Ezért bukott meg a Tim Burton-féle A majmok bolygója

A ma 20 éves filmnek még a színészek se értették a befejezését. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a jubileum kapcsán.

  • Nem könnyen sikerült tető alá hoznia a projektet a stúdiónak. 1988-ban született az ötlet, utána többször is nekifutottak. Többek közt Alan Rifkin, Sam Raimi, Phillip Noyce, Chuck Russell, Chris Columbus, Roland Emmerich, Michael Bay és Peter Jackson neve merült fel lehetséges rendezőként. Spielberget is felkérték, de ő nem ért rá, mert az A. I. Mesterséges értelem és a Különvélemény munkálatai foglalták le. Oliver Stone is esélyes volt, nála Arnold Schwarzeneggert lett volna a főszereplő. James Cameron executive producerként és íróként szállt volna be a projektbe, de a Titanic sikere után, 1997-ben visszakozott.
  • Az előkészítési fázisban Harrison Ford, Kevin Costner, Patrick Swayze, Ben Affleck, Matt Damon, és Leonardo DiCaprio neve is felmerült főszereplőként. Thade szerepére Johnny Depp és Daniel Day-Lewis is esélyesek voltak.
  • Végül Mark Wahlberg lett a befutó, aki 5 percet beszélt csak Tim Burtonnel, mielőtt igent mondott. Ő lett volna Linus karaktere az Ocean's Eleven - Tripla vagy semmiben, de A majmok bolygója miatt visszalépett.
  • A majmok bolygója eredeti, 1968-as verziójából egyedül Charlton Heston és Linda Harrison tért vissza.

  • Tim Burton ragaszkodott hozzá, hogy a filmje nem „remake”, hanem „újragondolás”, mert ugyanaz a forrása és a kiindulópontja, mint az 1968-as filmnek, de másmilyen történetet mesél el.
  • A rendező ragaszkodott hozzá, hogy a majmok sokkal állatszerűbbek legyenek, mint az eredeti filmben, hintázzanak a fák közt, másszanak falra és úgy tomboljanak, mint az igazi majmok, amikor dühösek. A forgatás előtt ezért az állatokat alakító színészeknek másfél hónapig „majomiskolába” kellett járniuk. A kosztümöt és a sminket 4.5 óráig tartott feltenni és másfél óráig leszedni.
  • A nőstény csimpánzoknak eleinte nem volt szemöldökük, később mégis kaptak, miután kiderült, hogy anélkül nagyon bizarr a külsejük.
  • Mark Wahlberg megtagadta, hogy ágyékkötőt viseljen, mint Heston az eredetiben, mert nem akarta, hogy a nézők az alsóneműmodell-karrierjére asszociáljanak.
  • Tim Roth megkérte a rendezőt, hogy írja át kicsit a karakaterét, hogy fenyegetőbbnek hasson a jelenléte. Burton támogatta az ötletet.

  • Michael Clarke Duncan bokája kibicsaklott a forgatás közben, ezért kórházba kellett mennie – teljes gorillasminkben. A speciális effektusokért felelős Rick Baker is magán hagyta néha a kosztümöt, de ő szándékosan. Azzal szórakozott, hogy ijesztgette az embereket azokban az autósmozikban, ahol éppen a ’68-as filmet vetítették.
  • Arit (Helena Bonham Carter) először egyfajta „majomhercegnőként” és a főhős szerelmeként képzelték el, de a 20th Century Fox megvétózott mindenféle ember-majom románcot, mondván, hogy túl „bizarr és természetellenes” lenne. Burton felajánlotta, hogy átírja plátóira, illetve nem kimondottra, hanem csak sejtettre a viszonyt, de ez sem hatotta meg a fejesek.
  • Charlton Heston a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) elnöke volt, így valószínűleg nem véletlen, hogy ő az egyetlen majom, akinek puskája van. A sztori szerint halálakor átadja a fegyvert a fiának. Tim Roth-nak, aki elkötelezett fegyverellenes aktivista, nem tetszett ez a fegyverpártinak vélt jelenet, de Burton meggyőzte róla, hogy szükség van rá. Roth utólag úgy nyilatkozott, ha tudja előre, hogy lesz közös jelenete Hestonnal, akkor nem vállalja a filmet.

  • Roth elárulta, hogy hiába látta már többször a filmet, a fináléból egy kukkot sem ért. Burton utólag azt nyilatkozta, hogy a befejezés direkt nem érthető önmagában, cliffhangernek szánta, és a folytatásban lehetett volna megmagyarázni.
  • A folytatásból azonban nem lett semmi, hiába kötötték meg a szerződést a színészekkel. A negatív kritikák után Burton úgy nyilatkozott, hogy inkább kiugrana az ablakon, minthogy elkészítse a folytatást.
  • 2011-ben, A majmok bolygója: Lázadás bemutatója kapcsán Wahlberg elmondta, mi volt szerinte a kudarc oka. Röviden: az időhiány. A stúdió már azelőtt kitűzte a bemutató időpontját, hogy Burton megkezdte volna a forgatást. A szkripttől a vizuális effektusokon át a vágásig mindent lóhalálában kellett megcsinálni.