Egy jó kis űrwestern!

A Serenity egyrészt egy jobb sorsra érdemes, mégis hamar kimúlt sorozat egyfajta hattyúdala, gesztus a rajongóknak, másrészt a szegény ember jópofa, szerethető Csillagok háborúja.

A 2002-ben, Joss Whedon bábáskodása (Buffy, a vámpírok réme. Ház az erdő mélyén, Bosszúállók) mellett megszületett Firefly ugyan mindössze egy évadot élt meg a megrendelő tévécsatorna nem kívánt mostoha gyermekeként, és a legyártott 14 epizódból is csak 11-et vetítettek le, ám a sorozat így is hatalmas rajongói táborra tett szert. Az ő kedvükért adták ki a teljes sorozatot, nekik készültek a képregények és videójátékok és 2005-ben nekik rendezte meg Whedon a Serenity-t, visszahozva Malcolm 'Mal' Reynolds kapitányt és legénységét az „élők” közé. Reynolds egy polgárháború utáni zavaros idők hőse, aki kétes üzleteket és gyanús fuvarokat bonyolít űrhajóján, a Serenity-n. Amikor egy fiatal doktort, és annak labilis, telepatikus képességekkel megáldott húgát veszi a fedélzetre, magára haragítja az univerzumot uraló Világszövetséget.

A Firefly és az abból készült Serenity a Csillagok háborújából kölcsönözte a koncepciót, amely szerint az űr és annak veszélyes peremvidéke pont olyan, mint annak idején a Vadnyugat volt. Ennek megfelelően  Reynolds kapitány is nyilvánvalóan egy Han Solo-koppintás, de az senkit sem zavar, mert az egészet nem kell komolyan venni, Ez persze nem jelenti azt, hogy a Serenity kalandjai ne lennének időnként véresen izgalmasak – hőseink nem csak a zsarnokok elől menekülnek, de az űr peremén portyázó Fosztogatók kannibál hordáival is meg kell küzdeniük -, de a sztoriban mindig van egy hatalmas adag könnyedség.

Persze nem csupán a Csillagok háborúja hatott Whedonra, a fedélzetre érkező különös testvérpár a Mátrix és Az ötödik elem szellemiségét is megidézi, és aki nagyon figyel, féltucatnyi más hatásra is fel fog figyelni, de ez inkább szórakoztató, mint zavaró. Nathan Fillion ugyan nem egy Harrison Ford, de ezt a szerepet a jóistenke is neki teremtette, és jól is érzi magát a bőrében – igaz, ő Castle-ként is nagyon virgonc tud lenni - Chiwetel Ejiofor pedig remek ellenfél a hidegen számító Végrehajtóként, de a mi kedvencünk a Full Metal Jacket Animal Motherje, Adam Baldwin – aki nem rokona a Baldwin-testvéreknek!

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu