Egy magyar retró krimi, ami megelőzte A helyszínelőket

Készült Magyarországon egy olyan krimisorozat, ami első látásra túlzottan oldszkúlnak tűnik, de valójában sok mindenben megelőzte korát és a kortárs nyugati krimiket. Megtörtént bűnügyek.

Közhely, de valahányszor megkérdeznek egy rendőrnyomozót, hogy mi a véleménye a krimisorozatokról, elmondja, hogy a valóságban egészen másképp folynak a nyomozások.

Ugyancsak közhely, hogy hazánkban kevés retró krimi készült, ugyanis a szocialista televíziózás nem igazán komálta ezt a műfajt. Egyrészt túlságosan populárisnak tartották, másrészt egy jól fejlett, több szériára rúgó bűnügyi sorozat azt feltételezte volna, hogy a szocialista társadalomban rengeteg bűnöző él. (Pedig köztudott, hogy azok a rothadó Nyugaton élnek.)

Nos, készült Magyarországon egy olyan krimisorozat, amely sok mindenben megelőzte a nyugati krimiket. Igaz, a Magyar Televízió nem állt rá olyan végtelenített szériák gyártására, mint Angliában Az Angyal, az USÁ-ban a Starsky és Hutch vagy a Kojak, az NSZK-ban meg a Derrick, de talán pont ez a szerencse. A Megtörtént bűnügyek két egykori rendőr, Fóti Andor és Mág Bertalan visszaemlékezései alapján készült, és a legjobb retró sorozatok közé tartozik.

1. A legkiválóbb magyar színészek játszanak az epizódokban. A felügyelő Avar István és Kállai Ferenc, a különféle szerepekben pedig számtalan nagy név tűnik fel, kezdve Csákányi Lászlótól, Rajz Jánoson át egészen Mensáros Lászlóig.

2. Nagyon jól lemérhető, miben különbözik egy valódi bűnügy megoldásának folyamata az íróasztal mellett született forgatókönyvektől. A fiktív bűnügyekben mindig a szereplők egy szűk köréből kerül ki a gyilkos, akit persze igyekeznek már az elején bemutatni. A valódi bűnügyekben (már amelyik van annyira izgalmas, hogy megfilmesítsék), a nyomozás sokkal kacskaringósabb, és az elkövető nagy nehézségek árán kerül csak a „nyomozóhatóság látókörébe”, nem csak rá kell bökni az étlapon.

3. A Megtörtént bűnügyekben sokkal nagyobb szerepe van a technikusoknak és az általuk szállított információknak, mint a korszak (70-80-as évek) krimijeiben. Ezzel ez a sorozat simán megelőzte korát, hiszen a „nyugati” sorozatok csak nagy sokára jutottak el odáig, hogy főhős detektív mellett reflektorfénybe kerülhessenek a szakértők és a technikusok is. Mostanra persze se szeri se száma a szakértős krimiknek, sőt néha már ők nyomoznak a rendőrség helyett (Bostoni halottkémek, Hidegsebész).

A Megtörtént bűnügyek c. sorozatot péntekenként 22:30-kor láthatod az M3-on.