Ezek az Anilogue Fesztivál legígéretesebb rajzfilmjei

A november 29-én kezdődő fesztivál húzófilmje egy afgán kislány története a Kells titka alkotóitól, akiket producerként Angelina Jolie támogatott. Emellett az egészestés rajzfilmek között lesz különleges és szívmelengető japán anime, csodaszépen megrajzolt kínai felnőttmese egy varázslatos világról és egy francia családi animációi elképesztően menő zombikkal és vámpírokkal.

A kenyérkereső

A gyönyörűen megrajzolt Kells titka alkotóinak új filmjében egy tizenegy éves kislány fiúnak álcázza magát, hogy el tudja tartani a családját a tálib uralom alatt álló Kabulban. Parvanában az édesapja meséi tartják a lelket, így a rajzfilm ebben a kegyetlen környezetben is a szépséget, a mesék gyógyító erejét mutatja meg. A történet alapja Deborah Ellis regénysorozata, és az inspirációt valós beszélgetésekből merítette, a munkája egyfajta elismeréseképpen pedig fenyegetéseket kapott a talibántól. Az animáció egyik producere Angelina Jolie, aki a filmezés mellett az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) különmegbízottja.

Mi a neved?

Japánban minden idők legnézettebb animációs filmje lett, és rengeteg fontos ázsiai díjat bezsebelt a legendás Makoto Shinkai legújabb alkotása, ami egyben az Anilogue zárófilmje is lesz. A történet tömegeket bűvölt el, pedig mindössze egy vidéken élő lány és egy Tokióban élő fiú különös kapcsolatáról szól, akiknek az életét furcsa jelenségek kötik össze.

Hegyek és vizek könyve

Ha csak szépségverseny volna, biztos befutó lenne az Anilogue versenyszekciójában ez a kínai animáció, amit egyetemista korában álmodott meg egy vízmérnök több mint tíz évvel ezelőtt. Ekkor képzőművész barátjával készítettek belőle egy rövid animációt, ami bejárta a kínai internetet, de az egészestés változatra csak azután tudtak pénzt szerezni, hogy 60 millió forintnyi jüant gyűjtöttek rá össze közösségi finanszírozásban. A rajzfilm a kínai mitológiából merít kicsit miyazakis stílusban, és egy lányról szól, aki egy olyan varázsbiroldalomban él, ahonnan a mi világunkat irányítják. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor delfin képében ellátogathat az emberek közé és megismerkedik egy fiúval.

Have a Nice Day

Az Anilogue nyitófilmje az idei Berlinale versenyprogramjában is szerepelt, és decembertől a hazai mozik is játsszák. A történet kínai maffiakörökben játszódik, miután valaki talál egy pénzzel teli zacskót, különböző alvilági figurák jelennek meg nála, hogy visszaköveteljék az összeget.

A csúnya rossz róka

Vidéken nem olyan békés és nyugodt az élet, mint azt a városiak elképzelik, derül ki az Oscar-jelölt Benjamin Renner gyerekeknek szóló rajzfilmjéből. A rendező saját képregényét filmesítette meg, aminek a karaktereit gyerekkorában kezdte megrajzolni. A franciásan könnyed és humoros történet egy farmon játszódik, és az egyik főszereplő egy róka, aki tojást lop, csakhogy a csibék kikelnek, és azt hiszik, hogy ez a nagy szőrös állat az édesanyjuk.

Teheráni tabuk

Négy fiatal történetén keresztül mutatja be ez az animációs film, milyen az élet Irán elnyomó, iszlamista társadalmában. Az animáció megjárta a Cannes-t és az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, és hasonló technikával készült, mint Richard Linklater Philip K. Dick-feldolgozása, a Kamera által homályosan.

Hilda néni!

Nemcsak a biodiverzitásért aggódó szakemberek féltik majd az élővilágot Jacques-Rémy Girerd, a zseniális francia animációsfilmes rendezése után. A történet Hildáról szól, aki a szülei nyomdokain haladva ritka és különleges növényekkel foglalkozik. Közben egy nagyvállalat létrehozza a tökéletes növényt, ami megszünteti az éhezést és orvosolja a világ üzemanyagéhségét. Csakhogy a természet nem pontosan úgy működik, ahogy azt a laborban kitervelték, és az emberek még nagyobb bajt szabadítanak a nyakukra.

A világ innenső végén

Annak ellenére, hogy a második világháború idején játszódik Hiroshima közelében, A világ innenső végén egy tragikus, de szívmelengető történet egy fiatal szerelmespárról. Suzu 1944-ben megy férjhez egy kis faluba, ahol egy ideig csak az élelmiszerhiányt érzik meg a háborúból, majd elkezdődnek a bombázások. Ez az ő életét is teljesen átírja, de a kitartásának és a bátorságának köszönhetően felül tud kerekedni a nehézségeken.

Zombillenium

Végre egy zombis-vámpíros film, amit a gyerekek és a szülők együtt élvezhetnek. A Zombilleum egy olyan halloweeni hangulatú vidámparkban játszódik, ahol a munkatársak valódi szörnyek. A furcsa eltűnések ellenére a látogatók még csak nem is sejtik, hogy nem szörnynek öltözött emberek között járnak. A Zombillenium Arthur de Pins népszerű képregénysorozata alapján készült, ennek köszönhetően rettentő stílusos vámpírok, vérfarkasok, boszorkák és zombik népesítik be, és a történet alkalmas arra, hogy ne csak a gyerekek, de a felnőttek is jól szórakozzanak rajta.

Még több infó a fesztivál honlapján.

 

 

Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu