Ez a 10 legrosszabb szuperhősfilm az új évezredben

A dobogó csúcsán egy 0%-os remekmű trónol.

Tíz éve mutatták be a Zöld Lámpást, a filmet, amelyet sikerült úgy elbaltázni, hogy a főszereplő, Ryan Reynolds azóta se győz érte bocsánatot kérni. A neves évforduló alkalmából úgy döntöttünk, hogy listázzuk a legrosszabb szuperhősfilmeket a Rotten Tomatoes ranglistája alapján. Csak az új évezredre koncentrálunk, így kimaradnak olyan gyöngyszemek, mint a Supergirl (1984), A holló 2.: Angyalok városa (1996), a Superman 4. - Harc a békéért (1987) vagy a hírhedt Batman és Robin (1997) is. És megkíméljük az olyan fiatalabb közönségnek készített borzalmakat is, mint a Zoom (2006), A Maszk 2. - A Maszk fia (2005) vagy az Ultrakopó (2007).

10. A lecsap csapat (2021)

Rotten Tomatoes: 21%

Miről szól? Egy gonosztevőkkel teli világban két elhidegült barátnő (Melissa McCarthy és Octavia Spencer) szupererőre tesz szert, kiosztanak néhány pofont, és megvédik a városukat.

Hol ment félre? Már az előjelek sem voltak jók: a filmet az a Ben Falcone rendezte, akinek ez már az ötödik közös munkája feleségével, McCarthyval, és a korábbi kollaborációikból se sült ki semmi emlékezetes. A Netflixen debütált produkció humora ordenáré, a sztorija pedig dögunalom, nem is csoda, hogy az internet népe is gyűlölte.

9. X-Men: Sötét Főnix (2019)

Rotten Tomatoes: 22%

Miről szól? Az X-Men csapata ezúttal saját társukkal, az egyre hatalmasabbá és labilisabbá váló Jean Grey-jel került szembe. A széthulló családnak újra egyesülnie kell – nemcsak Jean megmentéséért, hanem bolygónk megvédéséért olyan idegen lényektől, akik Jean erejét fegyverként használnák, és ezzel az egész galaxist uralmuk alá hajtanák.

Hol ment félre? Miután a Disney a Fox stúdiót is bekebelezte, egyértelművé vált, hogy ez a film lesz az eddig ismert X-Men-univerzum búcsúja – és mintha ez a felelősség az alkotókat is megbénította volna. Nem akartak vagy nem mertek újítani, így szürke és unalmas lett a végeredmény, és akkor a borzalmas dialógokról még nem is beszéltünk. A film becsült forgatási költsége 200 millió dollár volt, a bevétel pedig 252,4 millió lett, ami felér egy bukással.

8. A szellemlovas 2. - A bosszú ereje (2012)

Rotten Tomatoes: 18%

Miről szól? Johnny Blaze (Nicolas Cage) Kelet-Európában rejtőzött el, és magányosan folytatja kilátástalan küzdelmét az átokkal, ami miatt időről időre lángoló koponyájú bosszúállóvá változik. Egy nap azonban egy szekta vezetője keresi fel, és felbéreli, hogy ölje meg magát a Sátánt (Ciarán Hinds), aki éppen Blaze kisfiának születésnapján akar testet ölteni, méghozzá az ő testét felhasználva.

Hol ment félre? Már A szellemlovas 2007-ben bemutatott első része sem volt éppen a képregény-adaptációk Aranypolgára, de azt még a szokásos, Nicholas Cage-féle mániákus energia elvitte a hátán. A folytatás papíron jó kezekbe került, a Crank-szériáért felelős Mark Neveldine és Brian Taylor ülhettek a rendezői székbe, és alaposan fel is pörgették a tempót. A sztoriról ugyanakkor mindent elmond, hogy összesen hét (!) író dolgozott a szkripten, ráadásul a 12-es korhatárnak is meg kellett felelni. Maga Nic Cage például ennek tulajdonítja a csúfos buktát. 

7. A szövetség (2003)

Rotten Tomatoes: 17%

Miről szól? A Fantom néven ismert álarcos őrült szabotázsakciót tervez a világ vezetőinek konferenciája ellen. Allan Quatermain (Sir Sean Connery), a világhírű kalandor egy olyan csapatot hoz létre a terrortámadás meghiúsítására, amelynek minden egyes tagja szuperhős. A Szövetségnek 90 óra áll rendelkezésére, hogy megmentse a világot.

Hol ment félre? Túl nagy fába vágták a fejszét a film készítői. Alan Moore klasszikusa se éppen egy könnyen adaptálható képregény, és a közönség se volt még felkészülve a tucatnyi szuperhőst és irodalmi fenegyereket mozgató sztorira, amit ráadásul a stúdió nyomására meg is kellett változtatni. Mekkora volt a bukás? Akkora, hogy Sean Connery a bemutató után nyugdíjazta saját magát.

6. Spirit – A sikító város (2008)

Rotten Tomatoes: 14%

Miről szól? A Spirit egy meggyilkolt rendőr, Denny Colt (Gabriel Macht) története, aki különös módon a Spirit nevű álarcos bűnvadász képében születik újjá. Legfőbb célja a hőn szeretett város, Central City rendjének biztosítása, így állandóan gonosztevőket üldöz, különös tekintettel a leggonoszabbra mind közül: a kissé elmebeteg és megalomániás Octopusra (Samuel L. Jackson).

Hol ment félre? Robert Rodriguez íróként és társrendezőként is bevonta a Sin City alkotóját, Frank Millert a moziverzió elkészítésébe. Miller a Sin City sikere után elhitte, hogy önállóan is tudna filmet rendezni, és jó ötletnek tartotta, hogy még a stílust is lemásolja, még úgy is, hogy ezúttal nem a saját, hanem Will Eisner képregényét adaptálta. A végeredményen sajnos pontosan meg is látszik, hogy nem a mozgókép az ő műfaja. Azóta sem próbálkozott önálló rendezéssel, csak a Sin City 2014-es folytatásában vett részt.

5. Jonah Hex (2010)

Rotten Tomatoes: 12%

Miről szól? A fejvadász Jonah Hex (Josh Brolin) túlélte a halálát, és kapcsolatba tud lépni a holtakkal. Egy napon Hexet megkeresi az amerikai kormány, és alkut ajánl neki. Visszavonják a fejére kitűzött vérdíjat, és így újra szabad ember lehet, ha hajlandó elfogni Quentin Turnbullt (John Malkovich), aki lepaktált az ördöggel, és az élőholtak seregét akarja a világra szabadítani.

Hol ment félre? Nehezen indult a forgatás, visszaléptek az eredetileg kiszemelt rendezők, ráadásul a célközönséget se sikerült jól bemérni. Ahogy az okokat elemző cikkünkben írtuk, aki szuperhős filmet várt, az csalódott, aki westernt, úgyszintén, aki viszont képregény-feldolgozást szeretett volna látni, az nem ugyanazt kapta, mint mondjuk az X-Men vagy Pókember-filmek esetében. A stúdió ráadásul valamiért egy egyórásra tervezett tévéfilmet húzott fel nagyjátékfilmre. Az eredmény: az összesen 47 millió dolláros költségvetésű mű mindössze 10.5 millió dollárt hozott a mozikban.

4. Elektra (2005)

Rotten Tomatoes: 11%

Miről szól? Elektra (Jennifer Garner) felgyógyult a halálosnak hitt sérüléséből, és azóta a világ legveszélyesebb bérgyilkosai között tartják számon. Legújabb megbízását egy titokzatos szövetségtől kapja. Életében először Elektra nem hajtja végre a feladatot, így a két célponttal együtt saját élete is veszélybe kerül.

Hol ment félre? Már a 2003-as Daredevil, a fenegyerek se lett túl sikeres (itt a későbbi Batman, Ben Affleck alakított a vak szuperhőst), ezért is volt nehezen érthető a döntés, hogy az egyik mellékszereplő, Elektra kapott egy saját spin-offot. A főszerepet alakító Jennifer Garneren semmi nem múlt, ő az Alias sikerének köszönhetően éppen ekkor volt a csúcson, a túlságosan komolykodó, vérszegény szkripttel azonban ő sem tudott mit kezdeni. 

3. A Macskanő (2004)

Rotten Tomatoes: 9%

Miről szól? A félénk Patience Philipst (Halle Berry) elteszik láb alól, amikor véletlenül megtudja, hogy a nagy hatalmú cég, a Hedare új, öregedés elleni szere szélhámosság. Titokzatos erők közreműködése folytán azonban Patience újra életre kel, és megszületik benne a Macskanő, aki nem hajlandó mások szabályai szerint játszani.

Hol ment félre? A filmnek a címén kívül semmi köze a képregényhez, a figura hátterét is teljesen megváltoztatták, és nehéz eldönteni, hogy a sztori, a címszereplő szado-mazo szerkója vagy a trükkök pocsékabbak. Az óriási bukást nem csak Halle Berry sínylette meg, a jobb sorsra érdemes francia Pitof rendezői karrierjét ki is végezte.

2. A Fantasztikus Négyes (2015)

Rotten Tomatoes: 9%

Miről szól? Négy fiatal űrhajóst radioaktív sugárzás ér az űrben - amely meghökkentő hatást vált ki belőlük: szuperképességekre tesznek szert. Egyikük a tűz hatalmával vérteződik fel, a másik képes lesz láthatatlanná tenni magát, a harmadik emberfeletti erőre tesz szert, a negyediket már nem korlátozza a teste: bármekkorára tud nyúlni. A négy harcostárs és jó barát elhatározza, hogy új erejüket is felhasználva újabb kalandokat keresnek.

Hol ment félre? Azzal még nem lett volna probléma, hogy a zöldfülű Josh Trank (Az erő krónikája) a szokásosnál sötétebbre akarta hangolni a már többször elmesélt eredetsztorit, de a stúdió sem bízott a rendezőben, ezért többször is újraíratták a forgatókönyvet. Majd jöttek a hírek a pótforgatásról, meg arról, hogy a rendező mekkora összeférhetetlen seggfej, és hogy a Fox mennyire nincs megelégedve a készülő filmmel. A kész filmet a közönség és a kritika is utálta, Trank pedig bukta a következő melóját: ő vitte volna a később eltörölt Boba Fett filmet.

1. Max Steel (2016)

Rotten Tomatoes: 0%

Miről szól? Amikor a tizenéves Max McGrath rájön, hogy a teste képes előállítani a világegyetem leghatalmasabb energiáját, szövetkezik egy rejtélyes, félig organikus, félig robot űrlénnyel, Maxszel. Max az egyetlen ugyanis, aki ezt az energiát kordában tudja tartani. A két barát szövetségéből megszületik a szuperhős, Max Steel, akinek szembe kell néznie az idegen fenyegetéssel, mely során mindkettejük múltjának titkaira fény derülhet.

Hol ment félre? A Max Steel akciófigurát a Mattel dobta piacra még 1999-ben, és olyan népszerű lett, hogy rajzfilmet is gyártottak hozzá. Elkerülhetetlen volt, hogy elkészüljön az élőszereplős verzió, de a jogokat először megvásároló Paramount Pictures dobta a projektet, amely végül a méltán ismeretlen Dolphin Entertainmenthez került. Mindössze 10 milliós költségvetésből hozták össze a filmet, ami meg is látszik a látványvilágon, ráadásul a szkript is végtelenül unalmas. A jó hír, hogy nem kell végigszenvednünk a filmet, az előzetesben az egész sztori benne van.