Egy svéd kommandós Tarzan - Alexander Skarsgard

A remek karakterszínész Stellan Skarsgård legnagyobb fia mára hollywoodi sztárrá érett, most pedig Tarzanként láthatjuk, amihez kellett pár sikeres sorozat és 18 hónap a svéd hadsereg elitalakulatánál.

Reméljük, nem kell elmagyaráznunk, kicsoda Stellan Skarsgard, aki egy sor sikeres skandináv film mellett olyan hollywood produkciókban játszott, mint a Bosszúállók, a Thor, a Mamma Mia! vagy a Good Will Hunting. Nos, az ő kisfia Alexander Skarsgard, akit a héten bemutatott Tarzan legendája címszereplőjeként láthatunk, de már régóta ismerjük. Alexander Stockholmban született, hat testvér közül a legidősebbként, anyja, My orvos. Már hét évesen játszott egy gyerekfilmben, ahol a rendező apja jóbarátja volt, majd 13 évesen szerepelt a Hunden som log (A mosolygó kutya) című népszerű tévéfilmben, ami egy csapásra híressé tette hazájában.

Csakhogy a népszerűség riasztotta a fiatal srácot, és a következő hét évben messziről kerülte a filmeket, 19 évesen pedig a svéd hadsereg terroristaelhárító elitalakulatába jelentkezett szolgálatra, ahol másfél kőkemény évet húzott le. Leszerelés után az ifjú Alexander Angliába költözött, ahol Leeds Beckett University hallgatója volt, és az itt tökélesített angol nyelvtudás és a hamarosan elvégzett színiskola sokat segített színészi karrierje beindításában. Hősünk, apjához hasonlóan, felváltva szerepelt svéd és amerikai filmekben, eleinte csak kisebb szerepeket kapva, a nagy áttörést azonban egy tévésorozat hozta meg.

Az HBO 2008-as saját gyártású sorozata, a rémes magyar címmel megvert Gyilkos megszállás – eredetiben Generation Kill – az iraki háború elejéről szólt, és ehhez kerestek főszereplőt, és bár a svéd Skarsgard rizikós döntés volt, mégis megkapta Brad 'A jeges' Colbert őrmester szerepét. És ha egy üzlet beindul: mielőtt felszállt volna a repülőgépre, ami Gyilkos megszállás namíbiai forgatására vitte, Skarsgard elküldte a bemutatkozó videóját a szintén HBO-s True Blood - Inni és élni hagyni (2008) castingjára. Bár nem szívesen játszott volna vámpírt, tudta, hogy Alan Ball, a Sírhant Művek kitalálója és az Amerikai szépség Oscar-díjas forgatókönyvírója áll a projekt mögött, így beküldött egy bemutatkozó anyagot magáról.

 

És mint tudjuk ezt a szerepet is megkapta, ő lett Eric Northman, az 1000 éves viking vámpírseriff, helyi bártulajdonos, hét évadon át, egészen 2014 júniusáig. Ezt több feldolgozás film követte, A 13-as, a Szalmakutyák, illetve a Lars von Trier rendezte Melankólia, ahol Kirsten Dunst férje lehetett és együtt játszott apjával. A film egyben belépő volt a komoly művészfilmek világába, mint a Maisie tudja (2012) vagy a rendkívül izgalmas A Kelet (2013), ahol egy ökoterrorista csoport karizmatikus vezetője volt. Skarsgard figyelemreméltó fizikuma révén sorra érkeztek az ajánlatok a nagy hollywoodi produkciókba is, mint a Csatahajó vagy a felejthető Az emlékek őre, és persze a most a mozikba érkező Tarzan legendája, amihez folytatást is terveznek.

És Alexander Skarsgard karrierje csak most indul be igazán! A nyáron mutatják be a War on Everyone című fekete vígjátékát, ahol korrupt zsaru lesz, a Mute című Duncan Jones (Warcraft: A kezdetek) filmben néma csapos lesz, aki a helyi maffiával kerül konfliktusba, és a Hidden című horror egyik főszereét kapta meg. Jövőre pedig érkezik a Big Little Lies című sorozat, ahol Nicole Kidman, Laura Dern, Reese Witherspoon és Shailene Woodley lesznek a partnerei. Elég szép teljesítmény egy Hollywoodba cseppent, kiejthetetlen nevű svéd sráctól!