Eszelős film lesz ez a Swiss Army Man

Lehet, hogy a hét durranása az első Assassin’s Creed trailer volt, de eszelősségben és eredetiségben semmi sem veheti fel a versenyt a szintén most debütált Swiss Army Man előzetesének kifacsart humorával. Vigyázat, korhatáros!

Nem igazán emlékszünk rá, mikor került a vászonra hasonlóan elmebeteg történet, és ezt most jó értelemben értjük, legalábbis a héten megjelent korhatáros előzetes és a film a Sundance Filmfesztiválon való szereplése után megjelent kritikák alapján. Az elsőfilmes író-rendező páros, a magukat csak Daniels néven emlegető Daniel Scheinert és Daniel Kwan munkája, a Swiss Army Man egy apró szigeten magára maradt férfiról szól, aki éppen végezne magával, amikor a hullámok egy holttestet sodornak a partra, és ez a hulla lesz hősünk új barátja és megmentője.

Az időnként beszélő test ugyanis megannyi hihetetlen funkcióval bír – innen a svájci bicskát megidéző angol cím -, például fát lehet vele hasogatni, kavicsokat kilőni, de ami még furcsább, spontán erekciója útmutatásként szolgál, bélgázaival tüzet lehet gyújtani vagy meghajtásra is szolgálnak. Igen, a fingról beszélünk, és mielőtt valaki azt hinné, hogy egy teljesen elborult és végtelenül amatőr produkcióról lenne szó, gyorsan hozzátesszük, hogy a két főszereplő Paul Dano és Daniel Radcliffe, az utóbbit érte a megtiszteltetés, hogy a már kékülő hullát eljátssza.

Kis túlzással már az előzetes is szórakoztatóbb, mint az elmúlt 6 hónapban bemutatott bármely vígjáték, a film készítői pedig a Sundance-en elnyerték a legjobb rendezés díját, vagyis a kifacsart alapötlet és az éjfekete humor mögött egy jól felépített történet és némi mondanivaló is található. Bár a stáblistán számos név szerepel, köztük a Cloverfield Lane 10- ből megismert Mary Elizabeth Winstead, az előzetesben csak a Harry Potter-filmek óta megannyi izgalmas, de kockázatos szerepet vállalló Radcliffe (Szarvak, A fekete ruhás nő) és a Hollywoodban valamilyen oknál fogva rendkívül gyakran foglalkoztatott Dano látszik, így nyilván a történet is kap még legalább egy csavart az itt bemutatottakon kívül, de az a tippünk, hogy a sztori eleve több szintén is működik.

A filmet nem mellesleg a Tom Hanks- féle Számkivetett és a Hóbortos hétvége keverékeként szokták jellemezni, Amerikában június 24-én mutatják be. Mivel független produkcióról van szó, kevés esély van rá, hogy magyar forgalmazásba kerüljön, de talán valamelyik hazai fesztivál mégis elhozza nekünk.