilmek a hazai mozikba – igaz, ezek már nem azok a kedves, egyszerű mesék, hanem nyugati társaikkal versenyre kelő, látványos, sokszereplős darabok. Ilyen Száva, a távoli vidéken egy kis erdei faluban éldegélő, a 10 éves fiúcska története is: a vidék egykor a fehér farkasok védelme alatt állt, de mikor az állatok az emberek ellen fordultak, egy varázsló átokkal sújtotta őket, amit csak egy hős lovag tud megtörni. Egy nap hiénák támadnak a lakókra, de a vakmerő Szávának sikerül elmenekülnie a vadonba, és itt találkozik az utolsó farkassal, Hómanccsal, aki szerint a hegyekben élő hatalmas erejű varázsló egyik rettenthetetlen harcosa képes lenne megmenteni Száva faluját és kiszabadítani a foglyul ejtett lakókat, így útra kelnek megtalálni a lovagot, ám ehhez keresztül kell verekedniük magukat a gonosz háromfejű majomkirálynő, Mama Jozee hadseregén. Izgalmas útjuk során új társakra lelnek a vicces, rózsaszínű teremtmény, Pöfi és a elvarázsolt francia báró, Puszedli személyében.

Cirmos karácsony

Engem speciel kitör a frász az olyan filmekről, ahol élő állatok száját „mozgatják”, és közben valaki beszél helyettük, de reménykedjünk, hogy ez legalább a gyerekeknek szórakoztató. Ez történik e karácsonyi mese macskáival is – akikek szőrére allergiás a Télapó, aki pont Karácsony estéjén dől ki emiatt a Nagy Ajándékkézbesítésből. És mivel a dologért, bár igazából nem tehetnek rőla, mégis egy csapat kiscica felel, nekik kell szembenézniük ezzel a logisztikai rémálommal – bár néhány kisgyerek is besegít. Az ilyen típusú filmekkel ugyan csak a két ünnep között, valamelyik álmos koradélután szoktunk csak találkozni a tévéműsorban, ez most, mintegy véletlenül, eljutott a mozikba, és macskabarátoknak feltétlenül ajánlott.