Deszkára, csajok!

Van más, ami jobban emelné ki a nyár lényegét, mint a felhorgadó tajtékos hullámok közt sikló, a szörfdeszkán behajoló bikinis lányok? Aligha.

Kis hazánkban főleg akkor látni hullámot, amikor félóránként beindul a gép a Gellért fürdőben, így az életérzést leginkább a vásznon át szívjuk magunkba, és ugyan sokaknak a szörfözés egyenlő Matthew McConaughey kockahasával, a lányok is évtizedek óta ott vannak a deszka tetején. Helen Hunt is kiskora óta szörföl, hiszen kaliforniai lány, és nyilván nem véletlen, hogy második rendezése pont a hullámok közé viszi, hogy szépen fogalmazzunk, de nem ez az első és nem is az utolsó csajos szörfös film.

Sorsdöntő nyár (2002)

Ha van igazi esszenciája a szörfös-csajos filmnek, akkor ez az. Itt minden a fotogén lányokról és a méretes hullámokról szól, és Hawaii a háttér, azon belül is a legendás North Shore, mint a legtöbb szörfös filmnek. Itt él három barátnő, és nyilván azért három, hogy mindenki megtalálja bennük az esetét: van szőke, latina és félvér szigetlakó, és mivel rendes mainstream amerikai filmről van szó, a szöszi a főszereplő. Ő Anne Marie (az akkor még menőnek számító Kate Bosworth), aki komoly eséllyel indul a nagy Pipe Master versenyen, egészen addig, míg össze nem jön egy focijátékossal, ami az összpontosítása rovására megy. A film igazi vonzereje a látvány, ahogy egészen közelről sikerül megmutatni a szörfösök mozgását, a hullámok erejét - véletlenül egy igazi balesetet is felvett a stáb - és a part szépségét.

Újabb sorsdöntő nyár (2011)

„A Sorsdöntő nyár alkotóitól” – kezdődik a magyar ismertető, de a stáblistát tüzetesen átnézve sem találtam ugyanazt a nevet vagy egyezést a két film között a címen és az alaptémán kívül. Szörfös csajok nyáron, illetve csak lehet, hogy nyáron, hiszen olyan helyen járunk, ahol mindig nyár van, bár Hawaiit felváltja Dél-Afrika. Ide érkezik Dana, a tehetős kalifornia lány, hogy teljesítse édesanyja régi vágyát és Jeffery’s Bay-ben szörfözzön, és persze azért, hogy szétbulizza magát. Itt is három lány kalandjait láthatjuk, és itt is bekavar egy napbarnított srác, és talán nem véletlen, hogy a film csakis DVD-n jelent meg, de szerencsére mindig akadnak olyanok, akik odavannak az ilyesmiért, mint az alábbi kommentelő: „Sokáig féltem megnézni ezt a filmet, mert az első rész nem igazán tetszett, de ez egy olyan folytatás ami valójában nem is folytatás. Hideg téli napokon bizsergető érzés elmerülni a boldogságban.”

Életem a szörf (2011)

Figyelem, igaz sztori. Az akkor 13 éves szörfös csodagyereket, Bethany Hamiltont 2003-ban megtámadta egy 4 és fél méteres tigriscápa, és nem csak a szörfdeszka felét harapta szét, de a lány bal karját is magával vitte. A csinos szőke Bethany azonban igazi sportoló, és fél karral is edzeni majd versenyezni kezd, és hamarosan hatalmas rajongótábora lesz, példája ezreket inspirál, és nyilván jó üzletasszony, hiszen sikerült megfilmesítenie a történetét – amelyben a főszereplő AnnaSophia Robb dublőreként láthatjuk. A változás csak annyi lett, hogy a mélyen vallásos lány „hitéletét” erősen meghúzták a készítők, hogy minél nagyobb közönséget nyerjenek meg vele, Bethany szüleinek pedig megnyerték Dennis Quaidet és Helen Huntot, előbbinek meg kellett tanulnia szörfözni a szerep kedvéért, utóbbi már profinak számított.

Hullámlovasok (2014)

Helen Hunt, aki filmjének nem csupán főszereplője, de rendezője és írója is egyben - ez már második rendezése a 2007-es Amikor minden változik után -, a szörfös-csajos filmek MILF verzióját készítette el. Ő ugyanis egy rendkívül jóképű, mérsékelten lázadó szellemű 18 éves srác édesanyja, és mellesleg a rangos The New Yorker magazin szerkesztője, aki kénytelen hátrahagyni a munkát és a fia után utazni Los Angelesbe. Egyszem sarja ugyanis a szörfben látja az önmegvalósítás útját, anyja pedig eltérítené erről a csodás ösvényről, amíg meg nem tapasztalja a hullámok erejét és a medúzák csipését. Lesz dráma, a másik elengedésének megtanulása, de komédia is, hiszen Hunt mindkét műfajban remek.