Deszkára, csajok!

Van más, ami jobban emelné ki a nyár lényegét, mint a felhorgadó tajtékos hullámok közt sikló, a szörfdeszkán behajoló bikinis lányok? Aligha.

Kis hazánkban főleg akkor látni hullámot, amikor félóránként beindul a gép a Gellért fürdőben, így az életérzést leginkább a vásznon át szívjuk magunkba, és ugyan sokaknak a szörfözés egyenlő Matthew McConaughey kockahasával, a lányok is évtizedek óta ott vannak a deszka tetején. Helen Hunt is kiskora óta szörföl, hiszen kaliforniai lány, és nyilván nem véletlen, hogy második rendezése pont a hullámok közé viszi, hogy szépen fogalmazzunk, de nem ez az első és nem is az utolsó csajos szörfös film.

Sorsdöntő nyár (2002)

Ha van igazi esszenciája a szörfös-csajos filmnek, akkor ez az. Itt minden a fotogén lányokról és a méretes hullámokról szól, és Hawaii a háttér, azon belül is a legendás North Shore, mint a legtöbb szörfös filmnek. Itt él három barátnő, és nyilván azért három, hogy mindenki megtalálja bennük az esetét: van szőke, latina és félvér szigetlakó, és mivel rendes mainstream amerikai filmről van szó, a szöszi a főszereplő. Ő Anne Marie (az akkor még menőnek számító Kate Bosworth), aki komoly eséllyel indul a nagy Pipe Master versenyen, egészen addig, míg össze nem jön egy focijátékossal, ami az összpontosítása rovására megy. A film igazi vonzereje a látvány, ahogy egészen közelről sikerül megmutatni a szörfösök mozgását, a hullámok erejét - véletlenül egy igazi balesetet is felvett a stáb - és a part szépségét.

Újabb sorsdöntő nyár (2011)

„A Sorsdöntő nyár alkotóitól” – kezdődik a magyar ismertető, de a stáblistát tüzetesen átnézve sem találtam ugyanazt a nevet vagy egyezést a két film között a címen és az alaptémán kívül. Szörfös csajok nyáron, illetve csak lehet, hogy nyáron, hiszen olyan helyen járunk, ahol mindig nyár van, bár Hawaiit felváltja Dél-Afrika. Ide érkezik Dana, a tehetős kalifornia lány, hogy teljesítse édesanyja régi vágyát és Jeffery’s Bay-ben szörfözzön, és persze azért, hogy szétbulizza magát. Itt is három lány kalandjait láthatjuk, és itt is bekavar egy napbarnított srác, és talán nem véletlen, hogy a film csakis DVD-n jelent meg, de szerencsére mindig akadnak olyanok, akik odavannak az ilyesmiért, mint az alábbi kommentelő: „Sokáig féltem megnézni ezt a filmet, mert az első rész nem igazán tetszett, de ez egy olyan folytatás ami valójában nem is folytatás. Hideg téli napokon bizsergető érzés elmerülni a boldogságban.”

Életem a szörf (2011)

Figyelem, igaz sztori. Az akkor 13 éves szörfös csodagyereket, Bethany Hamiltont 2003-ban megtámadta egy 4 és fél méteres tigriscápa, és nem csak a szörfdeszka felét harapta szét, de a lány bal karját is magával vitte. A csinos szőke Bethany azonban igazi sportoló, és fél karral is edzeni majd versenyezni kezd, és hamarosan hatalmas rajongótábora lesz, példája ezreket inspirál, és nyilván jó üzletasszony, hiszen sikerült megfilmesítenie a történetét – amelyben a főszereplő AnnaSophia Robb dublőreként láthatjuk. A változás csak annyi lett, hogy a mélyen vallásos lány „hitéletét” erősen meghúzták a készítők, hogy minél nagyobb közönséget nyerjenek meg vele, Bethany szüleinek pedig megnyerték Dennis Quaidet és Helen Huntot, előbbinek meg kellett tanulnia szörfözni a szerep kedvéért, utóbbi már profinak számított.

Hullámlovasok (2014)

Helen Hunt, aki filmjének nem csupán főszereplője, de rendezője és írója is egyben - ez már második rendezése a 2007-es Amikor minden változik után -, a szörfös-csajos filmek MILF verzióját készítette el. Ő ugyanis egy rendkívül jóképű, mérsékelten lázadó szellemű 18 éves srác édesanyja, és mellesleg a rangos The New Yorker magazin szerkesztője, aki kénytelen hátrahagyni a munkát és a fia után utazni Los Angelesbe. Egyszem sarja ugyanis a szörfben látja az önmegvalósítás útját, anyja pedig eltérítené erről a csodás ösvényről, amíg meg nem tapasztalja a hullámok erejét és a medúzák csipését. Lesz dráma, a másik elengedésének megtanulása, de komédia is, hiszen Hunt mindkét műfajban remek.

 

Amennyiben értesítést szeretne kapni az olimpiával kapcsolatos Port.hu tartalmakról, kattintson ide és iratkozzon fel az értesítésekhez.

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu