Egy mágikus csók

  • TóCsa / PORT.hu

2004 óta nemcsak sok víz folyt le a Dunán, hanem számtalan CGI-technológiával készült animációs filmet mutattak be a mozikban. 2004 volt az utolsó alkalom, hogy a Disney cég egy hagyományos, kézzel rajzolt, kétdimenziós rajzfilmet mutatott be, de öt év kihagyás után most úgy látták, ismét van értelme visszatérni a gyökerekhez. A feladathoz a klasszikus békakirályfi meséjét választották, de olyan alaposan átdolgozták, hogy alig lehet ráismerni.

Back to the Roots
A feladathoz két igazi veterán Disney-rendezőt, John Muskert és Ron Clementst kérték fel, akiknek annak idején A kis hableányt és az Aladdint is köszönhették. A hercegnő és a béka le se tagadhatná ezen elődöket, hiszen mind szellemiségében, mind az animáció kivitelezésében nagyon közel áll hozzájuk. Ugyan a Disneynél ma már a Pixar-főnökök uralkodnak, de a két régi sulis direktorral a fedélzeten mégis olyan mesét hoztak tető alá, ami teljességgel mentes a felnőtteknek szóló kikacsintásoktól, és abszolút a gyerekközönséget veszi célba, de mindezt olyan természetes bájjal, a gagyit messze elkerülve teszi, hogy bármelyik morózus felnőtt lelket is gyerekké képes változtatni pár perc alatt. Az utóbbi években a rajzfilmek eléggé eltávolodtak a régebben olyannyira erőltetett musical-betétektől, de filmünk még ezt az idegesítő örökséget is ízlésesen, olykor kellemesen jazzes dalokkal hozza vissza.

A tökéletes szereplőgárda
A film hősnője, Tiana az egeres cég történetének első afro-amerikai hercegnője, a helyszín pedig a hangulatos New Orleans a jazz-korszak csúcsán. Szerencsére ezúttal a főszereplők sem unalmas szépfiúk és csinos lányok, hiszen a sztoriban nem a béka válik herceggé a csók után, hanem a hercegnő változik békává, így a történet nagy részében két béka kalandjait követhetjük a mocsárban úgy, hogy még egyiküknek sem volt ideje hozzászokni az új testéhez. A főgonosz, voodoo varázsló Dr. Faciliert eszméletlen szövegekkel ajándékozta meg a magyar fordító ("alvilági spanok"), de a történetben találkozhatunk egy jazz trombitás aligátorral (akit a nagy ős miatt Louisnak neveztek el), egy vak varázslónővel és egy édesen ütődött szentjánosbogárral, akihez a film legmeghatóbb pillanata is tartozik, de ennél többet nem árulhatunk el.

Summa
Olyan régen volt, hogy a moziban egy igazán jóízűt bőghettünk anélkül, hogy mindezt cikinek éreztük volna, hiszen a környékünkön ülők is mind az egereket itatták. Természetesen a Disneynél elérik, hogy még a tragédiának is megtalálják a pozitív oldalát, de így kell ezt csinálni egy gyerekeknek szóló filmben. A hercegnő és a béka tempós, szórakoztató, vicces, ötletes és régimódi látványvilágával nosztalgikus érzéseket ébresztő alkotás, amit legszívesebben kötelező családi programnak tennénk meg az ünnepekben.

Kinek ajánljuk?
- Akik szeretnék másfél órára ismét gyereknek érezni magukat.
- Akiknek A kis hableány vagy az Aladdin volt anno a kedvenc rajzfilmjük.
- Akik látni szeretnék az év legjobb gyerekfilmjét.

Kinek nem?
- Akik nem hajlandók kétdimenziós rajzfilmet nézni.
- Akikben már egy csepp kötődés sem maradt a gyerekkorhoz.
- Sótlan, unalmas, humortalan alakoknak.


9/10