Elhunyt Jean-Paul Belmondo, a francia film legendája

A sztár 88 éves volt.

Felsorolni is nehéz lenne minden idők egyik legismertebb francia színészének legendás alakításait. Közel fél évszázadon át, több mint 80 filmben szerepelt. Életének fontosabb állomásait idézzük most fel.

  • Művészcsaládba született, apja neves szobrász, anyja festőművész volt. A fiatal Jean-Paul sportolóként elsősorban a fociban és az ökölvívásban jeleskedett, profi bokszolónak készült, végül azonban másik nagy hobbija, a színház és a mozi mellett döntött.  
  • A legenda ellenére orrát nem egy mérkőzésen, hanem egy iskolai bunyó során törték be. 1950. december 26-án volt az utolsó mérkőzése bokszolóként: a vereség után végleg felhagyott az ökölvívással.

 

Forrás: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images

 

  • Az érettségiig nem jutott el, helyette egy színitanfolyamra iratkozott be. Első találkozása a közönséggel egy kórházban volt: beteg gyereknézők előtt a királyfit játszotta a Csipkerózsikában.
  • Korai filmjei nem arattak nagy sikert. Marc Allégret Légy szép és tartsd a szád! (1958) című alkotása is leginkább csak arról nevezetes, hogy ez volt Belmondo és Alain Delon első közös filmje, de itt még csak mellékszereplők voltak.
  • A magyar Radványi Géza (Valahol Európában) is rendezte, az Egy angyal a Földön (1959) című filmben az akkor már népszerű Romy Schneider volt a partnere, de a film sem a kritikusoknak, sem a közönségnek nem tetszett.
  • Az áttörést Claude Chabrol Kettős küldetésben (1959) című filmje jelentette, amelybe a megbetegedett Jean-Claude Brialy helyére kellett beugrania. Egy évvel később övé lett a főszerep a francia új hullám alapfilmjének tartott Kifulladásigban, és egy csapásra a fiatal nemzedék példaképe és sztárja lett.
Forrás: Zone Club

 

  • A 60-as évek elején egy rövid időre átette a székhelyét Olaszországba, ahol Sophia Loren partner volt az Egy asszony meg a lánya (1960) című drámában, de játszott Gina Lollobrigidával (Őrült tenger) és Claudia Cardinaléval is (Az utcalány).
  • Franciaországba visszatérve újra Godard-ral forgatott, Az asszony az asszonyban (1961)  Anna Karina volt a partnere, majd három sikeres kosztümös kalandfilmet is készített (Cartouche ,1962; Riói kaland, 1964; Egy kínai viszontagságai Kínában, 1965).

 

Forrás: julio donoso/Sygma via Getty Images

 

  • 1963 áprilisban egy közúti baleset szemtanújaként hatóság elleni erőszakkal vádolták, és pénzbüntetésre ítélték, noha kiderült, hogy az ominózus ütést kapta, és nem adta.
  • A 70-es évek elején a kor másik nagy sztárjával, Alain Delonnal közösen szerepelt Jacques Deray ma már klasszikus gengsztertörténetében, a Borsalinóban (1970). A film óriási kasszasiker lett, de a két sztár összekapott. Belmondo kifogásolta, hogy előzetes megállapodásukkal ellentétben Delon neve kétszer is szerepel a plakátokon (mint producer és színész). A pereskedés végül Belmondo győzelmével ért véget.

 

Forrás: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images

 

  • Egy óriási sikerrel zárta le a 70-es éveket is, Philippe De Broca rendezésben elkészítette a vígjátékot és a bűnügyi filmeket ötvöző Zsaru vagy csirkefogó?-t.
  • Az 1981-ben bemutatott A profi Belmondo talán legismertebb filmje, csak Franciaországban több mint ötmillióan látták, de nálunk is kultikus rajongásnak örvend.
  • 1984-ben a Kellemes húsvéti ünnepeket!-tel visszatért a vígjáték műfajához, partnere a francia film új csillaga, a fiatal Sophie Marceau volt.

 

Forrás: Bertrand Rindoff Petroff/Getty Images

 

  • A 80-as évek második felében több kudarc után, hosszú szünetet követően visszatért a színpadra. Dumas Kean, a színész című darabjában lépett fel óriási sikerrel.
  • 1998-ban ismét Alain Delonnal forgatott a Két apának mennyi a fele? című vígjátékban, a fiatal Vanessa Paradis társaságában. 

 

Forrás: Camilla Morandi - Corbis/Corbis via Getty Images

 

  • Utoljára 2008-ban lépett a kamerák elé Vittorio De Sica Umberto D. – A sorompók lezárulnak című neorealista klasszikusának remake-jében (Egy ember és kutyája). A produkciót barátja, a főleg színészként ismert Francis Huster rendezte.
  • Összesen négyszer házasodott. Először húszévesen, 1953. december 4-én. Feleségétől (Elodie Constantin) három gyermeke született: Patricia, Florence és az autóversenyzővé lett Paul. 1965-ben  Ursula Andress-t, 1971-ben az olasz Laura Antonellit, 2002-ben pedig a nálánál évtizedekkel fiatalabb Nathalie Tardivelt vette el, akivel már 1989 óta ismerték egymást. 2003-ban lányuk született, akinek a Stella nevet adták.
  • Belmondo a karrierje csúcsán a legjobban fizetett francia filmsztárok közé tartozott, sztárgázsiját (5 millió frank filmenként), csak Louis de Funés tudta olykor lekörözni.