Eszeveszett birodalom

  • Kika / Filmfórum

Walt Disney-ék legújabb műve, mely ismét Dél-Amerikába repít minket. Zene van, nevetni lehet, és szerencsére nincs emberáldozat.

Kuzko, az inkák új uralkodója leginkább hiúságával és önzésével tűnik ki alattvalói közül. Legújabb terve, hogy kilakoltassa Pachát és családját, mert nyaralóját éppen arra a hegyre építené, ahol laknak. Nem csoda hát, hogy számos ellensége van. Ráadásul elköveti azt az igen nagy taktikai hibát, hogy Yzmát, volt jobbkezét hirtelen kiiktatja a hatalomból. A "szépséges hölgy" azonban némi varázserővel rendelkezvén bosszút áll, és a kissé hebehurgya fiatalembert kissé hebehurgya és továbbra is igen hiú lámává változtatja segédje, Kronk közreműködésével. Kuzko ráadásul Pacha hatalmába kerül, aki felajánlja ugyan segítségét, de azzal a feltétellel, hogy a tervezett vízi-vidámpark mégsem az ő falujának hegyén épül majd.
Hosszú és hányattatásokkal teli utazás veszi kezdetét a főváros felé, melynek során élénk viták folynak egy uralkodó zsarolhatóságáról, összetűzésbe kerülnek néhány barátságos erdei állattal, aki behatóbban szeretné megismerni az újsütetű lámát. Akár húsba maróan is. Nagy nehézségek árán azért sikerül majd megegyezni, és a fővárosig jutni. Itt azért még meg kell küzdeni Yzmával és Kronkkal, ami nem egyszerű feladat, hiszen sok energiát elvesz az a törekvés, hogy a visszavarázsolódáshoz szükséges kis üvegcsét ne ejtsék be a szakadékba. És még visszavan az a feladat is, hogy Kuzko immár megújult jellemmel és megújult tervekkel (no meg helyszínnel) építsen vízi vidámparkot.
A Disney-stúdió sok év után ezzel a filmmel kissé visszatérni látszik az Aladdin világához. Ez a gyerekeknek talán nem annyira, de a felnőtteknek biztosan tetszeni fog. Sokkal szórakoztatóbb egy igazán humorosan megalkotott történetet nézni, mint egy Oroszlánkirály típusú, könnyek árját fakasztó drámát. Ebben nem lesz naplemente és Elton John sem. Ami szintén jót tesz, az az, hogy az inka kultúrkör nálunk sokkal kevésbé ismert, így valószínűleg kevesen tudják majd megítélni, történtek-e benne olyan durva változtatások, mint akár a Herkulesben. A végén persze itt is megtér hősünk, de sebaj, addig is jó nevettünk rajta. Többet meg nem is vártunk. Ugye nem?