Éjféli moziláz

  • - sam - / PORT.hu

A Stuart Samuels rendező azonos című könyvén alapuló dokumentumfilmet készített hat olyan filmről, melyek forradalmasították a mozit. Kitágították annak határait, provokatív alkotásaikkal megváltoztatták a nézők mozihoz való viszonyát. Mindez pedig egyetlen ötletből és egyetlen moziból indult, ahol éjfélkor műsorra tűztek filmeket, melyek aztán kultusszá nőtték ki magukat. Megdöbbentő, merész és frivol alkotások, melyek attól váltak érdekessé és izgalmassá, hogy egy furcsa időpontban kerültek bemutatásra.

Az volt a taktika, hogy nem használtak reklámot. Sőt! Egyetlen centet sem költöttek reklámra. Pusztán csak a mozi műsorára tűzték éjféli kezdéssel és a recept működött. Első nap még páran voltak, második nap már többen, harmadik nap pedig már kígyózott a sor a pénztár előtt. Az emberek szájról szájra adták, hogy milyen filmet láttak, s a dolog annyira bejött, hogy aztán évekig vetítették ezeket a filmeket. Azonban minden önmaga gyilkosa, minél többen szeretik, nézik, használják, annál inkább mainstream-mé válik. A folyamatot azonban elindították, a független film katalizátoraként pedig egy olyan filmes áramlatot hoztak létre, mely azóta is erőteljesen, sőt egyre erőteljesebben jelen van a mindennapjainkban.

Megihlették a filmalkotókat, mert olyan témákhoz nyúltak és olyan eszközöket alkalmaztak, melyek azóta is meghatározóak. Ezekből a filmekből táplálkozik a filmművészet, s az igazán sikeres amerikai filmek is ezen a kitaposott ösvényen indultak el. Mindez persze legfőképp Amerikára igaz. Az ő filmforradalmuk ez. David Lynch pedig igazi kultuszfigurává nőtte ki magát. Nem csak Amerikában...

A dokumentumfilm sorra veszi mind a hat filmet. Bemutatja a kezdeteket, izgalmas betétekkel színesíti a történetet. Megszólalnak benne a rendezők, kulisszatitkokat tudhatunk meg arról, hogyan készült a Radírfej, vagy épp a Rocky Horror Picture Show. Megmutatja és feltárja a dolgok hátterét, azt, hogyan működött reklám nélkül is ez a hihetetlen marketing. A rendező következetesen végigköveti az eseményeket az első vetítésektől a mozgalom "haláláig". Okokat és miérteket keres, bemutatja a folyamatokat. A film összetett és átgondolt és roppant precíz alkotás, mely úgy van tömve információval, hogy az mégsem terhelő. Izgalmas filmrészletekkel tarkított dokumentumfilm, mely a képi hatásokra is erőteljesen épít. Érdekes, magával ragadó, abszolút fogyasztható alkotás, de megköveteli azt, hogy a néző mélyebben érdeklődjön a téma iránt. Viszont ha valaki belecsöppen, a téma garantáltan magával ragadja!

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu