Digitális gólem

Az az érzésem, hogy ezt az akciófilmet (Tökéletes katona - a viszszatérés) robbantási szakember rendezte: minden négy-öt percre jut egy-egy tűzgolyó, lángtenger, világvége - bár mellékállásban tán üveges is kellett hozzá. (Egy darabig számoltam, de tizenegynél abbahagytam: ennyiszer repült ki valaki az ablakon, üvegajtón, képernyőn, retortán.) És még nem említettem a hangosztályt: füldugó nélkül ciki beülni a nézőtérre. Dramaturgia, érdekes sztori - nincs, Mic Rogers rendező úgy gondolta, ilyesmi nem is kell: elég a csinn-bumm meg a mítosz. Úgy értem, Jean-Claude Van Damme és legendája.
Most egy fegyvergyártó cégnél tanácsadó, ha jól értem, itt állítják elő a tökéletes katonákat (emberek/robotok agyba telepített miniszámítógéppel). A kísérletet egy szuperkomputer kavarja le, "aki" mindent tud, Van Damme még a lányát is rábízhatja, együtt csinálják a házi feladatot. Csakhogy a robotemberek összeesküdnek, a szuperkomputer meg fellázad (vagy megvadul, ki tudja?), szóval gazdái ellen fordul. (Lázadó gép - micsoda téma...!) Meg is volnánk a pályabeosztással: az egyik oldalon vannak a rosszak (a szekrényfazonú robotemberek), a másik oldalon meg Van Damme egyedül.
Közben az jut eszembe, hogy amíg ezek itt a szuperemberrel (vagy lázadó robottal) témáznak, a mozin kívüli világban újraindult az übermensch genetikai tenyésztésének vitája. Most éppen Németországban dúl vita erről, tisztes bölcselők hirdetik, hogy ha lehet, miért ne tenyésszük ki a felsőbbrendű embert... Márpedig lehet, akkor meg minek totojázni. A másik oldal tudományos álcába rejtett nácizmust emleget - joggal. Ebben a (rossz) moziban persze szó sincs ilyesmiről, ne félj, itt nem filozófusok csépelik egymást. De azért érdekes ez az akaratlan szinkron...
Van Damme azért nincs teljesen egyedül, egy újságírónő kerül valahonnan (Heidik Schanz), előbb civódnak a sajtószabadságról, aztán valahogy összejönnek. Róla tudjuk, hogy özvegy, de a történetben egy ideig egy csinos kis kínai lány (Kiana Tom) száguldozik vele, olykor karatézik, rugdos vagy lövöldözik. Mikor megjött a Miss Újságíró, azon gondolkoztam, hogy vajon machóéknál hogy szabadulnak meg az egyiktől, ha már itt a másik? A film azonban nem sokat vacakol: Van Damme egyszerűen lelövi a csajszit: nem tehet mást, a lány átállt a gólemekhez. Előtte viszont megmentette Van Damme életét... Szóval rémes dráma lehetett a lelkében, ennek a kemény fiúnak még a szeme is bepárásodik, amikor megsimogatja a kedvenc lopott lézerpisztolyát. Szerencsére a szőke riporternő megvigasztalja.
Mennél gyengébb egy mozi, annál nagyobb bajtól kell megmenteni a világot. Most például a digitális gólemektől vagy az elszabadult szuperkomputerektől. Még jó, hogy vannak ilyen penge katonák, mint ez a Van Damme.
Kár, hogy már félidőre elfogy a popcornod.