Express(o) hétfő

Mi mást is ajánlhatnék a hét kezdéséhez, mint egy jó, de inkább erős kávét? Szükség lesz rá, hogy aztán tovább is bírjuk szusszal és busszal. Mert aztán avval a busszal jól elmehetünk a sokfelé, amerre a programok hajtják a napot. Kálmán Imrétől Kern Andráson át egészen Virág Benedekig! És ez csak három eddig! No, igyátok azt a kávét, és robogjatok tovább!

A zseniál Coco - az őszi szünetben

KreaTour - Zuglói műhely, október 25., 9:00

Akik lemaradtak az eddigi KreaTour-os Chanel-foglalkozásokról az őszi szünetben bepótolhatják azt. Október 25-29-ig egy-egy napon tervezhetnek, alkothatnak a zárdában töltött évekre és kalapos időszakra koncentrálva, de most lesz idő a kis próbababára Chanel-kosztümöt is készíteni. Erre 2 napot szánnak majd a szervezők. A napokat mindenki maga választja az őszi szünet hetében, a lényeg, hogy a kosztümhöz két napra lesz szükség.

Kálmán Imrétől Lehár Ferencig

Benczúr Ház Kulturális Központ, október 25., 15:00

Zelinka Tamás zenei ismeretterjesztő műsora a Benczúr Akadémia között. A műfaj elkötelezettjei 2002-ben Kálmán Imre születésének 120. évfordulóján A MAGYAR OPERETT NAPJÁVÁ nyilvánosan október 24-ét. Ezen a napon halt meg a másik híres világhírű zeneszerzőnk, Lehár Ferenc.

Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum, október 25., 17:30

Az utolsó orkesztész című, Fenyves Márkról készített könyv bemutatója! A könyvet bemutatják Bogdán Melinda PhD – vizuális antropológus - , Babarczi Di Pol Dalma – grafikus- és Pálosi István – szerkesztő, készítő.

Instant-Fogas Hétfő

Instant-Fogasház, október 25., 18:00

Bulizz több tánc és koncertteremben, a belváros legnagyobb klubjában, ingyenes belépéssel egészen reggelig, ahol rezidens a DJ-k gondoskodnak a hangulatról!

Rejtélyes történelem: Honvédtisztek az aranyláz és a vadnyugat forgatagában

Várkert Bazár, október 25., 19:00

A Rejtélyes Történelem című művelődéstörténeti sorozatunkban minden hónap utolsó csütörtökén olyan titkokra, talányokra derül fény, amelyek nemcsak a történészeket foglalkoztatják régóta, hanem a közvéleményt is. A magyar- és a világtörténelem rejtélyeiről Csorba László történész beszélget meghívott vendégeivel, a témák kiemelkedő szakértőivel.

Márai és a gasztronómia - „Egy kenguru-uszályt méltóztassék!”

De la Motte - Beer-palota és Palotamúzeum, október 25., 19:00

Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész Márai-kutató estjein nem pusztán részletek hangzanak el a Márai életműből, hanem izgalmas, különleges és alig ismert információkat tudhat meg a közönség az örökérvényű szerzőről. Az előadások vetített képekkel, dokumentumokkal és Tárkány-Kovács Bálint Junior Príma díjas cimbalomművész inspiratív és sokszínű zenei kíséretével segíti az irodalmi szövegek elmélyült befogadását.

Liszt Ferenc Kamarazenekar, Vadim Gluzman, Várdai István, Baráti Kristóf

Zeneakadémia, október 25., 19:00

A nagyszabású est több izgalmas fordulatot is ígér. Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője ezúttal nemcsak a különleges műsor összeállításában vállalt szerepet, hanem a nyitóhangversenyen szólistaként is fellép. Baráti Kristóf, világhírű hazai hegedűművészünk pedig hangszerét félretéve, karmesterként jelenik meg a színpadon az esemény második felében.

Lefitymálva

Gólem Színház, október 25., 19:30

A darab kritikus hangvételű, és a zsidósággal kapcsolatos paranoiákról szól. A zsidó kultúrával foglalkozó, független színház szerint társadalmunkban a "zsidó vs. nem-zsidó" hivatkozású diskurzus ördögi köröket fut. Ezért fontos, hogy próbáljunk nyitni egymás felé mégpedig úgy, hogy saját közösségünkhöz is kritikai szemmel közelítünk. A darab előkészületeként a színház felhívást intézett a nyilvánosság irányába: mindenki beküldhetett zsidósággal kapcsolatos közhelyeket, majd vegyes kulturális hátterű fiatalokból álló csapatot verbuvált a darab megvalósítására.

Mi van velem? - Kern András estje

Müpa, október 25., 19:30

Lövölde tér, Te majd kézen fogsz és hazavezetsz, Hé'67, Mi van velem?, Pincér-rock - nagyszerű és jól ismert dalok, remek történetek, sok-sok humor - mindez jellemző Kern András Mi van velem? című műsorára. A művész ezúttal Hernádi Juditot, Tompos Kátyát, Tarján Zsófit és Heilig Gábort hívta vendégül.

Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak – kocsmaária

6szín, október 25., 20:00

“Lassan két évtizede figyelem Thuróczy Szabolcs a (magyar) néplélek ismeretéről tanúskodó alakításait Pintér Béla zseniális darabjaiban: organikus, természetes, bio! Az évek során barátságába is fogadott. Mikor először levittem a búcsúszentlászlói kocsmába, húsz perc kellett neki, hogy autentikus szereplőjévé váljon a “kolorlokálnak” Helyi kőművesekkel biliárdozott hosszan, akik észre sem vették, hogy idegen.

III. Csepregi Gyula Szaxofon Verseny

Budapest Jazz Club, október 25., 20:00

A Magyar Jazz Szövetség egykori alelnöke emléke előtt tisztelegve hirdette meg a III. Csepregi Gyula Szaxofonversenyét fiatal szaxofonosok részére. A nevezés korhatára 30 év. A döntőben a versenyzők zongora-bőgő-dob összeállítású trió kíséretében játszanak élőben. Az eredményhirdetésre és a zsűri értékelésére közvetlenül a verseny után kerül sor.

Las Migas

MOM Kulturális Központ - MOMKult, október 25., 20:00

Négy gyönyörű hölgy, flamenco ritmus és érzéki koreográfia. Ez a spanyol Las Migas. A Las Migast alkotó hölgyek Spanyolország négy különböző tájáról, különböző kultúrájú városából származnak, mégis közös a szenvedélyük, a flamenco. Koncertjeiken feszes latin ritmusok, gitár- és hegedűszólók, valamint erőteljes énekhang tölti be a színpadot.

Hochwald

Budapesti Távmozi, október 25., 20:00

Mario és Lenz együtt indulnak útnak egy Hochwald nevű, dél-tiroli hegyi faluból Rómába, hogy ott Lenz megkezdje színészi tanulmányait. Mario valójában engedély nélkül marad távol a munkahelyétől, hogy táncosként próbáljon szerencsét. Az örök városban töltött első estéjükön elmennek egy bárba, ahol merénylet áldozatai lesznek. Lenz meghal, Mario sértetlenül megússza. Visszatér a faluba, és azzal az érzéssel küzd, hogy az ő halála kisebb űrt hagyott volna maga után. A falubeliek reakciója arra, hogy egyedül tért vissza, végképp összezavarja Mariót.

LFZE Monday Open Jam: Virág Benedek Trio

Budapest Jazz Club, október 25., 22:00

Minden hétfőn este a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiataljai várják a spontán örömzenélés izgalmait kereső közönséget és a játékba bekapcsolódni vágyó zenészeket a Budapest Jazz Clubba.
Hétről-hétre más és más tehetséges LFZE hallgatókból álló formáció garantálja a felhőtlen szórakozással fűszerezett igényes jazz zenét és a változatos, improvizatív hétindító esteket!