Elhunyt Csűrös Karola

Az ország Etusa 85 éves volt.

A Madách Színház közösségi oldalán tette közzé a hírt, hogy elhunyt Csűrös Karola színművésznő, aki öt évtizeden át volt a színház tagja.

Csűrös Budapesten született 1936-ban, gyerekként táncolni tanult, 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Tagja volt a győri Kisfaludy Színháznak és a Madách Színháznak, emellett rendszeresen fellépett a Bartók Gyermekszínházban is.

Első jelentősebb filmszerepét a Két emelet boldogság című filmben kapta 1960-ban. 1962-ben szerződött a Madách Színházhoz, ahol volt Célia Shakespeare Ahogy tetszik című vígjátékában, Margit a Régimódi történetben és fantasztikus komika Ray Cooney: Ne most, drágám! című komédiájában. Utolsó bemutatója a Forgószínpad volt, amelyben többek között Psota Irénnel, Pásztor Erzsivel, Békés Italával, Für Anikóval, Kállai Ilonával, Lehoczky Zsuzsával és Zenthe Ferenccel játszott együtt.

Első fontosabb filmszerepe a 1960-as Két emelet boldogságban volt, de játszott a Kilenc perc, a Ballada egy lányról, A város peremén és a Patyolat című filmekben is.

Forrás: PORT.hu

 

Férje, Horváth Ádám teleregényében, a Szomszédokban lett országosan ismert és nagyon népszerű. Örökre mindenki számára Etus maradt, talán azért, mert ő maga volt a kedvesség, a gondoskodás, az életigenlés és a humanizmus – áll a Madách Színház közleményében.

Olyan televíziós produkciókban szerepelt még, mint A névtelen vár, Mire megvénülünk, Beszterce ostroma, A Tündérlaki lányok, A szabin nők elrablása, Légy ügyes a szerelemben, Talpig úriasszony, Bözsi és a többiek, Nebáncsvirág, A miniszterelnök és a Mese az ágrólszakadt igricről.

1993-ban Erzsébet-díjjal és Déryné-díjjal ismerték el, 2001-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2006-ban Érdemes művész lett.

Csűrös Karolát a Madách Színház saját halottjának tekinti.