Elvarázsol és a frászt hozza ránk - Cillian Murphy 45 éves

Kedvenc ír színészünk vakító kék szemével egyszerre képes elvarázsolni és halálra ijeszteni minket, így a legszimpatikusabb és a legellenszenvesebb figurákat képes bármikor életre kelteni.

Reggeli a Plútón (2005)

A film az 1970-es évektől követi nyomon Patrick Braden (Cillian Murphy) egy megnyerő, rettenetesen elszánt fiatalember sorsát, akit egy kis ír városban hagyják magára kisbabaként, s korán rájött, hogy más, mint a többiek. Már kisiskolás korában a lányos játékokhoz vonzódott, nevelőanyja ruháiban játszott, és sminkelte magát, ha egyedül maradt. Patrick egy módon éli túl gyerekkorát: szellemes, elbűvölő viselkedésével és, hogy gyengéden visszautasít minden olyan kísérletet, mely meg szeretné változtatni őt. Az iskolapadból kikerülve Londonba megy, ahol egy transzvesztita bárban énekel, bár a történet így kereknek tűnik, de Neil Jordan filmje megmutatja a tragédiákat is és Murphy nagyon nőies is tud lenni.

Napfény (2007)

2057, a Nap haldoklik. Már nem képes biztosítani azt az energiát és fényt, amire az emberiségnek szüksége van. A Föld utolsó reménysége az Ikarosz 2 nevű űrhajó. A küldetés során a nyolcfős legénységnek nukleáris eszközt kell a Napba juttatnia, a robbanás talán új életre kelti. Miután megszakad a kapcsolat az otthoniakkal, rábukkannak az előttük ott járt Ikarosz 1 űrhajóra, melyet hét évvel korábban, hasonló céllal indítottak útnak. És ettől kezdve a dolgok rosszra fordulnak. A csapat tagjai egyszerre harcolnak a saját életükért és az emberiség jövőjéért. A Danny Boyle rendező és Alex Garland forgatókönyvíró páros most sem tévedett.

Éjszakai járat (2005)

Lisa Reisert (Rachel McAdams) ki nem állhatja a repülőket, de a Miamiba tartó éjszakai járaton rá váró rettegésnek semmi köze a repüléstől való félelemhez. A felszállás után néhány perccel a Lisa mellett ülő férfi (Cillian Murphy) felfedi utazásának vészjósló okát: részt vesz egy összeesküvésben, melynek célja a belbiztonsági miniszterhelyettes meggyilkolása, és munkája miatt az akció sikerének titka maga Lisa. Ha nem hajlandó együttműködni, megöli az apját egy bérgyilkos, aki csak a hívásra vár. Wes Craven iszonyú feszült thrillerének főszereplője tulajdonképpen Murphy jéghideg kék szeme, amellyel sakkban tartja áldozatát. Elérhető az HBO GO-n.

Ébredés (2012)

Rufus Norris alulértékelt és megrázó drámájában a vagány ifjú hölgy, a tizenegy éves Skunk (Eloise Laurence) számára a nyári szünet épp csak elkezdődött, csupa remek program várna rá. Ehelyett szemtanúja lesz annak, ahogy a szemben lakó, otromba Mr. Oswald (Rory Kinnear) szinte agyonveri Ricket, a kedves, kicsit zavarodott fiút, aki szintén a szomszédban lakik, majd a saját lányai hazugságai által felhergelt férfi a lány kedvenc tanára (Cillian Murphy) ellen fordul. Skunk apja (Tim Roth) igyekszik segíteni félelmein, de az otthon, a környék, az iskola - mégis mind álnok tereppé válik számára, ahol a boldog gyermekkori bizonyosság helyét átveszi a kétség, és egy bonyolult, meghasadt világ képe.

Eredet (2010)

Christopher Nolan elképesztően látványos és néhol kibogozhatatlanul bonyolult valósághajlító munkájában Murphy kicsi, de nagyon fontos szerepet kapott: ő az örököse egy gigászi vállalatbirodalomnak, és az ő agyába kell beülteni egy bizonyos gondolatot – csakhogy ő maga sem védtelen. Tudatát és tudatalattiját álmában is komplex mechanizmusok védik Leonardo DiCaprio és fifikás csapata ellen, és ebből olyan nyakatakert akciósorozat születik, hogy ember legyen a talpán, aki első blikkre megmondja, mi történik éppen, és az hogyan hat a különböző álom és tudatszintekre. Murphy úgy készült a szerepére, hogy mindent elolvasott, amit a milliárdos Rupert Murdoch gyerekeinek sorsáról el lehet olvasni. Elérhető az Amazon Prime Videón.

Kereszttűz (2016)

Ben Wheatley nálunk sajnos nem forgalmazott elképesztő, éjsötét humorral átitatott erőszakorgiájában valamikor a 70-es években egy elhagyott bostoni raktárban találkoznak az IRA megbízottjai néhány közvetítővel és egy fegyverkereskedővel, akiktől géppisztolyokat vennének, csakhogy hamarosan előkerül néhány szakmai és személyes ellentét, ami mindig árt az üzletnek. A feszült találkozón tűzharc alakul ki – mivel mindenki fegyverrel érkezett, ez elég heves lesz - és kezdetét veszi a túlélésért folytatott küzdelem. Az IRA különítményt maga Cillian Murphy vezet, nagy diszkóbajusszal, vele szemben pedig ott van Sharlto Copley, Armie Hammer, Brie Larson és Sam Riley is.

Batman: Kezdődik (2005)

Egy újabb Nolan film és egy újabb meghatározó szerep, ezúttal a Madárijesztőé, aki valójában Dr. Jonathan Crane, az Arkham Elmegyógyintézet rezidens orvosa, aki kifejlesztett egy olyan ideggázt, ami előhozza az emberek félelmeit, amit a foglyokon kísérletezett ki. A ritka ronda maszk, ami úgy néz ki, mintha iszapból, hínárból és disznótrágyából gyúrták volna össze, arra való, hogy beindítsa a gáz hatásait, amitől az áldozat legmélyebb félelmeivel szembesül, de van egy nagyon is praktikus oldala is: rendelkezik olyan filterekkel, amelyek őt magát megvédték a szer hatásától. Christopher Nolan verziójában a Cillian Murphy által játszott Crane/Madárijesztő Ra's al Ghul pokoli tervének része, ahol az ideggáz egész Gothamet pusztítaná el. Elérhető a Netflixen.

Birmingham bandája (2013)

A múlt század eleji Birminghamben játszódik ez a nagy ívű brit gengsztersorozat, amely egy bűnbanda félelmet nem ismerő vezére, az I. világháborút is megjárt Thomas Shelby (Cillian Murphy) ambícióinak köszönhető gyors feltöréséről szól. Ő a Peaky Blinders (Pengesapkások) nevű bűnözőcsalád feje, akik nevüket sajátos szokásukról kapták: tányérsapkájuk ellenzőjébe fegyverként, pl. ellenségeik megvakítására használt borotvapengéket varrtak. Steven Knight sorozata tökéletesen használja fel a tényt, hogy Murphy, ha kell, valamiféle hüllőszerű megbabonázó kegyetlenséget tud sugározni. Elérhető a Netflixen.

28 nappal később (2002)

Egy újabb Danny Boyle kultfilm a sok közül, ezúttal egy meglepő műfajban. Horrorban. Hőse, Jim (Cillian Murphy) 28 nap után felébred a kómából, de senkit sem talál a kórteremben. Üres a folyosó, az egész épület, üres és néma az egész város. Jim semmit sem ért, rémülten bóklászik a kihalt metropoliszban. Végül rátalál egy emberpár: túlélő, mindentől rettegő menekülők. És nemsokára találkoznak azokkal is, akik elől menekülni kell. Egykor emberek voltak, ám a gyilkos vírusnak köszönhetően már csak fékevesztett őrültek, akik ölni akarnak. És mindez azért működik annyira jól, hogy még a The Walking Dead elejét is innen nyúlták, mert tényleg hétköznapi figurák mozognak egy javarészt hihető  helyzetben.

Felkavar a szél (2006)

Tombol az ír függetlenségi háború 1920-ban. Mindennaposak a szabadcsapatok és az angol különleges egységek összecsapásai. Teddy (Murphy) a harc mellett kötelezte el magát, ám medikus testvére, Damien (Padraic Delaney) Londonba készül, kórházi gyakorlatra. Amikor azonban szemtanúja lesz az angolok kegyetlenségének, a maradás és a harc mellett dönt. Egy évvel később kettéosztják az ír szigetet: létrejön az Ír Szabadállam és Észak-Írország. A békeszerződés megosztja az íreket, megalakul az IRA, és kezdetét veszi a véres és keserű polgárháború. A korábbi harcostársak, köztük a testvérek is, szembefordulnak egymással. Ken Loach egyszerre tudja megragadni a nagy történelmi pillanatokat és a személyes drámát, amihez Murphyben remek alanyra talált.