Ezeket a filmeket és sorozatokat streamelheted Donald Sutherland emlékére

Kigyűjtöttük az összeset.

Június 20-án elhunyt Donald Sutherland, aki hét évtizedet átívelő karrierje során több mint 150 filmben játszott. Körülnéztünk a streamingszolgáltatók kínálatában, hogy mely filmjei, illetve sorozatai érhetőek el jelenleg. A legnagyobb klasszikusai (A piszkos tizenkettő, M.A.S.H., Kelly hősei, Klute, Átlagemberek, Ne nézz vissza!, Tű a szénakazalban) sajnos hiányoznak, de találtunk azért így is néznivalót.

Ad Astra – Út a csillagokba (2019)

Forrás: Fórum Hungary

 

James Gray rendező sci-fije, amely „A kétezres évek 8 leginkább alulértékelt sci-fije” összeállításunkba is bekerült, Francis Ford Coppola és Werner Herzog stílusát megidézve mesélte el az apja után kutató műszaki tiszt (Brad Pitt) történetét. Sutherland csak mellékszereplőt alakít, de emlékezetes a belépője.

Stream: Netflix + Max


Harrigan úr telefonja (2022)

Bármennyire is megválogatta a szerepeit a színész, a Netflix hívására ő sem tudott nemet mondani. A Stephen King kisregény adaptációjában ő alakítja a címszereplőt, és kritikusunk szerint Sutherland nélkül aligha működne ez a film.

Stream: Netflix


Az éhezők viadala (2012-2015)

Forrás: Forum Hungary

 

Suzanne Collins regényeinek, illetve a belőle készült adaptációknak köszönhető, hogy a mozinézők legfiatalabb generációja is meggyőződhetett Sutherland zsenialitásáról, aki ikonikussá tette Snow elnök alakját.

Stream: Netflix


Büszkeség és balítélet (2005)

Joe Wright méltán népszerű Jane Austen-adaptációjában Sutherland alakítja a főszereplő Lizzy (Keira Knightley) apját, Mr. Bennetet, és elhisszük neki, hogy igazi angol földbirtokos nemes.

Stream: Netflix


X polgártárs

A "rosztovi rém” nevű kannibál sorozatgyilkos, Andrej Romanovics Csikatilo utáni hajszát mutatja be Chris Gerolmo filmje, amelyben Sutherland az ügyben nyomozó Burakov (Stephen Rea) felettesét játssza.

Stream: Max


Háború a háborúról (2002)

Forrás: M1

 

1964-1968: négy sűrű év az Egyesült Államok történetéből. A Fehér Házban, a Pentagonban és Camp Davidben játszódó hiteles történelmi dráma a két katonai doktrína közötti viaskodást mutatja be. Sutherland alakítja Clark Clifford jogászt, aki Harry S. Truman, John F. Kennedy, Lyndon B. Johnson és Jimmy Carter demokrata elnökök politikai tanácsadója volt.

Stream: Max


Bizalom (2018)

A milliárdos Getty-vagyon örökösének, John Paul Getty III-nak az elrablását majdnem egy időben két stáb is feldolgozta. Ridley Scott filmverziója (A világ összes pénze) mellett készült egy sorozat is, amelyben Sutherland alakította a legidősebb Gettyt, akit a filmben Christopher Plummer.

Stream: Disney+


Édes, drága titkaink (2007)

A Bizalom előtt 10 évvel Sutherland egy másik sorozatban is eljátszott egy gazdag patriarchát, New York egyik legtehetősebb családjának, a Darlingokénak a fejét.

Stream: Disney+


Az igazság emberei: Bass Reeves

Élete utolsó szerepét Sutherland a a Paramount+  producerkirályától, Taylor Sheridantől kapta. A westernsorozatban ő alakítja a híres-hírhedt „bitófabírót”, Isaac Parkert, aki a pályafutása során 8500 embert talált bűnösnek, és 79-et közülük fel is lógatott.

Stream: SkyShowtime


Lánglovagok (1991)

Ron Howard filmjében egy rejtélyes gyújtogató garázdálkodik Chicago városában, és képbe kerül a piromániás Ronald Bartel is, aki épp a börtönbüntetését tölti – őt alakítja Sutherland.

Stream: SkyShowtime


Vakok földjén

Forrás: Brooklyn films

 

A történet egy képzelt országban játszódik, ahol televíziós- és filmsztárok kormányoznak, az elnök pedig a szado-mazochista Max, aki az ország pénzét ízléstelen akciófilmekre költi. Mindeközben Thorne, egy maroknyi felkelőcsapat vezetője, aki véget akar vetni ezeknek az állapotoknak, börtönben sínylődik és rendszeresen kínozzák – őt alakítja Sutherland.

Stream: FilmBox+

Hideghegy (2003)

Anthony Minghella fő műve egyben az egyik legjobb film az amerikai polgárháborúról. Sutherland játssza Monroe tiszteletest, a Nicole Kidman által alakított női főszereplő apját.

Stream: FilmBox+