Érdekli Önt egy kis konteó?

A Seuso kincsek rejtélye folytatódik, de kérdem én, hogyan folytatódik egy rejtély? Hát sehogy, esetleg a történet vagy maga a film, amiben Dézsy Zoltán újabb merész elméletekkel és szemtanúkkal rukkol elő a híres-hírhedt római kori kincsekkel kapcsolatban.

Dézsy Zoltán 1997-ben bemutatott, A Seuso-kincsek rejtélye című 67 perces dokumentumfilmje értekezett a híres római kori kincs eredetéről, az azt körülvevő, gyakran fantasztikusnak tűnő elméletekről, összesítve a leletegyüttest körüllengő valamennyi tényt, pletykát, féligazságot és találgatást. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, de a kép még úgy sem lett tisztább, hogy a kincsek egy része a 2014-es választások előtt hazatért – sőt, ez a tény még csavart az ügyön. A magyar állam ugyanis nem visszaszerezte vagy megvásárolta a nagy értékű ezüsttárgyakat, hanem egy furcsa konstrukcióban az azokat korábban „őrző” angol nemesnek,  Lord Northamptonnak a költségeit fizette meg igen nagylelkűen. Ez a momentum is bekerült a majd’ 20 év után leforgatott folytatás, a Seuso 2 - A Seuso kincsek rejtélye folytatódik, ahol új szereplők kerülnek elő és bepillantást nyerhetünk a műkincsgyűjtők perverz világa.

Dézsy Zoltán rendező-riporter, aki a közbeeső években elkészítette Az ügynökök a paradicsomba mennek (2010) című első játékfilmjét és az Elment az öszöd  (2013) című, dokumentum-játékfilmnek álcázott politikai vádiratát Gyurcsány Ferenc ellen, újult erővel és a közben elsajátított játékfilmes eszközökkel felfegyverezve indul a régi történet nyomába. Bár újra érinti a kincset megtaláló Sümegh József tragikus sorsát – az illetőt 1980-ban egy romos pincében felakasztva találták, az esetet hivatalosan öngyilkosságként könyvelték el -, de új szereplőket is megszólaltat. A filmben feltűnik az személy, akit állítólag a tárgyak kivitelére béreltek föl, megismerjük annak a gyűjtőnek az életútját, akihez a szocializmusban került a kincsek egy része, és találkozunk olyan a gyűjtőkkel, akik a kezén keresztülmehetett valamelyik tárgy, akár felismerték, miről van szó, akár nem. 

Az állambiztonsági szervek fedőszervezőiről is megtudhatunk egyet S’ mást, ahogy itt állomásozó szovjet katonák viselt ügyei sefteléséről is szó esik, csakúgy, mint a magyar kulturális tárcának 2009-ben két, Oroszországban lévő tálat felajánló kalandor működésére is. És a dologban az a szép, hogy mindez akár igaz is lehet – de az is lehet, hogy mindez csak élénk fantáziáról tanúskodó spekulálás, egy újabb összeesküvés-elmélet kupac, és lehet, hogy sosem tudjuk meg, melyik. A plakát tanúsága szerint a Seuso 2 moziforgalmazását Juhász Sándor gyártó és forgalmazónak, illetve a Videopartner Kft-nek köszönhetjük.