Dolgok és mütyürök, avagy relikviák könyvmolyoknak

A nyolcvanas években úgy tűnt, a rajongáshoz kapcsolódó vicces mütyürök a képregények és filmek imádóinak privilégiumai, amelyekkel közelebb érezhették magukat a vágyott történethez. Magyarországon ráadásul jó pár évtized lemaradásban voltunk, amit nagyjából mostanra sikerült behoznunk. Mára Szűcs Gyula kollégám íróasztalát épp olyan bőségben lepik el a pöttöm Indiana Jones-figurák vagy Star Wars-replikák, mint bármelyik angolszász kollégájáét.

Az olvasás divatossá válásával a könyvmolyok is büszkén vállalják hobbijukat és már nem elégszenek meg a metrón a könyvek fölött váltott cinkos mosolyokkal. Ruhadarabjaiktól a használati tárgyaikig minden felületen bátran hirdetik, hogy melyik rajongótábor tagjai, és mindennapjaikat részben a választott fantáziavilágban élik.

Már megint maga az, Potter?

Az olvasás megszállottjai is elkezdték meghódítani a merchandise-ipart – vagy fordítva. Talán nem véletlen, hogy ebben egy olyan könyvsorozat jár élen, amely a saját, valóságunk mellett párhuzamosan létező világról szól. A Harry Potter kötetek rajongóinak számos a könyvekben és valójában is létező hely segített a valóság és képzelet elmosásában, de aktívan közreműködött benne maga J. K. Rowling is.

A teremtményei iránt a rajongóihoz mérhető lelkesedést mutató írónő a Pottermore (azóta Wizzardingworld) nevű honlapon számtalan további részletet árult el a karakterek életéről, egyes tárgyak működéséről vagy a varázslók történelméről. Azzal, hogy a történethez kapcsolódó részeken kívül is megvilágított zugokat, valódi univerzummá bővítette a Harry Potter regények világát. Teljessé tette az illúziót, hogy létezik a könyvek mögött egy valódi univerzum, melynek csak egy szeletét ismertük meg a könyvekből. (Ez annyira tökéletesre sikerült, hogy egyes elméletek szerint maga Rowling valójában a varázsvilágból száműzött boszorkány, aki így akar bosszút állni a kitagadásáért. A teória szerint Rita Vitrol karakterét mintázta magáról.)

A fantázia világon kívül is létező, de a könyvből ismert tárgyak első darabjai maguk is könyvek voltak. Rowling valóban megírta a horcruxok keresésében kulcsfontosságú Bogar bárd meséit, A kviddics évszázadait és a Legendás állatok és megfigyelésük című roxforti tankönyv is kapható.

Hamar megjelentek a boltok kínálatában a csokibékák és Bogoly Berti mindenízű drazséja. Nem sokkal később követték az időnyerők – jól érzékelve a modern élet szükségleteit. (Én magam is rendelkezem eggyel, de egyelőre nem működik rendesen.) Mostanra – részben a filmváltozatok hatására – az egyes karakterek varázspálcáinak pontos replikáitól a Tekergők térképéig mindent lehet kapni már itthon is (most épp az Auchannál találni plüss Hedviget vagy a Líra boltokban Roxfortos hátizsákot). Ha valaki a legmélyebb bugyraiba is alá akar merülni ennek a dolognak, akkor térjen be a King’s Cross merchendise üzletébe, amely teljesen úgy működik, mint egy létező iskola shopja: az egyes házak színeiben pompázó kviddicstalároktól a pólókon át a Roxforti kastély pontos másáig bármit lehet kapni.

Klasszikusok - másképp

Az utóbbi években a könyves boltok és kiadók is bővítették a termékkínálatukat: a papír és e-könyvek mellett megjelentek a bögrék, szövetszatyrok, kitűzők is. Ahogy egy interjúban a 21. század kiadó vezetője, Bárdos András elárulta: maguk az olvasók igényelték, hogy kimutathassák az olvasás iránti rajongásukat. A kiadó kínálatában például Jóbarátok hűtőmágnest és noteszt lehet találni, de a könyvhéten a Kultkönyv sorozatuk csokoládéverzióját is megkóstolhattuk.

A jelenség nemcsak a Young Adult (ifjúsági és fiatal felnőtteknek szóló) könyvekhez társul, hanem a „magas irodalomhoz is”. Az Írók Boltjában vagy a Petőfi Irodalmi Múzeumban magyar és külföldi szerzők arcképével vagy kézjegyével díszített tárgyak közül lehet válogatni. Szabó Magda, József Attila vagy Ady popsztárokhoz hasonló bánásmódban részesülnek – utóbbinak ez nem is akkora újdonság. A Bookline hasonló kínálatában a kedvenceim a feliratos bögrék (A sorok között találok magamra. / A reggelek hősei azok, akik felteszik a kávét főni, amíg én olvasok.)

Az angolszász nyelvterületen népszerű akcióhős babákból létezik Jane Austent, Edgar Allen Poe-t vagy Shakespeare-t mintázó is, melléjük pedig pennát, esetleg hollót csomagolnak. Itthon ezek egyelőre nem terjedtek el, pedig új távlatokat nyithatna az irodalomoktatásban egy Heroes of the Nyugat válogatás Adyval, Kosztolányival és Babitscsal vagy a Szabadságharcos fiúk akcióhősök – Petőfivel, Arannyal és Jókaival.

Meglepetés dobozok

A merchendise műfaj egy különleges válfaját képezik a könyves meglepetésdobozok. Az erre szakosodott, többnyire könyvmolyok alapította piciny cégek, mint az Illumicrate, a Mist and Magic vagy az Owlcrate előfizetéseket kínálnak. Minden hónapban egy megadott tematika szerinti, különleges tárgyakkal teletömött doboz érkezik a címünkre. A slágertéma természetesen a Harry Potter és a Young Adult kötetek, utóbbinál nem ritkán dedikált példányokkal. Melléjük csomagolva pedig kisszériás vagy kézzel készült mütyürök érkezhetnek hihetetlen gazdagságban. Az édességek, könyvjelzők, kitűzők, szatyrok, füzetek számítanak az alapnak. Az igazán igényes helyek, mint a Litjoy olyan ínyencségeket kínálnak, mint a bájitalokkal teli fiolák vagy kristálygömb holografikus jóslattal. Ettől függően az áruk 10 és 55 dollár között váltakozik. A legtöbb helyen a dobozok mellett kiegészítő apróságok is vásárolhatóak. Ezek általában csak előfizetőknek elérhetőek vagy nekik kedvezményesen. Itthon a Bubblebook kínál hasonló könyves küldeményeket.

Könyv-illat

A különleges illatú szójagyertyák divatja is összefonódik az olvasási szenvedéllyel (számomra rejtélyes módon). Itthon a Világok Lángja kézműves gyertyaöntőinél találhatunk egészen hihetetlen fantázianevű darabokat. A hagyományos mécseseken kívül külsőre csokoládétáblára emlékeztető illatviasz is kapható náluk. Ezt az aromalámpák tálkájában felolvasztva kell használni.

A cikk elkészültében Daisy Jones and the text segített